Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.6.2014
IB-HUB-ryhmäkuva

PK-yrityksille vauhtia kansainväliseen liiketoimintaan

International Business -opiskelijoiden IB-HUB -projekti tarjoaa kansainvälistymispalveluja Varsinais-Suomen pk-yrityksille. Suomesta ja ulkomailta tulevat opiskelijat yhdistävät projektissa laajan paikallistuntemuksensa kotimaistaan.

Teksti: Teijo Pöyhönen, viestintäyksikön harjoittelija

– Tarjoamme yrityksille lyhyisiin ja ketteriin jaksoihin jaetun projektimallin, jossa tilaajaan pidetään tiiviisti yhteyttä. Portaittain tavoiteltavat tulokset määritellään riittävän konkreettiseksi, kuvailee IB-HUB:n projektipäällikkö Matti Kuikka.

Matti Kuikalla on takanaan lähes 20 vuotta tietoliikennealan kansainvälistä työkokemusta mm. Ericssonilla ennen AMK:n palvelukseen tulemista. IB-HUB:n toiminnassa on mukana myös muuta AMK:n henkilöstöä Lemminkäisenkadun kansainvälisen liiketoiminnan yksiköstä.

– Mikäli projektin alku näyttää lupaavalta ja sitä päätetään aloitusjakson jälkeen yhteistuumin jatkaa, palvelulle sovitaan portaittain etenevä jatkosuunnitelma konkreettisine välitavoitteineen. Samalla määritellään yritykseltä veloitettava projektin hinta, joka perustuu opiskelijoita ohjaavan henkilökunnan käyttämään työaikaan ja tarvittaviin työvälineisiin, kertoo Kuikka. 

Yritykselle ilmainen intro

Projektin 1. jakso on tilaajalle maksuton, joten tilaamisen kynnys on pyritty tekemään yrityksille mahdollisimman matalaksi.

– IB-HUB on tarkoitus kehittää jatkuvaksi osaksi liiketalouden opiskelijoiden työelämäyhteistyötä. Toistaiseksi vuonna 2013 alkanut projekti pyörii kuitenkin henkilökunnan johtamana muiden työtehtävien lomassa, kertoo Kuikka.

Tähän asti saamamme kokemukset yritysyhteistyöstä ovat olleet kannustavia. Osa yrityksistä onkin jo ehdottanut yhteistyölle jatkoa ensimmäisten onnistuneiden projektijaksojen jälkeen, hän lisää tyytyväisenä. 

Kenelle toimeksiannot ovat hyödyllisiä?

IB-HUB tarjoaa palveluita Varsinais-Suomalaisille yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi löytää uusia markkinoita tuotteilleen. Opiskelijat käyttävät kielitaitoaan ja verkostojaan uusien markkinoiden kartoittamisessa tai paikallisten yhteistyöyritysten hankkimisessa.

Opiskelijat saavat hyödyntää Lemminkäisenkadulla Keidas-ryhmätilaa, jossa he tapaavat myös AMK:n muissa projekteissa työskenteleviä opiskelijoita ja henkilökuntaa. Tämä tuottaa opiskelijoille mahdollisuuksia monialaiseen yhteistyöhön ja edistää myös eri projektien keskinäistä yhteistyötä.

Yhteistyölle vauhtia seminaareista

IB-HUB järjestää opiskelijavoimin vuosittain kaksi seminaaria Turun AMK:n tiloissa. Seminaareista toinen liittyy kansainvälistymiseen ja toinen innovointiin. Seminaarissa pk-yrityksillä on loistava tilaisuus tutustua projektin palveluihin ja verkostoitua projektin yhteistyökumppaneiden kanssa, joihin lukeutuu mm. Varsinais-Suomen Team Finland -verkosto. Matti Kuikka näkee, että opintojen ja työelämän yhteistyössä on vieläkin runsaasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Yhteistyö talon sisällä vauhdittaa opiskelijoiden oppimisprosesseja ja hyvien käytäntöjen nopeaa jakamista. Vastaavaa tapahtuu menestyneissä peliyrityksissä missä iloitaan nopeasti löydetyistä vastauksista siihen, mikä menetelmä toimii ja mitä taas ei kannata jatkaa.

IB-HUB:n tavoitteena on tulevana syksynä tiivistää yhteistyötä myös muiden AMK:ssa toimivien projektien kanssa.