Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.12.2014

Koskettaminen on tärkea osa taidekokemusta

Teksti ja kuvat: Antti Sevänen

1. kosketus on Taideakatemian kuvataiteen neljännen vuosikurssin opiskelijan Johanna Turpeisen yksityisnäyttely.  Näyttely koostuu tilasta, installaatioista ja veistoksista. Kosketettava näyttely on toteutettu moninaisin materiaalein ja tekniikoin, huovasta kiveen ja pronssiin.

Näyttelyyn saapuvilta vierailijoilta taiteilija toivoisi rohkeutta olla teosten kanssa. Teoksia ei ole asetettu yleisön ulottumattomiin, vaan tarkoituksena on antaa mahdollisuus koskea teoksiin.

- Taide ja yleisö on perinteisesti pidetty erillään, mutta koen että koskettaminen on tärkeä osa taidekokemusta. Myös eri materiaalien käyttö vaikuttaa kokijan tuntemuksiin ja tunteisiin, Turpeinen kertoo.

Kuppi teetä taiteilijan kanssa

Kamomilla, yksi näyttelyn teoksista, on koottu erilaisista materiaaleista tehdyistä kivenmuotoisista kappaleista. Ajatus teokseen lähti rantakivestä.

- Rannalla kävellessäni löysin mielenkiintoisen muotoisen ja näköisen kiven. Pidellessäni kiveä kädessä mietiskelin kosketuksen merkitystä ihmisten kokemiin tunteisiin. Usein se on hyvinkin merkittävä. Tämän teeman ympärille olenkin näyttelyni rakentanut, Turpeinen sanoo.

Taiteilija on tavattavissa galleriassa koko näyttelyn ajan. Vieraiden kanssa hän on valmis keskustelemaan vaikka teekupposen ääressä.

- Teehetki ei ole varsinaisesti näyttelyn teema, mutta mielestäni se sopii tilanteeseen, koska pyrin luomaan näyttelyyn lämpimän ja iloisen tunnelman, Turpeinen miettii.