Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.4.2014
eMedic

Turun ammattikorkeakoulu uudistaa terveydenhuollon käytäntöjä eMedic-projektissa

Turun AMK on toiminut vuodesta 2011 alkaen koordinaattorina kansainvälisessä eMedic-projektissa, jonka tavoitteena on ollut kehittää terveydenhuollon organisaatioiden kanssa uusia käytäntöjä ja toimintamalleja terveysteknologian hyödyntämiseksi.

teksti: Mira Savolainen, journalistiopiskelija

eMedic-projekti on jakautunut kahteen osaan: diabetespotilaan omahoidon tukemiseen ja terveydenhuollon ammattilaisten välisen etäkonsultaation kehittämiseen.

Omahoidon tukemiseen tähtäävässä kehitystyössä pyrittiin löytämään parhaat ja taloudellisimmat käytännöt diabeteksen hoitoon teknologiaa hyödyntämällä. Omahoitopilotissa diabetespotilaat mittasivat verensokeriaan ja verenpainettaan laitteilla, joista tiedot siirtyivät automaattisesti tietokantaan, josta sekä potilas että hoitohenkilöstö voivat seurata hoitotasapainoa. Samalla pyrittiin myös selvittämään, kasvaako potilaan motivaatio huolehtia omasta terveydestään.

Projektin erityisenä painopisteenä oli etäkonsultaation kehittäminen, jonka tavoitteena on luoda perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välimaastoon uusi toimintamalli. Sen avulla esimerkiksi kotisairaanhoidon ammattilaiset voivat konsultoida terveyskeskuslääkäreitä potilaan kotoa käsin. Vastaavasti terveyskeskuslääkärit voivat konsultoida tarvittaessa erikoissairaanhoitajaa tai erikoislääkäriä.

Pilotissa kehitettiin muun muassa hoitoprosesseja ja motivoitiin henkilökuntaa hyödyntämään uutta teknologiaa, kuten tablet-tietokoneita ja videoneuvottelulaitteita kotihoidon, terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon välisissä konsultaatioissa.

eMedic-projektin myötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä etäkonsultaatiota tullaan hyödyntämään myös jatkossa. Virossa taas projektin tuloksena keskustelua käydään kansallisella tasolla telelääketieteen laajemmasta käyttöönotosta terveydenhuollossa tulevaisuudessa.

Muuttuva maailmaa haastaa jatkuvaan uudistumiseen

"Sosiaali- ja terveydenhuolto kaipaa kipeästi uudistamista, ja työhön onkin jo ryhdytty, mutta Suomelta puuttuu visio siitä, mihin terveydenhuolto kokonaisuudessaan on muuttumassa. Tähän asti esitetyt ratkaisut sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmän uudistamiseksi vastaavat nykyhetken, eivät tulevaisuuden, haasteisiin. Nyt on tärkeää pohtia, miten terveydenhuoltomme tulisi toimia 2020-luvun toimintaympäristössä" (Antti Kivelä: www.sitra.fi)

Sitran johtaja Antti Kivelän tavoin eMedic-projektin projektipäällikkönä toimiva Johanna Krappe Turun ammattikorkeakoulusta näkee, että eTerveyden laajamittainen hyödyntäminen edellyttää terveydenhuollolta isoja muutoksia.

Turun ammattikorkeakoulu onkin toteuttanut yhdessä Sitran ja Terveystalon kanssa keväällä 2014 työpajan, jossa terveydenhuollon ammattilaiset keskustelivat diabeteksen omahoidon järjestämisen tavoista ja tulevaisuuden terveydenhuollon haasteista.

Turun AMK tarjoaa osaamistaan terveysteknologian kehitystyöhön myös jatkossa

Kolme vuotta kestänyt eMedic-projekti päättyy virallisesti huhtikuussa 2014. Projektissa partnereina Suomesta toimivat Turun ammattikorkeakoulun lisäksi Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Lisäksi kumppaneina ovat Tallinnan teknillinen yliopisto, Latvian Pauls Stradinin yliopistollinen sairaala ja Karoliininen yliopistosairaala Ruotsista.

“Projektissa mukana olleet tahot jatkavat yhteistyötä eTerveyden teeman ympärillä. Erityisesti yritysyhteistyötä pyritään tiivistämään varsinaissuomalaisten toimijoiden kanssa”, Johanna Krappe kommentoi tulevaisuuden suunnitelmista.

Turun ammattikorkeakoululla on myös runsaasti osaamista terveysteknologian sovelluksista ja niiden käyttöönotosta sekä arvioinnista, ja näitä palveluja toivomme alueen organisaatioiden hyödyntävän aktiivisesti nyt ja tulevaisuudessa”, Krappe muistuttaa.

Termit tutuksi

Etälääketiede on terveydenhoidon ammattilaisen ja potilaan välistä vuorovaikutusta, jossa hyödynnetään teknologian tarjoamia keinoja etätutkimuksessa, diagnoosien antamisessa ja lääkkeiden ottamisessa.

eTerveys
Informaatio- ja kommunikaatioteknologian ja palveluiden käyttö terveydenhuollossa. Esimerkkinä sähköinen sairauskertomus, telelääketieteen palvelut, kannettavat laitteet esim. etämittauksiin ja eTerveystietoportaalit.

Telelääketiede
Telelääketiede määritellään yleisesti sähköisen lääketieteellisen informaation siirroksi paikasta toiseen. Tämä voi olla kuvia, videota, ääntä sekä potilastietoja. Tiedonsiirto voi tapahtua monien televiestintäjärjestelmien avulla, kuten perinteisten puhelinlinjojen avulla, ISDN:llä tai laajakaistaverkkojen  avulla.