Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.10.2019

Syyttäjä esittää Turun AMK:n katsastustoimintaa hoitaneelle henkilölle sakkoja ja ehdollista vankeutta

Kihlakunnansyyttäjä esittää Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle Turun ammattikorkeakoulun aiempaan, nyt jo lakkautettuun autokatsastustoimintaan liittyvistä rikoksista sakkoja ja ehdollista vankeusrangaistusta yhdelle toiminnassa mukana olleelle henkilölle. Asiaa käsiteltiin Turun käräjäoikeudessa tänään 14.10.

Syyttäjän mukaan vastaaja on rikkonut virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa käyttäessään julkista valtaa virkatehtävissään. Syytteen mukaan toiminnalla on syntynyt taloudellista hyötyä autoliikkeille, joiden kautta autoja on tuotu maahan.

Syytteen rikosnimikkeinä ovat joko törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen tai virkavelvollisuuden rikkominen, sekä rekisterimerkintärikos. Asian ratkaisu saadaan 28.10.

– Olemme syvästi pahoillamme tapahtuneesta ja kiitämme niitä, joiden ansiosta asia tuli esille. Asioiden tultua esille kävimme läpi katsastustoimintaamme ja siihen liittyviä erilaisia prosesseja, ja päädyimme lopettamaan katsastustoimintamme, Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin koulutusjohtaja Juha Kontio sanoo.

– Odotamme oikeusprosessin tulosta ennen kuin päätämme, mihin muihin toimenpiteisiin asiassa ryhdymme, Juha Kontio toteaa.

Turun ammattikorkeakoulu on jo kesällä 2018 lakkauttanut oman katsastustoimintansa

Vuoden 2018 keväällä tuli esille mahdollisia epäselvyyksiä Turun ammattikorkeakoulun katsastustoiminnassa. Asiaa selvitettiin keväällä sekä sisäisesti että Trafin toimesta. Kun tilanteesta ei saatu varmuutta, siirtyi tutkintavastuu poliisille ja poliisilta syyttäjälle. Samassa yhteydessä päädyttiin oman katsastustoiminnan lopettamiseen. Katsastuspalvelu ei ole ydintoimintaamme, ja sen tuomat tuotot olivat pienet verrattuna toiminnan aiheuttamiin kuluihin ja hallinnollisiin velvoitteisiin.

Rikosepäilyt liittyivät ulkomailta tuotujen autojen maahantulokatsastuksiin. Maahantuontikatsastuksessa katsastaja tarkastaa ajoneuvosta valmistenumeron ajoneuvon yksilöimiseksi sekä tarkistaa ajoneuvosta rekisteriin merkittävien tietojen oikeellisuuden. Samalla hän toteaa pakollisten varusteiden olemassaolon sekä tarkastaa ajoneuvon vaatimustenmukaisuuden täyttymisen. Lisäksi tarvittaessa suoritetaan teknisen kunnon tarkastaminen, mikäli ajoneuvon käyttöönottoajankohta vaatii sen ja muualla suoritetusta tarkastuksesta ei ole mukana direktiivien vaatimukset täyttävää katsastustodistusta.

Oman katsastustoiminnan lopettaminen muuttaa myös Turun AMK:n katsastuskoulutusta, joka toteutuu jatkossa yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa.

– Katsastuskoulutus jatkuu edelleen, ja sitä kehitetään paremmin katsastusalan yrityksien tulevaisuuden haasteisiin vastaavaksi yhdessä alan toimijoiden kanssa. Opiskelijoiden ammattiharjoittelu toteutetaan yhteistyökumppanin tiloissa alan ammattilaisten ohjaamana. Yrityskumppanin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme tukea alueellista katsastustoimintaa ja kouluttaa heille osaavaa työvoimaa, Juha Kontio kertoo.

Päätökseen vaikutti osaltaan myös ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutuksen siirtyminen uusiin tiloihin Kupittaan kampukselle. Uusiin tiloihin suunniteltu opetuskorjaamo tukee ammattikorkeakoulun tavoitteita tuottaa osaavia autoalan ammattilaisia, jotka pystyvät vastaamaan entistä monimutkaisemman ajoneuvotekniikan haasteisiin. Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opetuksen painopistettä siirretään jälkimarkkinointipalveluiden kokonaisvaltaisen toimintoketjun osaamiseen.