Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2014

Rohkaistu utelemaan

Uusia tapoja esittää tutkimustuloksia -hankkeessa (UTELE) on kehitetty uusi toimintamalli, jossa yleiset kirjastot toimivat ympäristönä uuden tiedon ja tutkimustulosten levittämiseen. Turun AMK:ssa kehitelty idea on otettu kirjastoissa innostuneesti vastaan.

Teksti: Ritva Hyttinen, koulutuspäällikkö ja Tiina Suni, hankesuunnittelija
Kuvat: Mikko Salminen, journalistiopiskelija

Kirjastojen uusi rooli tiedon välittäjänä

Kuntarakenteiden muutoksessa ja sähköistyvien palveluiden keskellä yleiset kirjastot hakevat uutta roolia yhteisöjen tiedon välittäjänä. UTELE-hankkeen idea, yleisen kirjaston rooli aktiivisena tutkimustiedon esiin nostajana, on otettu kirjastokentällä innostuneesti vastaan.

Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa on kehitetty toimintamalli, jossa yleiset kirjastot toimivat ympäristönä uuden tiedon ja tutkimustulosten levittämiseen. Kirjasto voi olla formaalin kirjallisen aineiston välittäjä, mutta yhtälailla areena, jolla kuntalaiset, kuntapäättäjät, yritysmaailma ja TKI-yhteisö kohtaavat. 

Toimintaidea on raikas ja kiinnostava. Tutkimus herättää tunteita asiakaskunnassa: asioista halutaan keskustella ja omia kokemuksia kertoa tutkijoille. Kirjasto voisi selkeästi toimia vastavuoroisuuteen innostavana areenana tutkijan ja kuntalaisen keskustelulle.

Pilottikokeilusta rohkaisevia tuloksia

Kehitettyjä menetelmiä pilotoitiin lokakuussa Helsingissä Kontulan ja Jakomäen kirjastoissa järjestetyissä Sähköä ilmassa -tapahtumapäivissä. Kontulan kirjastossa vierailleet kirjaston asiakkaat pitivät hienona ajatuksena sitä, että kauempana yliopistoista sijaitseviin yleisin kirjastoihin tuodaan tutkimusnäkökulmaa esiin. Kontulan kirjastossa asiakkaana vieraillut Helsingin yliopiston tutkija piti hankkeen ajatusta erinomaisena.

 - Toivottavasti hanke kiertää ympäri maata!, tutkija kommentoi.

Eräs asiakas oli iloisesti yllättynyt, että lähiöön, jossa usein keskitytään ongelmiin, tuleekin tutkijoita puhumaan yllättävistäkin asioista.

Uusia menetelmiä tiedon esittämiseen

Hankkeessa toimivat opettajat ovat myös havahtuneet miettimään uusia keinoja, ympäristöjä sekä visuaalisia muotoja, joilla tietoa voidaan esittää ja samalla nostaa keskustelua. Uusien mediamuotojen haltuunotto ei ole helppoa, ja toisaalta oman toiminnan visualisointi ja presentointi on osoittautunut haastavaksi.

- Kaikkea ei tarvitse osata itse, mutta toisaalta pitäisi uskaltaa heittäytyä kokeilemaan uusia juttuja ja rohkeasti kyseenalaistaa perinteinen esittämistapa, kirjasto- ja tietopalvelualan opettaja Riikka Kulmala kannustaa.

UTELE on ollut mainio toimintaympäristö eri alojen toimijoille. Siinä ovat kohdanneet kirjastoammattilaiset, tutkijat, mainonnan, journalismin ja kirjastoalan opiskelijat sekä opettajat.

- Toiminta on tarjonnut mainonnan suunnittelun opiskelijoille erinomaisen tilaisuuden harjoitella itselleen todella tuntemattoman ja uuden asian viestinnällisten lähestymistapojen suunnittelua, toteaa mainonnan suunnittelun lehtori Erkki Mikkola.

- Vaikuttaisi siltä, että jokin uusi toimintamalli on orastamassa. Mahdollisella jatkokaudella UTELE keskittyy kirjaston, paikallisyhteisön ja tutkijoiden vuoropuheluun, toteaa projektipäällikkö Ritva Hyttinen.