Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.7.2019

RockSock tuunaa kesän festarilookin

Suomalainen tuottaa vuoden aikana noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Koska uusia vaatteita saa kaupasta edullisesti, rikkinäisten tekstiilien korjaaminen ei houkuta eikä tekstiilien laatuunkaan ole tarvetta kiinnittää huomiota.

Turun ammattikorkeakoulun ja Ruisrockin yhteistyöprojekti RockSock pyrkii vaikuttamaan kertakäyttökulttuuriin tulevana viikonloppuna. 

Turun AMK:n opiskelijoiden toteuttama RockSock-piste laittaa festarikävijät pohtimaan kulutustottumuksiaan. Rantalavan kupeessa sijaitsevalla pisteellä pääsee muun muassa tutustumaan omien vaatteidensa alkuperään ja kestäviin tekstiiliratkaisuihin sekä tuunaamaan itselleen uuden, kierrätetyn festariasun.

– Nykyiset halpamerkkivaatteet on tarkoituksellisesti tehty materiaaleista, jotka kestävät vain muutaman käyttökerran. Edelleen valtaosa tekstiilijätteestä päätyy sekajätteen joukkoon eivätkä hyötykäyttöön, projektissa mukana oleva opiskelija Jemina Hongell kertoo.

Tekstiilejä on mahdollista käyttää hyödyksi monin tavoin. Esimerkiksi rikki menneen vaatteen voi korjata ja pieneksi jääneet asut myydä edelleen.

– Jos tekstiilit eivät enää sellaisenaan kelpaa edelleen välitettäviksi, voidaan materiaalit kierrättää ja käyttää uudelleen: joko tekstiilien ja tuotteiden raaka-aineina tai muihin teollisuuden tarpeisiin, vinkkaa RockSock-projektin ohjaava opettaja, tutkimusvastaava Piia Nurmi.

Turun AMK:lla on entuudestaan pitkä kokemus tekstiilien hyötykäyttöön liittyvästä valtakunnallisesta tutkimus- ja kehitystyöstä. Myös RockSockissa on vahvasti mukana Telaketju 2 -hanke, jonka tavoitteena on pidentää tekstiilien elinikää ja luoda uusia liiketoimintamalleja.

Skannaa asu tai tuunaa bändipaita

Vaatteiden materiaali vaikuttaa siihen, miten hyvin sen voi kierrättää. Turun AMK:n RockSock-pisteellä festarikävijä voi selvittää omien vaatteidensa materiaalin ja alkuperän. Turun AMK:n kumppanin Lounais-Suomen Jätehuollon skanneri kertoo hetkessä vaatteen koostumuksen ja siten uudelleenkäyttömahdollisuudet.

Suojaa helteeltä tai sateelta tarjoaa RockSockin oheen rakennettu tekstiilimetsä, jonka siimekseen voi hetkeksi sujahtaa rauhoittumaan. Pientä treeniä kaipaavat voivat kokeilla voimiaan tekstiilisäkkien kanssa ja arvuutella, kuinka paljon tekstiilijätteellä täytetty säkki painaa. Onko ranteessasi tarpeeksi ruista kantamaan tekstiilit, joita heität vuoden aikana roskiin?

Ekologisista kankaista tuotettua muotia esittelee Turun AMK:n kumppani Nokivalo. Myös festarivieraat pääsevät luomaan uutta muotia loihtimalla itselleen uuden festariasun käytetyistä bändipaidoista ja muista kierrätystekstiileistä.  

Ruisrockissa kerrytetään opintopisteitä vuosittain

Turun AMK ja Ruisrock ovat tehneet vuosia yhteistyötä, joka mahdollistaa Turun AMK:n opiskelijoille opintojen suorittamisen festivaaliympäristössä. Viime vuosina yhteistyön pääpaino on ollut Ruisrockin ympäristöohjelmassa.

– Opiskelijaprojekteissa on tarjottu muun muassa mahdollisuus tehdä tarpeensa lasiseinäisessä huussissa ja uiskennella muovijätteen seassa. Tempauksilla pyrittiin tuomaan esiin kehitysmaiden saniteettiolosuhteita sekä merten jäteongelmaa, Piia Nurmi esittelee.

Tämän vuoden RockSock-pisteen suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut 13 eri alojen opiskelijaa. Helmikuussa alkaneen projektin aikana työtunteja on kertynyt jo ennen festivaalia 40 opintopisteen verran.

Ympäristöteemaisen RockSockin ohella Ruisrockia ovat tekemässä myös muotoilun ja rakennusalan opiskelijat, jotka ovat toteuttaneet Bar Sateenkaaressa sijaitsevan PinkBox-lavan. Lisäksi media-alan opiskelijat tuottavat festareilta videoita: päivittäiset aftermoviet Ruisrockin käyttöön, RockSockin infovideot sekä Turun AMK:n omat markkinointivideot. Kaiken kaikkiaan Ruisrockissa opintopisteitä suorittaa tänäkin kesänä lähes 30 opiskelijaa.  

Turun AMK:n RockSock-piste Ruisrockissa 5.–7.7.2019. Piste on auki festivaalin ajan joka päivä kello 21 asti. RockSock sijaitsee Ruissalon Kansanpuiston rannassa, lähellä Rantalavaa ja Bar Niemennokkaa. 

 

Tutustu aiempien vuosien Ruisrock -projekteihin:

RuisH2Ock 2018

 

Ruissifillari 2017

 

Rockhuussi 2016