Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.12.2016
Race horse company, kalle lehto, sirkus, valtionpalkinto, sirkustaide, nykysirkus, klovneria, taideakatemia, turun ammattikorkeakoulu, turku, video, disco 3000

Taideakatemiasta maailman sirkusareenoille

Turun AMK:n Taideakatemian alumni Kalle Lehto on yksi nykysirkusryhmä Race Horse Companyn perustajajäsenistä. Ryhmälle myönnettiin vuoden 2016 sirkustaiteen valtionpalkinto sen nykysirkukselle tekemän työn vuoksi.

Video ja teksti: Madeleine Hahl ja Niina Velin

– Palkinto on todella hyvä kannuste. Tulee sellainen olo, että joku päättävä tahokin arvostaa kovaa työtämme, sanoo Lehto.

Ryhmä perustettiin vuonna 2008. Lehto kuvailee ryhmän esitystyyliä kaaosestetiikaksi.

– Palkintoa perusteltiin sillä, että olemme luoneet uuden tavan tehdä sirkusta ja tehneet suomalaista sirkusta tunnetuksi maailmalla, Lehto kertoo.

Katso video Race Horse Companyn treeneistä

Kalle Lehto sanoo, että Race Horse Company on tällä hetkellä eniten ulkomaita kiertävä suomalainen sirkusryhmä.

– Ulkomaankeikat ovat tärkeä osa elinkeinoamme. Emme tulisi toimeen pelkästään Suomen keikoilla, mainitsee Lehto.

Klovneria auttaa käsittelemään maailman pahuutta

Tällä hetkellä ryhmä harjoittelee Turussa Disco 3000 -esitystä, joka tulee ensi-iltaan aikaisintaan elokuussa 2017.

– Esityksessä käsittelemme klovnerian kautta maailman tämänhetkistä tilannetta. Sen lisäksi kritisoimme viihdeteollisuuden tilaa, kertoo Lehto.

Esityksessä ei kuitenkaan suoranaisesti kritisoida ketään, vaan esitetään huumorin kautta maailman epäkohtia.

– Katsoja saa itse tehdä tulkinnan esityksestä. Toivomme, että se herättää ajattelemaan, että maailmassa on asioita, jotka ovat huonosti, Lehto kuvailee. 

Turun AMK toimi ponnahduslautana uralle

– Se käsitys, mikä minulla oli sirkuksesta etukäteen, ajoi minut hakemaan opiskelemaan sitä. Olin ajatellut, että sitä olisi pirun siistiä tehdä, sanoo Lehto.

Lehto ei ollut tehnyt sirkusta ennen Turun AMK:n sirkuslinjalle pääsyään. Hän on siis elävä esimerkki siitä, että lajissa voi päästä huipulle, vaikkei olisikaan harjoitellut sitä lapsesta asti.

– Sain koulusta niin hyvät eväät sirkuksen tekemiseen, etten ole sen jälkeen kokenut tarvitsevani muuta koulutusta, päättää Lehto.