Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2014

Kirjastot tieteellisen tiedon kansantajuistajina

Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusohjelman UTELE-hanke valtasi kaksi Helsingin lähiökirjastoa viime viikolla.

 – Kirjasto on täysin oikea paikka tällaiselle toiminnalle. Täällä on sellainen hyvä henki ja todella miellyttävät asiantuntijat, että minäkin järkitiedon kannattajana luotan täältä saatavan tiedon luotettavuuteen, innostuu Kontulan kirjastoon tapahtuman vuoksi saapunut helsinkiläinen Kati Kivelä.

Teksti, kuvat ja video: Mikko Salminen, journalistiopiskelija

Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusohjelman UTELE-hanke valtasi kaksi Helsingin lähiökirjastoa.Yhteistyössä Jakomäen ja Kontulan kirjastojen kanssa järjestetyllä Sähköä ilmassa –tapahtumalla pyrittiin selvittämään uusia tapoja popularisoida tieteellistä tietoa.

Tapahtuma oli kahden Turun AMK:n hankkeen yhteispuristus. UTELEN ydinkysymyksenä olikin, miten kirjastoala voisi auttaa projektipäällikkö Marjukka Hagströmin ”Ympäristön radiosäteily Suomessa” -hankkeen esille nostamisessa.

– UTELE on Koneen säätiön rahoittama hanke, jossa etsimme yleisille kirjastoille uusia tapoja, työkaluja ja toimintamalleja, kuinka ne voisivat levittää tutkimustietoa ympäristöönsä. Olemme sen takia keskittyneet lähiöihin, että yliopistojen läheisyydessä olevat yleiset kirjastot levittävät kyllä tieteellistä tietoa, mutta täällä ulkokehällä asuvat kansalaiset jäävät herkästi ”paitsioon”, UTELE-hankkeen projektipäällikkö Ritva Hyttinen tarkentaa.

Kirjasto- ja tietopalvelualan Helsingissä sijaitseva aikuisopiskelijaryhmä ja yhteydet Kontulan ja Jakomäen kirjastojen johtaja Leena Sallakseen vaikuttivat tapahtumapaikan valintaan.

Tapahtuman teema eli sähköherkkyys oli kirjastoissa näkyvästi esillä. Opiskelijat olivat järjestäneet Jakomäkeen asiantuntijapaneelin ja Tampereen yliopiston tutkija Mikko Ahonen havainnollisti mittalaitteistollaan, millä tavalla sähkölaitteet säteilevät ympäristöönsä.

Kirjastonjohtaja Sallas oli näkemäänsä tyytyväinen.

– Olen hyvin tyytyväinen, että saimme tapahtuman vähän sattuman kautta tänne meille. Minulle on tullut pelkästään hyvää palautetta. Tässä tapahtumassa on huomioitu mallikkaasti kaikki asiakasryhmämme.Lapsille on pinssipajaa ja ilmapalloja. Varttuneemmalla väellä on taas hankkeen idean mukaisesti mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta kysymyksiä. Haluan erityisesti mainita Jakomäessä järjestetyn paneelikeskustelun, joka oli hyvin mielenkiintoinen ja sähköinen.

Kirjastolla perinteinen tiedonvälittäjän rooli

Myös asiantuntijoiden keskuudessa Turun ammattikorkeakoulun aktiivisuutta ja tämän kaltaisia tapahtumia kirjastossa katsottiin pelkästään hyvällä.

 – On todella hyvä, että tieto sähköherkkyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä tulee kirjaston kautta. Tänäänkin on käynyt monenlaisia ihmisiä eri taustoista, jotka olisivat voineet jäädä kysymyksineen yksin ilman tätä tapahtumaa.

Itse tulen yliopistomaailmasta ja jos tämä tapahtuma olisi järjestetty siellä olisi kohderyhmä ollut hyvin rajoittunut, toteaa Mikko Ahonen Tampereen yliopistosta.

UTELE-hanke kestää tämän vuoden loppuun. Sähköä ilmassa -tapahtuman tavoitteet ja hankkeen jatkosuunnitelmat ovat Ritva Hyttiselle selvät.

–  Tärkeimpiä tavoitteita on löytää sellaisia toimintamalleja tieteen popularisoinnissa, joita voitaisiin siirtää kirjastosta toiseen ympäri Suomea. Keräämme palautetta niin asiakkailta kuin työntekijöiltä.

Onko tällainen toimiva tapa jakaa tietoa? Nostaako tämä valittua aihetta esiin? Aiheuttaako keskustelua jne.? Me olemme hakeneet jatkoa hankkeelle ja ajatuksena on, että olisimme Turussa, päättää kirjasto- ja tietopalvelualan koulutuspäällikkö Hyttinen.