Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.9.2019

Tekoäly tulevaisuuden työelämässä – Tulevaisuuseminaari lukiolaisille ja aloittaville ammattikorkeakoulun opiskelijoille Salossa

Salon IoT Campuksella 3.9. järjestetty Tulevaisuusseminaari antoi opiskelijoille tekoälystä vastauksia, mutta herätti varmasti myös yhtä paljon kysymyksiä. Tapahtuma järjestettiin osana INNOHEIMO-hanketta sekä Taitavasti tulevaisuuden työelämään -hanketta.

Seminaariin osallistui opiskelijoita Salon, Perniön ja Halikon lukiosta, Turun ammattikorkeakoulun opettajia sekä opiskelijoita liiketalouden ja terveyden ja hyvinvoinnin alalta ja liike-elämän edustajia. Tapahtuman tavoite oli herättää ajatuksia, ja keskustella tekoälystä etiikan, hyvinvoinnin, uusien bisnesmahdollisuuksien ja työelämän kannalta. 

Tilaisuuden alussa CMO Johanna Purosto Valohailta puhui tekoälystä, ja opetti ja kertoi asioita, joita koulussa ei opeteta. Tekoäly on osana kaikkien elämää, esimerkeiksi Purosto mainitsi esimerkiksi algoritmit, snapchat-filtterit, Sirin, Alexan ja Cortanan, jotka ovat varmasti iso osa lukioikäisen kohderyhmän elämää. 

Ensimmäisenä Purosto kehotti olla uskomatta kaikkeen mitä näkee, kuulee tai lukee. Hän esitti esimerkkejä videosta, tekoälyn luomasta äänestä sekä kirjoittamasta tekstistä. Toiseksi Purosto muistutti, miten tekoälyä pitää opettaa, eikä se oli heti valmis. Kolmanneksi Purosto totesi tekoälyn etiikan olevan ennen kaikkea yhteiskunnan haaste. 

Puroston esityksen jälkeen mediakasvatus ry Metkan Meri Seistola laittoi pyörimään Guerilla Filmsin Who Made You? -dokumentin. Tekoälyyn paneutuva dokumentti oli erittäin vaikuttava, ja auditorio kuunteli sitä keskittyneenä. Hulluilta tuntuvat esimerkit tekoälyn hyödyntämisestä saivat aikaan reaktioita, ja dokumentti herätti monissa varmasti paljon ajatuksia. 

Dokumentin jälkeen siirryttiin niin sanottuihin akvaario-keskusteluihin, joissa keskusteltiin teemoittain pöydissä, joissa jokaisessa istui edustajia työelämästä, Turun ammattikorkeakoulusta ja jokaisesta kolmesta lukiosta. Keskustelujen teemat olivat hyvinvointi, työelämän arki, etiikka ja uudet bisnesmahdollisuudet. Yleisö sai seurata haluamaansa keskustelua ja osallistua mukaan. 

Useissa keskusteluissa sivuttiin teemojen valossa samoja aiheita. Esimerkiksi hyvinvointi-teemasta ei tekoälyn kohdalla voi puhua ottamatta huomioon etiikkaa, eikä työelämän arjesta ottamatta huomioon bisnesmahdollisuuksia. Lisäksi keskusteluissa ihmeteltiin, miksi tekoäly usein kuvataan ihmisen kaltaiseksi robotiksi, ja millaisia ennakkokäsityksiä se saa aikaan. Lisäksi pohdittiin, lisääkö robotin kosketus oksitosiinia ja millaista hyötyä tekoälystä voi olla esimerkiksi kuurojen tai sokeiden apuna.  

Seminaari oli uusi avaus yhteistyöstä, jollaista ei oltu aiemmin tehty.