Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.3.2015

Uudenlaista koulutusyhteistyötä ensihoidon alalla

Ensihoidon ja sairaankuljetuksen alalla toimiva 9Lives Oy tarjoaa henkilöstölleen hoitotason ensihoidon lisäkoulutuksen (30op) yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

Keväällä 2011 voimaantullut sosiaali- ja terveysministeriön asetus (340/2011) edellyttää ensihoidon henkilöstöltä aiempaa laajempaa ja yhtenäisempää koulutusta.  Tarkoituksena on turvata ensihoidossa toimivien riittävä koulutustaso sekä edistää potilasturvallisuutta ja ensihoidon laatua.

Hoitotason ensihoidon yksikössä ainakin toisen ensihoitajan on oltava koulutukseltaan ensihoitaja (AMK) tai laillistettu sairaanhoitaja, joka on suorittanut ensihoitoon suuntaavan, vähintään 30 opintopisteen lisäkoulutuksen. Tämä tarkoittaa täydennyskoulutustarvetta monille sairaanhoitajille. Myös työnantajat joutuvat pohtimaan, miten asetuksen vaatima koulutustaso saavutetaan hoitotason ensihoidon yksiköissä. 

Turun ammattikorkeakoulu on toteuttanut syksystä 2011 alkaen hoitotason ensihoidon (30op) -lisäkoulutusta.  Lisäkoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut ovat ensihoidon koulutusohjelman toteuttajia, tai toimivat yhteistyössä ensihoidon koulutusohjelmaa toteuttavan AMK:n kanssa.  Koulutuksen opetussuunnitelma noudattaa valtakunnallisen AMK-verkoston koulutukselle asettamia linjauksia. 

Työelämälähtöistä yhteistyötä

Ensihoidon asetus on synnyttänyt uudentyyppistä yhteistyötä ammattikorkeakoulun ja työelämän kesken.

Ensihoidon ja sairaankuljetuksen alalla toimiva 9Lives haluaa olla suomalaisen ensihoidon edelläkävijä. Sen vuoksi yrityksessä on päädytty ostamaan henkilöstölle hoitotason ensihoidon lisäkoulutus omana totutuksena yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa.  9Livesissä koulutuksen tasoon on oltu erittäin tyytyväisiä, ja yhteistyö on koettu sujuvaksi.

– Suomessa on huutava pula koulutetuista ensihoitajista, koska hoitotasoisen henkilökunnan tarve on kasvanut, eikä osalla, ensihoidossa jo pitkäänkin toimineilla sairaanhoitajilla ole nykyvaatimusten edellyttämää pätevyyttä, kertoo 9Livesin toimitusjohtaja Markus Ulfstedt.  

Jotta ensihoidon työntekijävaje saadaan kurottua umpeen, tarvitaan merkittävää sairaanhoitajien lisäkouluttamista. Tähän haasteeseen ei yhteiskunta ole mielestämme kyennyt reagoimaan riittävän hyvin, Ulfstedt pohtii.   – Olemme 9Livesissä katsoneet omaksi velvollisuudeksemme tarjota työntekijöillemme tämän mahdollisuuden pätevöityä, toteaa Ulfstedt. 

Lue lisää 9Livesistä.

 

 

Mika Tuominen ja Anu Aho
Mika Tuominen ja Anu Aho

Tekemällä oppii

Sairaanhoitajat Anu Aho ja Mika Tuominen opiskelevat keväällä 2014 valmistuvassa ryhmässä. Molemmat työskentelevät 9Livesin ambulanssissa Pirkanmaalla. Työnantaja tarjoaa heille noin vuoden kestävän hoitotason ensihoito -lisäkoulutuksen osana työsuhdetta.

Mika Tuominen on työskennellyt pääosan urastaan ambulanssissa.  Vaikka opiskelut eivät olleet päälimmäisenä Tuomisen suunnitelmissa, on työnantajan tarjoama lisäkoulutus ollut todella hieno mahdollisuus. Hoitotason pätevyyden lisäksi koulutuksesta on saanut paljon uusia näkökulmia omaan työhön. – Monet opinnoissa läpikäydyt asiat ovat palautuneet mieleen työssä hoitotilanteissa, ja uutta tietoa on voinut soveltaa tuoreeltaan kentällä, kertoo Tuominen.

Tuomisen kollega Anu Aho on samoilla linjoilla.  Ensiavussa työkokemuksensa hankkineen Ahon mielestä koulutuksen mahdollistama teoriakertaus, ja asioiden turvallinen harjoittelu luokassa on hyödyllistä. Osa akuuteista tilanteista tulee ambulanssissa vastaan vain harvoin, minkä takia rutiini harvinaisempiin toimenpiteisiin ei kartu. 

Työpajat ja simulaatioharjoittelu painottuvat koulutuksessa, ja ne on koettu ryhmässä erityisen hyvänä tapana oppia. – Kirjasta lukemalla asiat eivät välttämättä jää päähän, mutta tekemällä oppii mielekkäästi, tuumii Mika Tuominen. 

Simulaatioharjoittelu saa kiitosta myös Anu Aholta. – Arvelen, että olemme koko porukka enemmän tekijöitä kuin teoreetikkoja. Tosi hienoa että koulutus on ollut niin käytännönläheinen, Aho kiittelee.

Lasse Putko
Lasse Putko

Opetuksen perustana ajantasainen tuntuma työelämään

Koulutuksen vastuuopettaja Lasse Putkon mielestä ensihoidossa toimivia, kokeneita ammattilaisia on mukava opettaa. – He ovat nähneet monenlaisia potilaita, ja opetuksessa voidaan lähteä heti soveltamaan teoriaa käytäntöön. Kokeneen ryhmän etuna on myös se, että opiskelijat jakavat opinnoissaan työelämässä karttuneita kokemuksia, ja voivat näin hyötyä toistensa osaamisesta.

Sama asia pätee myös toisin päin - kouluttajien vahva työelämäkokemus saa kiitosta opiskelijoilta. – On helppoa ottaa oppia vastaan sellaiselta opettajalta, jolla on ajantasainen tuntuma ensihoitotyöhön.  Mielestäni opettajat ovat suunnitelleet erittäin toimivan paketin sitä silmällä pitäen, että meidän pitää pystyä toimimaan hoitotasolla koulutuksen jälkeen. Se ei onnistuisi, jos opettaja ei tietäisi missä kentällä mennään, pohtii Anu Aho.