Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.5.2019

Soveltavia menetelmiä kotiin ja liikuntaan

Turun AMK:n Kunnonkodissa järjestettiin avoimet ovet. Samalla kertaa pääsi tutustumaan myös soveltavan liikunnan parissa toimiviin seuroihin ja järjestöihin. Kunnonkodin näyttelyssä pääsi kokeilemaan muun muassa uutuutta Raizer-nostotuolia.

Sekä Kunnonkotiin ja soveltavan liikunnan pisteisiin toivotettiin ammattilaiset ja opiskelijat, yritykset, yhdistykset, järjestöt, yksityishenkilöt sekä alueen soveltavan liikunnan toimijat tervetulleiksi. Muun muassa Raision seudun koulutuskuntayhtymästä (RASEKO) lähihoitajaopiskelijat opettajiensa kanssa tutustuivat tapahtumiin. 

Ratkaisuja arjessa selviytymiseen

Kunnonkodin kodinomaisessa näyttelyssä esiteltiin arjen selviytymistä tukevia ja turvallisuutta edistäviä ratkaisuja ja tuotteita. Kävijöillä oli mahdollisuus kokeilla, miten erilaiset ratkaisut toimivat käytännössä.

Ammattilaisen silmin kiinnostava kohde oli Raizer-nostotuoli. Se on uusi patentoitu apuväline potilasnostoihin. Kaatunut ihminen nostetaan ylös turvallisesti ja hallitusti akkukäyttöisen Raizer-nostotuolin avulla. Raija Luona-Helminen opasti testaajien kanssa tuolin käyttöä.

– Esimerkiksi kotihoidossa tämä olisi hyvä apuväline turvalliseen potilasnostoon. Kun tuoli olisi käytettävissä, ei aina tarvitsisi kutsua ensihoitoa ja ambulanssia paikalle, kun asiakas on kaatunut, testaaja totesi.

Raiser-tuolin testaus

Lähihoitajaopiskelijat kokeilivat käytännössä Ageman-pukua. Ikäpuku auttaa oman kokemuksen kautta ymmärtämään, millaista on olla fyysisesti iän heikentämä. Puvun avulla muutetaan värinäköä, näkökenttää, näkötarkkuutta ja -herkkyyttä. Kuuloa on alennettu, lisätty liikkeenrajoittimia ja painoa.

– Tämä kokemus kyllä muuttaa käsitystäni potilaiden toiminnasta. Nyt osaa suhtautua heihin toisella tapaa ja olla kärsivällisempi, yksi opiskelija sanoi testattuaan pukua.

– Portaissa kulkeminen on hankalaa, kun ei kunnolla erota portaiden rajoja. Eikä kengännauhojen solmiminen tai tuolista nousu ole helppoa, muista toiminnoista puhumattakaan, hän jatkoi.

Ageman pukeutuu
Ageman pukee kenkiä
Ageman rappusilla

Soveltavan liikunnan päivä

ICT-talon valloittivat soveltavan liikunnan parissa toimivat seurat ja muut toimijat. Osallistujat voivat kokeilla esimerkiksi geokätköilyä rullatuolilla tai testata sähkömopoa aulatiloissa. Esillä oli apuvälineitä eri urheilumuotoihin, esimerkiksi keilailussa voi käyttää muun muassa kahvallista keilapalloa, vierityskourua tai suunta- tai tukikaidetta.

Taitotestissa pääsi testaamaan omaa ponnistustasoaan, tasapainoa ja kestävyyttä. Testillä mitataan omia taitoja, seurataan omaa kehittymistä. Taitotestiä käytetään niin urheilijoiden kuin pienten lastenkin parissa, se sopii myös erityislapsille.

Tapahtumassa esittäytyivät muun muassa Turun kehitysvammaisten tuki ry, Turun Urheiluliiton voimistelu- ja liikuntajaosto VoLi, Turun seudun reumayhdistys ry, Tanssikummit®, Turun sirkus, Kupittaan keilahalli, Suomen vammaisurheilu ja liikunta ry sekä Turun Latu ry. Esillä on myös liikunnan apuvälineitä (Respecta).