Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.5.2014
Vipua ja vetoa -seminaari

Työelämän muutokset haastavat korkeakoulutettuja

Työelämässä siirrytään kiihtyvällä vauhdilla pitkistä työurista projekteihin ja lyhyempiin työsuhteisiin. Tämä haastaa korkeakoulut muuttumaan. Tulevaisuudessa korkeakoulutettujen uraohjauksella pyritään saavuttamaan entistä parempaa työllistymistä.

Teksti ja kuvat: Elina Hirvonen, journalismin opiskelija

Mullistavia keksintöjä syntyy kiihtyvällä tahdilla verrattuna historiaan. Työelämälle ja työurille nopea kehitys sekä uudet innovaatiot tuovat jatkuvasti uusia haasteita. Ihmisille ei muodostu enää pitkiä 20 vuoden työuria, totesi Lauri Järvilehto tutkimus- ja koulutusyritys Filosofian Akatemiasta maaliskuussa Turussa järjestetyssä seminaarissa Tulevaisuuden tekijät – korkeasti koulutettujen työmarkkinat.

Turun ammattikorkeakoulu oli mukana järjestämässä Tulevaisuuden tekijät – korkeasti koulutettujen työmarkkinat -seminaaria osana Vipua ja vetoa töihin! -hanketta. Seminaarissa käsiteltiin muun muassa uraohjausta, jolla pyritään auttamaan, tukemaan ja opastamaan opiskelijoita löytämään oma paikkansa työkentällä. Asiantuntijuuteen kasvamisen haasteena on useilla koulutusaloilla tutkintojen laaja-alaisuus. Tutkinnot eivät valmista enää suoraan tiettyyn ammattiin, vaan opiskelijan tulee itse löytää oma asiantuntijuusalueensa.

Järvilehto pitää nykypäivän työnhakijoita entistä mukavuudenhaluisempina. Mukavuudenhalu on monesti haaste työnantajille, mutta siinä piilee myös mahdollisuus. Työn mielekkyys nousee tulevaisuudessa entistä korkeammalle asteikossa työtä haettaessa. Järvilehto totesikin seminaarissa opiskelijoiden ohjauksen olevan tärkeää, jotta jokaiselle löytyy se oma juttu.

Nuoren olisi syytä miettiä, mitä hän haluaa tehdä ja kuka olisi valmis maksamaan hänelle siitä työstä. Ohjaajan on mahdollista kannustaa nuorta suuntaan, joka mahdollistaa hänelle unelmien ammatin, Järvilehto muistutti seminaarissa.

Vipua ja vetoa yhteistyössä

Hankkeen seminaaripäivä kokosi maaliskuussa Valtion Virastotalolle Turkuun korkeakoulujen, yliopistojen, aikuiskoulutuksen, TE-toimistojen sekä aluekehittäjien uraohjauksen asiantuntijoita. Vipua ja vetoa töihin! -hanke onkin koonnut kolmevuotisen hankekautensa aikana usein ohjauksen ammattilaisia saman pöydän ääreen.

Verkostoituminen, yhteistyö ja hyvien käytänteiden jakaminen on ollut punaisena lankana hankkeessa. Hankkeen projektiryhmä on kartoittanut ja koonnut korkeakoulutettujen urasuunnittelua, työllistymistä ja osaamisen tunnistamista tukevia työkaluja aikaisemmista hankkeista.

Hankkeen verkkosivuille on koottu merkittävä määrä uraohjausta tukevaa materiaalia. Käytännöt, menetelmät ja työkalut on nyt koottu yhteen paikkaan, jolloin on mahdollisuus saada apua työn tueksi, selventää projektipäällikkö Anna Tonteri Turun ammattikorkeakoulusta.

Seminaarissa julkaistiin hankkeen Tulevaisuuden urapolut -julkaisu, joka myös osaltaan toimii hankkeen tavoitteiden mukaisesti tiedon sekä hyvien käytänteiden jakajana.

Uraohjaus tänään

Tänä päivänä työelämän tilanne otetaan entistä paremmin huomioon opiskelijoiden uraohjauksessa korkeakouluissa. Haasteita tuo jatkuvasti muuttuva työelämä ja opiskelijoiden nousevat vaatimukset työelämän suhteen.

Työelämäyhteistyö auttaa ohjaajia jatkossa pysymään entistä paremmin selvillä ajankohtaisesta tilanteesta. Aika, huomiointi ja kunnioitus säilyvät ohjaajan tärkeimpinä työkaluina myös tulevaisuudessa, huomautti opinto-ohjaaja Pirkko Kuhmonen Turun aikuiskoulutuskeskuksesta omassa seminaaripuheenvuorossaan.

Vipua ja vetoa töihin! -hanke käynnistyi vuoden 2012 alussa ja sen toteuttaa Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä HAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun sekä Tampereen ja Turun yliopistojen kanssa. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Pirkanmaan ELY-keskuksen osarahoittama. Hankkeen puitteissa järjestettiin tänä keväänä neljä seminaaripäivää Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Hanke päättyy kesäkuun 2014 lopussa.