Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.12.2013
suun terveydenhuolto, Turun AMK

Avaus suun terveydenhuollon osaamisen viennissä

Terveys ja hyvinvointi -tulosalueen suun terveydenhuollon koulutusohjelman yhteistyö venäläisen DRC Group’in toimijoiden kanssa johti tutkimusprojektiin liittyvän sopimuksen solmimiseen.

Tilaustyönä toteutettavassa tutkimuksessa selvitetään suomalaisten kuluttajien kokemuksia mineraalihammastahnoista osana suuhygienistiopiskelijoiden opinnäytetöitä.

Tutkimusprojekti on Terveys ja hyvnínvointi -tulosalueen ensimmäinen osaamisenviennin kauppa. Suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa iloittiin sopimuksen allekirjoittamisesta 27.11.2014.

Kuvassa (vas.) lehtori Tarja-Leena Kuusilehto, yliopettaja Paula Yli-Junnila ja koulutusvientikoordinaattori Johanna Mattila.

Tutkimus- ja koulutusosaaminen vientiin

Suuhygienistiopiskelijoiden opinnäytetöihin liittyvässä tutkimusprojektissa selvitetään mineraalipitoisen hammastahnan vaikutuksia hampaiden yliherkkyyteen.

DRC Group’in tilaama tutkimus kattaa kyselytutkimuksen ja kliinisen seurannan toteuttamisen Ruiskadun suun terveydenhuollon klinikan (Studentalia) asiakkaille. Opinnäytetöiden ohjaajina toimivat lehtori Tarja-Leena Kuusilehto ja yliopettaja Paula Yli-Junnila. 

Opinnäytetöissä karttuvan kokemuksen ja osaamisen lisäksi suuhygienistiopiskelijat ovat hyötyneet venäläisyhteistyöstä aiemmin syksyllä järjestetyn asiantuntijaseminaarin muodossa.

Suomalainen suuhygienistikoulutus on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Professional Society of Dental Hygienists in Russia -järjestön kanssa on keskusteltu suuhygienistikoulutukseen liittyvän osaamisen viennistä Venäjälle.

– Toivomme että myös tällä saralla saamme aikaan konkreettista yhteistyötä. Voisimme tarjota Venäjälle suuhygienia-alan täydennyskoulutusta sekä toimia kumppanina paikallisen suuhygienistikoulutuksen kehittämisessä, kertoo yliopettaja Paula Yli-Junnila. ’

Koska suun terveydenhuollon koulutusohjelmat ovat tyypillisesti pieniä omien korkeakoulujensa sisällä, korostuu kansainvälisen yhteistyön merkitys suuhygienistikoulutuksen kehittämisessä. Turun AMK on ollut mukana pohjoismaisessa Oral Health Nordplus -verkostossa jo vuodesta 1993, ja viime vuosina jäsenistö on laajentunut myös Baltian maihin.

– Työstämme parhaillaan verkko-opintojaksoa ‘Current Best Practices in Oral Health’ osaksi jäsenmaiden suuhygienistikoulutusta, kertoo Tarja-Leena Kuusilehto.  Verkostossa karttuneesta kokemuksesta on ollut suuri hyöty myös osaamisen viennin käynnistämisessä, toteavat opettajat tyytyväisenä.