Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.3.2019

Kansainvälistymisen haasteet – Yhtenä esimerkkinä INTENSE -hanke

Yritysten HR-asiantuntijat ja esimiehet kokoontuivat Turun ammattikorkeakoulun Sepänkadun kampukselle keskustelemaan kansainvälistymisen haasteista HR-työssä. Samassa tilaisuudessa pidettiin INTENSE –hankkeen Multiplier Event-tapahtuma, missä lehtori Helena Rantanen ja opiskelijat kertoivat hankkeen toteutuksesta ja tuloksista.

Globaali HR – väki maailmalla

Suurin osa Suomen suurimpien yhtiöiden henkilöstöstä on ulkomailla. Johtamisen kannalta yhtenäiset käytännöt ovat tärkeitä, ja henkilöstöasioissakin paljon voidaan yhtenäistää, totesi HR-johtaja Marja Hyvärilä (Accenture Suomi). Esimerkiksi palkanmaksuun liittyvät asiat on pakko hoitaa kunkin maan kansallisen lainsäädännön mukaan, mutta loppu on vapaasti määriteltävissä.

Koulutus, kehittäminen ja osaaminen, suorituksen johtaminen – niiden käytännöt voidaan yhtenäistää. Globaalikin henkilöstöjohtaminen tapahtuu käytännössä ja käytännöistä, mutta haasteet ovat aivan erilaiset kuin vain yhdessä maassa ja kulttuurissa toimivassa yrityksessä. Aina on mietittävä, missä tarvitaan globaaleja käytäntöjä ja päätöksiä ja missä taas toimitaan paikallisten tarpeiden mukaan, totesi Hyvärilä.

Diversiteetti auttaa menestymään

Monimuotoiset ja osallistuvat työpaikat ovat tämän päivän työelämän menestyjiä. Menestyjäorganisaatiot ovat oppineet käyttämään diversiteettiä kilpailuedun ja kasvun avaintekijänä. Monimuotoisuutta suosivan organisaatiokulttuurin rakentaminen on haasteena monissa työyhteisöissä. Yhdeksi keskeisemmäksi haasteeksi nousee se, mitä tehdä rajoittaville ennakkokäsityksillemme liittyen esimerkiksi sukupuoleen, ikään, etniseen taustaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

– Diversiteettiä tukeva yrityskulttuuria kannattaa kehittää. Accenturessa kehittäminen pohjautuu vahvuuksien varaan. Se, miten globaali yritys pystyy viestimään tavoitteistaan ja arvoistaan koko globaalille henkilöstölleen, on tärkeä kysymys. Tärkeintä on, että arvot näkyvät myös toiminnassa, toteaa Hyvärilä.

Intense_kuva_2.jpg
Opiskelijat kertoivat INTENSE -hankkeen myötä saamastaan kokemuksesta.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat kansainvälistymässä INTENSE-hankkeen puitteissa

INTENSE –hankkeen myötä opiskelijat saivat kansainvälistä kokemusta. Hankkeen tavoitteena oli mm. auttaa yrityksiä kansainvälistymään ja löytämään uusia kv-kontakteja partnermaista (Saksa, Hollanti, Kroatia ja Belgia). Keskeisenä sisältönä oli kansainvälinen myynti – osto, uudet, innovatiiviset opetusmenetelmät sekä yrittäjyyskasvatus ja yrittäjämäinen oppiminen.

Hankkeen kohteena olivat pienet ja keskisuuret yritykset. Opiskelijat työskentelivät aidoissa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n, Haloila Oy:n, Vipukirves Oy:n ja Belightful Design Oy:n sekä yhden anonyymin yrityksen antamissa toimeksiannoissa ja auttoivat yrityksiä heidän kansainvälistymisessään liittyen esim. vientiin tai tuontiin.

Osallistuminen kansainväliseen hankkeeseen vaati opiskelijoilta innovaatiokompetensseja, mm aloitekyky, tiimityöskentely, verkostoitumistaidot, kriittinen ajattelu ja luovuus.  Näiden taitojen kehittymistä hankkeessa myös mitattiin.

Yritysten kokemukset hankkeesta positiivisia

Toimeksiantajayritysten kokemukset hankkeesta olivat positiivisia ja etukäteisodotukset täyttyivät hyvin. Myös opiskelijoiden kokemukset olivat pääosin positiivisia. Haasteena koettiin erilaiset aikataulut partnerikoulujen kanssa. Yhden yritysedustajan palautteessa mainittiin mm: ”Hyvin konkreettinen lähestymistapa toimeksiantoon, mikä oli hyvä asia. Tällaiseen hankkeeseen voisin lähteä uudestaankin."

Tällä tavalla toteutettuna yritystoimeksianto oli hyvä, koska siitä ei ollut liikaa rasitusta yritykselle ja tapaamisia oli sopivasti. Toisen yritysedustajan kommenteissa tuli esille mm: ”Kiireisessä työelämässä ei ole aikaa miettiä kriittisesti, mitä tehdään. Tämä hanke on ollut hyvä esimerkki siitä, miten suomalaisten yritysten pitäisi käyttää erilaisia verkostoja”

Hankkeen tulokset

Hankkeessa tehtiin mm. opetusmateriaalia liittyen yritysten kansainvälistymiseen. Tähän materiaaliin sisältyvät myös opiskelijoiden toimeksiannoista tekemät case-tehtävät. Hankkeen tuloksina syntyi työkalupaketti pk-yrityksen kansainvälistymiseen sekä useita julkaisuja.

Mitä jatkossa?

INTENSE –hanke päättyy elokuussa 2019, mutta tarkoitus on jatkaa yhteistyötä partnerimaiden korkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön tulee mukaan kaksi uutta maata: Italia ja Espanja. Tavoitteena on tarjota opastusta kansainvälistymistä suunnitteleville yrityksille, mm neuvoja kansainvälistymisen eri vaiheisiin.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Ota yhteyttä: helena.rantanen@turkuamk.fi, sirpa.hanti@turkuamk.fi tai sinikka.leino@turuamk.fi

http://intense.efos.hr/

Teksti ja kuvat: Sinikka Leino