Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.1.2019

Maahanmuuttajanuoret ja mahdollisuudet kohtasivat Kotoudutaan Varsinais-Suomessa -messuilla

Ensimmäistä kertaa järjestetyillä Kotoudutaan Varsinais-Suomessa -messuilla oli teemana nuorten maahanmuuttajien koulutus, vapaa-aika ja työelämä. Turun ammattikorkeakoulu oli mukana esittelemässä osallisuutta ja työllistymistä edistäviä hankkeitaan.

Messut järjestettiin 16.1.–17.1. Radisson Blu Marina Palace -hotellissa. 

Yhtenä esillä olevista hankkeista oli Maahanmuuttajat BisnesAkatemiassa (MaBA) -hanke, jota hankkeen projektipäällikkö Kosar Mahmoodi esitteli myös puheenvuorossaan. Muut puheenvuorot koskivat esimerkiksi suomen kielen oppimista, nuoren identiteetin rakentumista, työllistymistä sekä vapaa-ajan mahdollisuuksia.

Kesällä päättyvän MaBA-hankkeen tavoitteena on tarjota tradenomitutkinto maahanmuuttajataustaisille henkilöille, joilla on jo suoritettuna soveltuvia korkeakouluopintoja. Opiskelijat valmistuvat tradenomeiksi 1,5 vuodessa Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemiasta.

– Monet korkeakoulutetuista maahanmuuttajataustaisista henkilöistä ovat käyneet Suomessa kursseja kurssien perään, mutta saavat nyt tutkinnon. Se tuo heille ammatillista turvaa, sanoo Mahmoodi.

Suurimpana haasteena maahanmuuttajien työllistymisessä on usein suomen kieli. BisnesAkatemiassa opiskelijat luovat verkostoja yrityksiin koko opintojensa ajan ja opiskelevat samalla suomen kieltä. Näin he pääsevät näyttämään olemassa olevaa osaamistaan, eikä se jää huonon kielitaidon taakse.

Lisäksi Radisson Blu Marina Palace -hotellissa järjestetyillä messuilla esiteltiin CoSIE - Co-creation of Service Innovation in Europe , , ja Papyrus – nuorten maahanmuuttajien kanssa työtä tekevien osaamisen kehittäminen . Hankkeista ja niiden tavoitteista voi lukea lisää projektisivuilta. 

Kuvassa vasemmalta Jonna Heikkilä, Mariel Vuorinen, Hanna Kirjavainen ja Kosar Mahmoodi.