Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2014
Lotta Svärd -logo

Virkistäytymistä ja muisteloita

Turun seudun lottaperinneyhdistys ry kokoontui Turun ammattikorkeakoulun aikuiskoulutuksen sairaanhoitaja-opiskelijoiden järjestämässä virkistäytymispäivässä 27.11.2014 Ruiskadulle. Tapahtuma oli opiskelijoiden projektitoimintana järjestettyä toimintaa. Paikalla oli mukana joukko positiivisia lottia päivästä nauttimassa.

Opiskelijat odottelivat vieraita paikalle hieman jännittyneinä. Tämä oli ensimmäinen projekti ja vieraita oli odotettu mielenkiinnolla ja kunnioituksella. Päivän teemaksi oli mietitty muistoja, musiikkia, hemmottelua ja yhdessäoloa. Tilaisuus avattiin kättelyllä ja kohottamalla maljat, yhden opiskelijan kesän parhaasta sadosta tekemää mansikkamehua.

-    Olemme odottaneet teitä, sillä haluamme kuulla teidän kokemuksistanne ja historiastanne. Haluamme myös antaa teille mukavia hetkiä kanssamme, kertoi Pekka Lampinen ja Ulla Tabi vieraille.

-    Kaikki tulivat hymyssä suin sisään, mutta toivomme, että ulos lähdette vielä leveämmin hymyillen, jatkoi Lampinen.

Muistojen päivä

Sitten alkoi esittäytyminen ja muistelo, joka jatkui päivän ohjelman lomassa koko ajan. Mitä muistoja opiskelijat kuulivatkaan! Pikkulotat olivat muun muassa maanneet pellolla lakanan alla ”suojassa” tai seisseet kunniavartiossa kaatuneiden hautajaisissa pommikoneiden lentäessä yläpuolella. He avustivat paljon myös kökissä eli talkoissa.

Lotat toimivat radisteina Kannaksella tai ilmavalvojina Rovaniemellä. Heitä oli Turussa, Pohjanmaalla, Mellilässä, Ilmajoella eli ympäri Suomea. Toiset joutuivat jättämään kotinsa ja asettumaan uudelle paikkakunnalle.

Yksi muisto toi mieleen toisen, itselle tärkeiden esineiden tai kuvien kautta jälleen uuden tarinan. Niiden lomassa nautittiin samalla tuolijumpasta, pienestä hemmottelusta käsien hoidon ja musiikin kuuntelun merkeissä, ruokailua unohtamatta.

-    Päivä toi paljon oppia historiasta ja sinnikkyydestä sekä välittämisestä. Moni meistä tapasi ensimmäisen kerran "aidon" lotan tai pikkulotan sekä sai mahdollisuuden ajatusten vaihtoon, opiskelijat kertoivat.

Lampinen kokosi aamupäivän yhteen sekä kiitti päivän päätteeksi ystävällisesti vieraita. Vieraat olivat erittäin tyytyväisiä ja virkistyneitä. Turun perinnelottayhdistyksen edustajan Leena Suomisen toive oli onnistuneen Lotta-päivän jälkeen uusia päivä vuoden kuluttua, mikäli mahdollista.

-    Lotta-päivä oli huolellisesti valmisteltu ja kunnioitusta korostava tilaisuus. Opiskelijat paneutuivat erittäin huolellisesti kokonaisuuteen, kommentoi lehtori Ritva Laaksonen-Heikkilä opiskelijoiden töitä.
-    Opiskelijaryhmän opettajana voin todeta, että oppimista tapahtui monella tasolla sekä eri elämän vaiheessa olevien yksilöiden kokemusperäinen oppiminen toteutui, Laaksonen jatkoi.

Kiitos vielä kaikille osallistujille!

Turun seudun lottaperinneyhdistys ry

Yhdistyksen on jäseniä noin 550. Jäseniksi liittyneet ovat toimineet pikkulottana tai lottana tai ovat kiinnostuneita heidän toiminnastaan ja perinteistään.
Yhdistys ylläpitää ja kehittää niitä ihanteita, jotka elähdyttivät vuosien 1918–1944 aikana Lotta Svärd -järjestön jäseniä. Lottien muisto ja henkinen perintö halutaan säilyttää sekä kasvattaa maanpuolustustahtoa ja levittää maanpuolustustietoutta. Yhdistys levittää oikeaa tietoa Lotta Svärd -järjestöstä, tukee lottia koskevaa tutkimusta ja kirjallista toimintaa, huolehtii lottamuistojen ja perinteiden säilymisestä sekä osallistuu kuntoutukseen.

Yhdistys kuuluu mm. Suomen Lottaperinneliittoon ja Naisten Valmiusliittoon.

Pikkulottien ja lottien toiminnasta Lotta Svärd- jäjestössä

Lottä Svärd –järjestö toimi vuosina 1918-1944. Järjestön avulla huolehdittiin avun tarpeessa olevista naisista ja lapsista. Tytöt pääsivät toimintaan mukaan pikkulotaksi tai lotaksi.

Sota-aikana pikkulotat avustivat kotirintamalla liikeyrityksissä, sotasairaaloissa, varushuollossa, muonituksessa ja toimistotyössä. Lotat saattoivat myös osallistua ilmavalvontaan ja viestintään.

Lisäksi pikkulotat ja lotat osallistuivat siviiliväestön avustamiseen. He myös avustivat sankarihautajaisissa ja hoitivat sankarihautoja. Tytöt osallistuivat erilaisiin keräyksiin ja sotavuosille tyypillisiin talkoisiin.