Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.6.2018

Uusi opas tarjoaa välineitä taide- ja sosiaalialan yhteistyöhön

Kiinnostaako yhteistyö taiteen ja kulttuurin sekä sosiaalialan tai nuorisotyön rajapinnoilla? Alojen välinen yhteistyö avaa uusia tapoja tavoittaa asiakkaiden tarpeet ja työskennellä heidän hyväkseen. Turun ammattikorkeakoulussa on julkaistu opas työkaluksi moniammatilliseen yhteistyöhön taide- ja sosiaalialalla sekä sen kouluttamiseen.

Kuva: Jose Maria Herranz de la Casa

Julkaisu syntyi tarpeesta kehittää osaamista moniammatillisessa yhteistyössä, jonka osapuolet työskentelevät tasavertaisina kumppaneina yhteisen tavoitteen hyväksi. Moniammatillinen työskentely yhteisten tavoitteiden hyväksi on noussut yhä merkittävämpään asemaan työelämässä.

– Koulutuksessa keskitytään yleensä vain yhden alan sisäiseen koulutukseen, vaikka valmistumisen jälkeen vain harva työskentelee yksin oman ammattiryhmän kanssa. Moniammatillisessa työssä tarvittavia taitoja ja yhteisten tavoitteiden asettamista olisi tärkeää oppia jo opiskeluaikana, projektipäällikkö Suvi Kivelä kuvailee.

Valmennuspaketit suomeksi ja englanniksi

Opas tarjoaa lukijalle työkaluja moniammatilliseen koulutukseen, yhteistyön aloittamiseen ja moniammatillisten hankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Se sisältää kaksi valmennuspakettia: ensimmäisen taiteen ja sosiaalialan ammattilaisille ja opettajille ja toisen opiskelijoille. Oppaasta saa välineitä tunnistaa omaa ja toisen osaamista sekä lisätä moniammatillista työskentelyä omaan työhön ja arkeen.

Suomenkielinen opas perustuu laajemman englanninkielisen version Training Packages for Multiprofessional Work -osioon. Lisäksi se sisältää suomenkieliselle yleisölle suunnatun johdantoartikkelin, jossa kuvataan oppaan sisältöä ja moniammatillisen yhteistyön perusteita.

Englanninkielinen versio oppaasta sisältää lisäksi laajemman teoriaosuuden, työkaluja koulutusten arviointiin sekä case-esimerkkejä moniammatillisesta yhteistyöstä ja sen valmennuksista taide- ja sosiaalialojen korkeakouluopettajille, ammattilaisille sekä opiskelijoille Virossa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Taustalla kansainvälinen yhteistyö

Opas on toteutettu Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä Moving towards Multiprofessional Work (MOMU) -projektissa (1.9.2015 - 31.8.2018).

– Projektin keskeisenä tavoitteena on ollut vastata työelämän muuttuviin tarpeisiin määrittelemällä moniammatillisen työn kompetensseja ja tarjoamalla konkreettisia välineitä osaamisen tunnistamiseen ja yhteistyön aloittamiseen, Kivelä kertoo.

Projektissa on mm. kehitetty sosiaali- ja taidealojen välistä moniammatillista korkeakouluopetusta yhteistyössä korkeakouluopettajien, opiskelijoiden ja työelämässä toimivien ammattilaisten kanssa.

Turun ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa olivat mukana Tartu Ülikool Viljandi Kultuuriakadeemia (Viro), Universidad de Castilla La Mancha (Espanja) ja Manchester Metropolitan University (Iso-Britannia).

Tutustu ja lataa opas veloituksetta käyttöösi suomeksi tai englanniksi pdf-muodossa:

MOMU – Moving towards multiprofessional work. Moniammatillisen yhteistyön opas
Suvi Kivelä, Liisa-Maria Lilja-Viherlampi, Maria Susi, Anne Syvälahti & Outi Linnossuo (toim.)

MOMU_opas_SU_etukansi_reunoilla.jpg

MOMU – Handbook for Moving towards Multiprofessional Work
Emilio José Gómez Ciriano, Suvi Kivelä, Lii Araste, Jodie Gibson, Jose María Herranz de la Casa, Liisa-Maria Lilja-Viherlampi, Hugh McLaughlin, Ivar Männamaa (toim.)