Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2016

Turun AMK:n lehtori Maria Leivo palkitaan työstään LUMA-aineiden opetuksen kehittäjänä ja edistäjänä

LUMA-keskus Suomi (Valtakunnallinen luonnontieteiden ja matematiikan esi- ja perusopetuksen kehittämisohjelma 2014–2019) on palkinnut kymmenen LUMA-toimijaa, jotka ovat toimineet ansiokkaasti LUMA-aineiden opetuksen edistämisessä tai kehittämisessä.

LUMA-keskus Suomi -verkoston raati on valinnut voittajat lukuisten yleisön lähettämien ehdotusten joukosta. Virallisesti nimetyt palkitaan valtakunnallisilla LUMA-päivillä Lahdessa ensi kesäkuussa.

Maria vetää pikkuinsinöörit-hanketta ja on perustanut Lasten tiedekoulun

Lehtori Maria Leivo Turun ammattikorkeakoulusta on työskennellyt aktiivisesti tiede- ja teknologiakasvatuksen parissa jo vuosien ajan. Hän aloitti viitisen vuotta sitten kerhojen pitämisen, mikä johti innovatiiviseen ja menestyksekkääseen Pikkuinsinöörit-hankkeeseen Paraisilla Nilsbyn koulussa. Ohjaajina ovat toimineet eri puolilta maailmaa kotoisin olevat ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat osana työharjoitteluaan. Kerhoihin osallistuneet lapset ovat oivaltamisen ilon lisäksi oppineet englantia ja monikulttuurista vuorovaikutusta.

Pikkuinsinöörit-hankkeen tavoitteena on tehdä tiede ja teknologia näkyväksi opetussuunnitelmatyössä ja perusopetuksen toteuttamisessa, valmentaa opettajia aiheeseen ja juurruttaa tiede- ja teknologiakasvatus näkyvämmin osaksi koulujen arkipäivää.

 – Myös näinä säästämisen aikoina tiede- ja teknologiakasvatus on siis mahdollista, sillä tieteen tekeminen ei vaadi erityisiä laitehankintoja, miettii Leivo.

Lisäksi Leivo on perustanut pari vuotta sitten Lasten tiedekoulun, joka innostaa lapsia alle kouluikäisistä alkaen Turun lisäksi jo Espoossa ja Oulussa ja laajenee edelleen. Leivon näkemys on, ettei tieteen ja teknologian harrastaminen vaadi välttämättä erityisiä välineitä, vaan kaikki lähtee luonnosta, tutkimisesta ja ongelmanratkaisusta.

Lue myös:
Tulevaisuuden isot, nykyiset pikkuinsinöörit olivat vauhdissa ICT-Cityssä