Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.4.2019

Jättihanke kirkastaa 5G-verkon teollisia mahdollisuuksia

Korkeakoulujen ja yritysten yhteisvoimin testataan 5G-verkkoteknologian mahdollisuuksia teollisuusympäristöissä. Vastikään rahoituksen saaneessa 5GVIIMA-hankkeessa tutkitaan langatonta verkkoteknologiaa hyödyntäviä sovelluskohteita kuten sensoreita, energiaverkkoja, koneiden etäohjailua ja itsenäisesti liikkuvia kulkuneuvoja.

Teksti: Martti Komulainen

Tulevaisuuden tehdas on saumattomasti yhteen liittyneiden ja keskenään tietoa vaihtavien koneiden ja järjestelmien kokonaisuus, joka optimoi itse itseään. 5G VIIMA (Vertical Integrated Industry for Massive Automation) tutkii, kehittää ja testaa 5G-teknologiaa tehtaissa, teollisuusalueilla ja energiaverkoissa Tampereella, Espoossa ja Oulussa.
 
Hanketta rahoittavat Business Finland, yritykset ja mukana olevat korkeakoulut. Tutkimusosapuolet ovat Oulun yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Yritykset tekevät omissa rinnakkaishankkeissaan käytännön sovelluksia ja ratkaisuja. 

Turun AMK:n roolina hankkeessa on selvittää lisätyn todellisuuden mahdollisuksia koneiden etäohjauksessa sekä tutkia paikallisten mobiiliverkkojen liiketoimintamalleja. Korkeakoulujen lisäksi hankkeessa on mukana runsaasti yrityksiä.
 
Hankkeessa selvitetään mm.  5G-verkon luotettavuutta, ympäristöstä kertovien antureiden toimintaa sekä älykkäitä energiaverkkoja, teollisuuskoneiden etäohjailua ja autonomisten kulkuneuvojen  käyttöä teollisuudessa.

 

Teollisuus 4.0.

5G viitoittaa tietä kohti uudenlaista teollisuutta 4.0. , jota luonnehtii prosessien digitalisointi, lisätyn  ja virtuaalitodellisuuden (AR ja VR) hyödyntäminen sekä laitteiden ja järjestelmien kommunikointi (InternetOfThings, IoT) niin että laitteet optimoivat itse itseään. Uusi verkkoteknologian kehitysaskel, 5G,  mahdollistaa tämän tarjoamalla lisää kapasiteettiä, luotettavuutta ja joustavuutta langattomiin verkkoihin.
 
Toistaiseksi lähinnä testiverkoissa pyörivä 5G asetetaan nyt todelliseen "happotestiin" testaamalla sen käyttöä oikeissa teollisuusympäristöissä.
 
Teollisten prosessien digitalisoinnin ennustetaan tarjoavan huomattavaa kilpailuetua ja Suomi pyrkii olemaan tämän kehityksen eturintamassa. Tässä luotettavat langattomat tietoverkot ovat avainasemassa.

-5G VIIMA on hyvä esimerkki siitä mikä Connected Intelligent Industries Finland -ohjelmassamme on keskeistä; älykkäiden teollisten ratkaisujen kehittäminen globaaleille markkinoille yhteistyössä teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Näin rakennetaan tietoon pohjautuvia digitaalisia arvoketjuja, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä uudistuvalle suomalaiselle teollisuudelle, sanoo ohjelmapäällikkö Toni Mattila Business Finlandista.