Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.3.2015

ICT Showroomin voitti Celia - pikatesti lukivaikeuksien tunnistamiseen

Turun korkeakoulujen maaliskuisessa ICT Showroom -tapahtumassa opiskelijaryhmät esittelivät opiskelualaansa liittyviä tuoteideoita ja kisasivat keskenään. Kisaan oli ilmoittautunut yhteensä 66 opiskelija-kilpailijoiden ryhmää, ja esillä oli toinen toistaan onnistuneempia ideoita.

Tänä vuonna jury valitsi parhaaksi ryhmäksi Turun ammattikorkeakoulun Celia-ryhmän, joka oli kehittänyt pikatestin lukivaikeuksien tunnistamiseen yhteistyössä valtion erikoiskirjasto Celian kanssa.


Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio
Kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio ja Taisto Suominen

Erityiskiitosta projektiryhmä sai hyvästä pitchistään. Tiimi pystyi lyhyessä ajassa esittämään tuomariston edustajille projektinsa hyvin vakuuttavasti. Tuomariston mukaan projektilla on potentiaalisesti suuri sosiaalinen vaikuttavuus.

- Innovatiivisuus, tekninen toteutus sekä kaupallistamispotentiaali olivat niitä seikkoja, joita tuomaristo arvosti erityisesti. Lisäpisteitä sai hyvästä pichauksesta eli esiintymisestä, kertoo projektipäällikkö Riikka Kulmala Turun AMK:sta.

Opiskelija-kilpailijat toivat korkeakoulujen osaamisen vierailijoiden silmien eteen

ICT-Cityn aulassa oli kuhinaa, kun paikalla olleet tutustuivat innovaatioihin ja kyselivät niistä ryhmäläisiltä.  Avoimessa tilaisuudessa kenellä tahansa oli mahdollisuus päästä osaksi korkeakoulujen luomaa tunnelmaa.

Tilaisuudessa projekteihin tutustunut rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila Turun ammattikorkeakoulusta totesi projektien olevan tekniseltä toteutukseltaan hyvin ammattimaisia:

– Excellence in action on ajatus siitä, miten me täällä Turun AMK:ssa haluamme asioita tehdä. Tuo ajatus näkyy täällä ICT showroomissa osana kaikkien projektien toteutusta ja opiskelijatiimien asennetta.

Opiskelijat olivat silminnähden ylpeitä omasta tekemisestään.  Taatilan mukaan samanlaisen tapahtuman voisi hyvin järjestää Turun keskustassa Hansakorttelissa, jossa yhä suurempi osa kaupunkilaisista pääsisi projekteihin tutustumaan:

– Projektityöt kiinnostaisivat varmasti kaupunkilaisia ja opiskelijat saisivat samalla arvokasta palautetta projekteistaan loppukäyttäjiltä.

Opiskelijaryhmät olivat onnistuneet, mitataan onnistumista sitten väkimäärän, tuoteideoiden innovatiivisuuden tai saatujen kommenttien perusteella.

Voittajaksi kruunattiin siis päivän päätteeksi Celia-projekti Turun ammattikorkeakoulusta. Valinnasta vastasi alueen yritysedustajista muodostettu arvovaltainen jury. Jurya edustivat: Anders Innovations, boostTurku, Cerion, Crosskey, Nortal, Teleste, Turku Sciense Park sekä Vaadin.

Hyvä CELIA – testi jolle on aito tarve

Maaliskuisessa tilaisuudessa esiteltiin täysin uudenlainen pikatesti lukivaikeuksien tunnistamiseen. Testiä on työstetty yhteistyössä valtion erikoiskirjasto Celian kanssa. Toimijat löysivät toisensa syksyisen Capstone-projektin avulla, ja yhteistyö tulee jatkumaan toukokuun loppuun saakka, jolloin nyt protovaiheessa oleva testi tullaan Celian nimissä virallisesti julkaisemaan.

- Uskomme, että tällaiselle testille on olemassa aito tarve, innostuvat projektiryhmäläiset, joihin kuuluvat Sami Suo-Heikki, Joonas Korgan, Maija Paloposki, Jenna Nikander, Stella Riikonen, Aku Sidorow sekä Joni Kaarttinen.

Uskomukseen on helppo yhtyä, sillä jotakin innovaation potentiaalista kertoo sekin, että keskiviikkona 4.3. julkaistua testin protoversiota on yhden vuorokauden aikana käynyt testaamassa jo yli 800 henkilöä.

- Testin prototyyppiä testanneet ovat myös antaneet meille jo palautetta, jonka perusteella pystymme kehittämään loppukeväällä julkaistavaa virallista testiä eteenpäin, miettii ryhmän opiskelija-viestintävastaava Maija Paloposki.

Tekeillä olevan testin voi loppukeväästä löytää internetistä. Testi on ilmainen, ja kenen tahansa on mahdollista tehdä se. Testin ensisijaisena kohderyhmänä ovat 13 - 16-vuotiaat nuoret.

- Projektissa toimiminen on opettanut paljon. Olemme saaneet taitoja, joita voimme varmasti työelämässä käyttää hyödyksemme, toteaa ryhmän jäsen Stella Riikonen.

- Ja mikä hienointa, olemme saaneet olla mukana kehittämässä sovellusta, jonka avulla voidaan jatkossa edistää monen nuoren oppimista ja parantaa hänen hyvinvointiaan, iloitsee vierellä voittoisan tiimin Maija Paloposki.

Partiopeli sen osoittaa - partioliike on ajan hermolla

Paikalla ICT-Cityn käytävillä pyöri tyytyväinen mies. Hän on Niko Pentti, Lounais-Suomen partiopiirin edustaja, joka on syksystä alkaen toiminut yhteistyössä Turun AMK:n Scoutaway-ryhmän kanssa.

- Idea partiolaisille ja partiosta kiinnostuneille suunnatusta pelisovelluksesta alkoi itää viime syksyllä IT-jaostomme kokouksessa, jossa Turun AMK:ta edustamassa oli Riikka Kulmala, kertoo Pentti peli-idean taustoja.

Pelissä kohderyhmänä ovat 12 – 15-vuotiaat, sen ikäiset, joilla usein on hyvin paljon mielenkiinnon kohteita. Ajatus partiolaisuudesta on Pentin mukaan nousujohteinen, ja partioliike haluaa myös omilla toimillaan näyttää, että se on osaltaan mukana kehityksessä ja mm. nykyaikaisen teknologian parissa:

- Opiskelijatiimi on kehittänyt hienon pelin, jonka kautta me toivomme nykyisten partiolaisten toisaalta pysyvän mukana toiminnassamme mutta myös innostavan mukaan uusia toimijoita. Partiossa opitaan tosielemän taitoja, joita voi oikeassakin elämässä todella hyödyntää.

Ja nyt kehitetyssä pelissä nuo tosielämän taidot ovatkin avainasemassa. Pelissä ryhmä partiolaisia haaksirikkoutuu autiolle saarelle, ja pelin tarkoituksena on saada rikkoutunut vene korjattua sekä päästä pois saarelta, takaisin sivistyksen pariin.

- Partiolaisaspekti tässä oli se erityisen kiinnostava tekijä, miksi esimerkiksi itse hakeuduin mukaan projektiin, kertoo Mikko Hollo Scoutaway-ryhmästä, jonka mukaan partiolaisten tärkeimmät arvot kuten muiden ihmisten ja luonnon kunnioittaminen näkyvät myös tässä, loppukeväästä julkaistavassa pelissä.

 

Sellaista tapahtui tämän vuoden ICT showroomissa. Tervetuloa ensi vuonna uudelleen!