Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.4.2016
Petteri Johansson

Ajatuksissa muutos – hae opiskelemaan sosiaali- ja terveysalalle

Jos haaveilet muutoksesta, opiskelu saattaa olla vastaus haaveisiisi. Turun AMK:ssa on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja, joihin yhteishaussa voi hakea. Jos olet jo AMK-tutkinnon suorittanut, miksi et hakisi jatkotutkintoa suorittamaan. Näin teki myös Petteri Johansson ja suoritti sairaanhoitaja (ylempi AMK) -tutkinnon.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava ja Katja Heikkinen, yliopettaja

Petteri Johansson opiskeli sairaanhoitaja YAMK-tutkinnon Turun ammattikorkeakoulussa vuosina 2010–2012 sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen koulutuksessa.

Hänen mukaansa koulutuksen järjestämistavan ansiosta opinnot oli mahdollista sälyttää päivätyön oheen. Näin opiskelu ja työnteko oli mahdollista yhdistää.

- Tosin koulutuksen intensiivisyys teki tästä kombinaatiosta sangen haasteellisen. Jälkiviisaana suosittelen vahvasti aikuiskoulutustuen hyödyntämistä, ainakin osan aikaa opinnoista, Johansson virnistää.

- Koulutus on tosiaan vaativa. Vaikka se toteutuu monimuotoisesti, tulee etukäteen miettiä, miten elämänsä organisoi opintojen vaatiessa ison osan vapaa-ajasta. Koulutus kuitenkin palkitsee, ja lopputulos on vaivan arvoinen, pohtii YAMK-koulutusvastaava Katja Heikkinen.

Uraputkessa eteenpäin

Johansson koki, että ammatillisesti tärkeimpänä ja ennalta odottamattomana antina koulutuksen myötä perspektiivi oman alan kenttään muuttui ja laajeni huomattavasti.

- Oma näkemykseni on, että koulutus yksinään ei tee asiantuntijaa. Tutkinto antaa hyvät valmiudet kasvaa aitoon asiantuntijuuteen, jos ihminen vain pääsee koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja jaksaa haastaa itseään ammatillisesti, hän pohtii.

- YAMK koulutus kasvattaa useimmiten opiskelijan rohkeutta ja uskoa itseensä. Se antaa unelmille siivet, jolloin loppu on pitkälti itsestä ja omasta intohimosta kiinni, kertoo Heikkinen.

YAMK-opintojen aikana Johansson pääsi oman alansa esimiestehtäviin yksityissektorille vuodeksi. Tämä komennus kesti opintojen loppumetreille asti, jonka jälkeen hän siirtyi Turun ammattikorkeakouluun koulutussuunnittelijaksi.

- AMK:ssa pääsin myös tekemään osa-aikaisen tuntiopettajan tehtäviä muun muassa terveysalan täydennyskoulutuksessa ja ensihoitajien koulutusohjelmassa, hän kertoo.

Turun AMK:ssa ollessaan hän suoritti opettajan pedagogiset opinnot. Kaksi vuotta AMK:ssa työskenneltyään hän löysi itsensä Turun ammatti-instituutista.

- Työskentelen tällä hetkellä tuntiopettajana Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa. Vastaan osaltani sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ammatillisten aineiden opetuksesta sekä valmistuneiden lähihoitajien/sairaanhoitajien täydennyskoulutuksesta kipsausalan ammattitutkinnossa, Johansson kertoo.

On itsestä kiinni, miten hyödyntää koulutuksen

Ylempi ammattikorkeakoulu antaa mahdollisuuden hakea tehtäviin, jotka on rajattu ylemmän korkeakoulun suorittaneille ammattilaisille.

- On hyvä pitää mielessä, että mikään koulutus yksinään ei avaa ovia. On pitkälle ihmisestä itsestään kiinni, miten hän hyödyntää saamansa koulutuksen. Omasta tuttavapiiristäni koulutus on vienyt ihmisiä terveysalan esimies-, opetus- ja kehitystehtäviin, Johansson mainitsee.

- Toisaalta tunnen myös monta kollegaa, jotka ovat koulutuksen käyneet, ja toimivat edelleen peruskoulutustaan vastaavissa työtehtävissä: osa omasta valinnastaan, osa muista syistä, hän jatkaa.

Siirtyminen suorittavan tason tehtävistä astetta eteenpäin tarkoittaa eräänlaista hyppyä tuntemattomaan ja tuttujen kuvioiden rikkomista, jolloin ihminen joutuu usein löytämään paikkansa alallaan uudestaan.

Tämä prosessi vaatii verkottumista, pätkätöiden sietämistä, uuden opettelua ja sitkeyttä lunastaa paikkansa huomattavasti aikaisempaa kilpaillummilla työurilla.

- Suosittelen kuitenkin opintoja, jos ajatus muutoksesta kytee mielessä. Itsellä tämä urapolku ei ollut millään tavalla suuren suunnitelman tulos, mutta lopputulos on ollut vaivan arvoinen, Johansson toteaa.

Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen on erittäin suosittu koulutus. Siihen hakee vuosittain todella paljon opiskelijoita, joiden unelmat vaihtelevat osastonhoitajan tai ylihoitajan toimenkuvasta projektipäällikköön.

- Koulutus tarjoaa laajan ja vahvan johtamis-, kehittämis- ja tutkimusosaamisen sekä laajat asiantuntijaverkostot. On todella pitkälti opiskelijan omista haaveista kiinni, minne opiskelujen jälkeen suuntaa. Useimmiten opiskelu ei lopu YAMK-tutkintoon, innostaa Heikkinen.

Johansson kertoi lopuksi, että hänelläkin opintoputki on jatkunut kasvatustieteiden parissa, joissa opinnot ovat edenneet loppumetreille asti.

Hyvä alku elinikäiselle oppimiselle!