Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.12.2014
sosionomi

Tuhannes sosionomi (AMK) -tutkinto!

Sosionomeja on koulutettu Suomessa vuodesta 1992 lähtien ja sosionomi (AMK) -tutkintonimike otettiin käyttöön 1999. Turun ammattikorkeakoulusta valmistuu joulukuussa 2014 tuhannes sosionomi (AMK) Varsinais-Suomen työmarkkinoille.

Sosionomi (AMK) -tutkinto-ohjelman opinnot kestävät noin 3, 5 vuotta (210 op). Tutkinnon osaamistavoitteet perustuvat valtakunnallisena yhteistyönä syntyneeseen osaamiskuvaukseen sekä ammattikorkeakoululakiin ja -asetukseen.  Sosionomi (AMK) -tutkinto on eurooppalaisen EQF- luokituksen mukainen EQF6 -tason tutkinto. Suomessa EQF 6 -tasolle sijoittuvat ammattikorkeakoulujen perustutkinnot ja yliopistojen kanditutkinnot.  

Opinnot sisältävät teoreettisten opintojen lisäksi harjoittelua käytännön työpaikoilla. Kaikille yhteiset opinnot keskittyvät asiakastyön ja hallinnollisen työn lähtökohtiin sekä tutkimus- ja kehittämistyöhön.  Sen jälkeen perehdytään joko

  • varhaiskasvatustyöhön (varhaiskasvatuksen kasvatus- ja ohjaustehtävät, lastentarhanopettajan pätevyys päiväkodissa),
  • lastensuojelutyöhön (lastensuojelutyön ja perhetyön kasvatus ja ohjaustehtävät),
  • aikuissosiaalityöhön (sosiaalipalvelujen ja aikuissosiaalityön tuottaminen, kehittäminen ja johtaminen esim. sosiaaliturvatehtävissä, työvoimapalveluissa, sosiaalisessa kuntoutuksessa, aluetyössä, vammaistyössä, vanhustyössä, päihde- ja mielenterveystyössä, rikosseuraamustyössä) tai
  • toiminnallisin menetelmiin (sosiaalialan kasvatus, ohjaus, suunnittelu, kehittäminen sosiaalialan eri työalueilla, esimerkkinä koulukuraattorin tehtävät).

Sosionomin työn ydin löytyy eri-ikäisten ja erilaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten ja heidän perheidensä ja lähiyhteisöjensä kohtaamisesta, tukemisesta, ohjaamisesta ja kasvatuksesta ammattietiikan mukaisesti. Sosionomit työskentelevät esimerkiksi neuvonta-, ohjaus- ja kasvatustehtävissä, kehittämis- ja esimiestehtävissä, järjestöjen palveluksessa tai alan yrittäjinä.

Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki ja asetus määrittelevät sosionomin pätevyyttä työelämässä.  Koska varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutostyö on meneillään, suorittavat Turun ammattikorkeakoulussa aloittavat sosionomi (AMK) -opiskelijat vähintään 85 op varhaiskasvatuksen opintoja saadakseen lastentarhanopettajan pätevyydestä kertovan merkinnän todistukseensa.

Nyt valmistuvien sosionomien tulevan työn rakenteet ja sisällöt ovat muotoutumassa uudelleen osana sosiaali- ja terveysalan ja kasvatustyön muutoksia. Koulukuraattorin pätevyys on vastikään avautunut sosionomeille. Varhaiskasvatuslakia on työstetty jo pitkään ja varmasti jossain vaiheessa sekin löytää uuden hyvän muotonsa.

Hallituksen esitys laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä on parhaillaan valmisteilla ja siinä kuvataan myös sosionomien ammatinharjoittamisoikeutta. Tulossa oleva sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki ja uusi sosiaalihuoltolaki sisältävät uusia avauksia sosionomien uusille työtehtäville.

Työtä siis riittää hyville uusille sosiaalialan osaajille ja tekijöille!

Hyvän joulun ja onnellisen uuden vuoden toivotukset Turun ammattikorkeakoulusta valmistuvalle tuhannennelle sosionomille ja kaikille muillekin vuosien varrella valmistuneille sosionomeille ja kaikille yhteistyökumppaneillemme!