Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.6.2014
Hyötypelit

Turku matkalla hyvinvointipelien osaamiskeskittymäksi

Tulevaisuudessa Turku on hyvinvointipelien mekka, ainakin jos Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja Mika Luimula voisi asiasta päättää. Vuoden alussa alkanut Gamified Solutions in Healthcare -hanke vie askeleen lähemmäs tätä unelmaa.

Teksti: Katja Kettunen, journalismin opiskelija
Kuva: Turun kaupunki / Tiia Laakso

Hankkeen tavoitteena on kehittää hyötypelejä erityisesti vanhusten hyvinvoinnin ja kotona asumisen tueksi. Fysioterapiaan perustuvat hyvinvointipelit ovat maailmalla vielä uusia.

Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhdessä pyörittämä Turku Game Lab osallistui CoginfoCom 2013 -konferenssiin Budapestissä joulukuussa 2013. Paitsi että konferenssista tarttui mukaan kansainvälisiä kontakteja ja tietoa alan uusimmista tuulista, siellä julkaistu tutkimus toimi uuden hankkeen suunnittelun pohjana.

Hankkeella kansainväliset taustat

Turku Game Lab testasi keväällä 2013 kotkalaisen Serious Games Finlandin kehittämän Liitäjä-nimisen hyötypelin prototyyppiä. Fysioterapiaan perustuvan pelin pilotti- ja käytettävyystestit suoritettiin Japanissa, Sendaissa yhteistyössä Tohokun yliopiston ja Sendai–Finland Wellbeing Centerin kanssa. Japanilaiset ovat tunnetusti pelikehityksen edelläkävijöitä.

Testauksen lisäksi halusimme nähdä, miten peli otetaan vastaan Japanissa. Pelikulttuuri ja suhtautuminen peleihin ovat siellä aivan toisenlaisia kuin täällä, Mika Luimula valottaa Japaniin lähtemisen taustoja.

Sendaissa toteutetun käytettävyystestin tuloksista kirjoitettu julkaisu hyväksyttiin osaksi IEEE:n kansainvälisen konferenssin ohjelmaa Budapestissä.Tutkimuksen tulosten esittely arvostetulla foorumilla vahvisti meidän käsitystämme siitä, että olemme oikealla tiellä ja teemme akateemisesti validia tutkimusta.

Tutkimuksesta oli hyötyä myös uuden hankkeen käynnistyksessä sekä neuvotteluissa Tekesin ja muiden yhteystyökumppaneiden kanssa. Ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston Technology Research Centerin yhteiselle hankkeelle myönnettiin 760 000 euron rahoitus kahdeksi vuodeksi. Hankkeessa on mukana useita yhteistyökumppaneita peliyrityksistä sosiaali- ja terveysalan toimijoihin.

Konferensseissa voi myös peilata omia suunnitelmiaan ja kokemuksiaan siihen, mitä muut tekevät. Jokaisesta reissusta tarttuu mukaan uusia kontakteja ja ideoita. Ei maailma ole ikinä valmis, Luimula jatkaa.

Opiskelijat ovat hankkeen sydän

Turun ammattikorkeakoulun hanketoiminnassa opiskelijoiden rooli on suuri. Budapestissä tutkimuksen esitteli testauksia suunnitellut ja toteuttanut Sendai National College of Technologyn opiskelija Akihito Nakai. Japanista on tulossa lisää tutkijoita vaihtoon, ja testauksia suunnitellaan tehtäväksi siellä myös tulevaisuudessa.

Turun ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus myös hyötypelitestausta sairaalaympäristöissä toteuttaneen Singapore Polytechnicin kanssa, jonka tutkija Aung Pyae aloitti puoli vuotta kestävän tutkijavaihdon pelilaboratoriossa huhtikuun alussa. Luimula on kansanvälisestä yhteistyöstä innoissaan.

Meille on todella paljon hyötyä yhteistyöstä, jossa tutkijoilla on kokemusta pelillisten kuntoutussovellusten testaamisesta ja konseptien rakentamisesta.Hankkeissa mukana olevat opiskelijat eivät pelkästään opi ohjelmoimaan tai kehittämään pelejä, vaan saavat myös aitoa projektikokemusta ja ymmärrystä siitä, mitä tämänkaltaiset kokonaisuudet vaativat.

Opiskelijoiden motivaatio opiskeluun on aivan toinen, kun mukana on yrityksiä ja aidot projektiaiheet. Tiivis vuorovaikutus asiakkaan kanssa on tätä päivää. Me valmennamme heitä siihen hetkeen, kun he lähtevät täältä työelämään, Luimula summaa.

Turusta hyvinvointipelien mekka

Fysioterapialiikkeiden pelillistäminen on vielä uutta maailmassa. Konsepti on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Puuha Groupin pelillistettyjä leikkikenttäkonsepteja ei myöskään ole juuri maailmalla nähty. Gamified Solutions in Healthcare on yksi Suomen suurimmista hyvinvointipelialan hankkeista.

Mika Luimulan haaveena on, että Turusta syntyy uusi hyötypelialan mekka, kansainvälisesti arvostettu osaamiskeskittymä, joka säteilisi uusina alan työpaikkoina alueelle. Julkisen ja yksityisen sektorin monipuoliseen yhteistyöhön nojaava kansainvälinen hanke vie askeleen lähemmäs tätä unelmaa.

 

Hankkeen kumppanit

• Turun yliopisto, Technology Research Center
• Turun kaupunki, hyvinvointitoimiala
• Attendo Oy
• Serious Games Finland Oy
• Puuha Group
• Singapore Polytechnic (Singapore)
• Tohoku University (Japani)
• Waseda University (Japani)
• Sendai National College of Technology (Japani)
• GMO Internet Group