Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.11.2016
OmBoard-Med tiimi

Kehitämme laivasairaanhoidon ja meritekniikan koulutusta Itämeren alueella

OnBoard-Med-hankkeen kolmipäiväinen kick-off tapaaminen Turun ammattikorkeakoulussa Ruiskadulla oli 2.-4.11.2016. Tapaamiseen osallistui hankkeen kansainvälisiä partnereita Virosta, Latviasta ja Suomesta. Hankkeessa kehitetään Itämeren alueen koulutusta.

OnBoard-Med – Harmonization of on Board Medical Treatment, Occupational Safety and Emergency Skills in Baltic Sea Shipping -hankkeen tavoitteena on vastata työelämän muuttuviin vaatimuksiin yhdenmukaistamalla, kehittämällä ja uudistamalla terveydenhuoltoon, työturvallisuuteen sekä meriliikenteen turvallisuuteen liittyvää koulutusta Itämeren alueella. Myös merenkulkuun yleisesti liittyvät hätätilanteet ovat keskeisenä osana projektia.

Koulutusta yhdenmukaistetaan

Henkilöstön osaamisvaatimukset ovat kasvaneet ja ammattitaidon ylläpitämisestä ja kehittämisestä on tullut entistä tärkeämpää. Rahti- ja matkustajalaivaliikenne Itämerellä kasvaa, öljykuljetukset lisääntyvät, rahtilaivoilla henkilöstömäärät vähenevät ja matkustajalaivoilla ikääntyneiden matkustajien osuudet kasvavat. Samanaikaisesti mahdollisuudet uuden teknologian hyödyntämiseen hätätilanteissa ovat lisääntyneet.

- Tarve rajat ylittävälle yhteistyölle ja koulutuksen yhdenmukaistamiselle kansainvälisillä työmarkkinoilla on ilmeinen, projektipäällikkö Suvi Kivelä toteaa.

Hankkeessa suunniteltavat opintokokonaisuudet koskevat muun muassa laivoilla työskentelevien sairaanhoitajien ja perämiesten lääkinnällisiä valmiuksia, ensihoitoa, potilasturvallisuutta, työturvallisuutta ja meriturvallisuutta.

- Lopputuloksena saadaan erilaisia näyttöön perustuvia opintojaksokokonaisuuksia alueen oppilaitosten ja korkeakoulujen käyttöön ja siten lisätään potilas- ja merenkulun turvallisuutta Itämeren alueella, Kivelä jatkaa.

Turun AMK toteuttaa kansainvälistä hanketta yhteistyössä Ahvenanmaan, Viron ja Latvian kanssa 1.9.2016 – 31.8.2019. Partnerina ovat Högskolan på Åland, Estonian Nautical School, Riga Stradins University ja Latvian Maritime Academy. Turun AMK:ssa hanketta toteuttavat tulosalueet Terveys ja hyvinvointi (Terveyden edistämisen tutkimusryhmä) sekä Tekniikka, ympäristö ja talous (Meritekniikan tutkimusryhmä).