Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.3.2015
Lapset puheeksi

Sosiaalialan opintoihin on otettu mukaan Lapset puheeksi -menetelmä

Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat saavat valita uutena koulutuksena Lapset puheeksi -menetelmän. Sosionomit hyödyntävät menetelmää omassa ammatissaan esimerkiksi lastensuojelun ja perhetyön työvälineenä.

Teksti: Tanja Hienonen viestintäharjoittelija

Opiskelijat ovat päässeet hyödyntämään menetelmää esimerkiksi Raision Perhepalvelun sosiaalityöntekijän työparina, asiakasperheiden kanssa aidoissa asiakastilanteissa. 

Suomen Mielenterveysseuran verkkosivuilla kerrotaan Lapset puheeksi -menetelmästä tarkemmin. ”Lapset puheeksi menetelmää kutsutaan kuuntelevaksi keskusteluksi, jossa on ensin kuunneltava. Jo kuulluksi tuleminen on ihmiselle voimia antava kokemus”.  

- Menetelmä on kehitetty perheille, jotta lapset tulisivat paremmin esiin keskusteluissa. Tavoitteena on, että yhteisymmärrys sekä tasa-arvoisuuden tunne vanhempien ja esimerkiksi päiväkodin työntekijöiden välillä paranisi. Näin molemmat tahot ovat paremmin selvillä lapsen tarpeista ja mahdollisista ongelmista ja ilonaiheista, kertoo perhekuraattori Minna Lehtinen.

Lapset puheeksi -koulutus on 2-3 päivän mittainen, riippuen suorittaako koko paketin eli Lapset puheeksi -keskustelun ja Neuvonpidon vai pelkästään Lapset puheeksi  -keskustelun. Koulutuspäivien väliin jää aikaa harjoitella menetelmää käytännössä.

Tavoite on saada levitettyä menetelmää mahdollisimman laajasti myös peruspalveluihin esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja neuvoloihin, kuten Raisiossa on tavoitteena. 

- Esimerkiksi Raahessa  peruskoulujen vanhempainvartti-keskusteluissa käytetään menetelmää keskustelun runkona, kertoo Minna Lehtinen.

Turun ammattikorkeakoulu ja Raision kaupunki ovat koulutuksen rahoittajia

Lapset puheeksi -menetelmä on osa Yhdessä oikeaan aikaan -hanketta. Turun ammattikorkeakoulu ja Raision kaupunki ovat yhdessä mahdollistaneet koulutuksen toteutumisen.

- Laura Närvi ehdotti yhteistyötä, jotta Lapset puheeksi -menetelmä saataisiin myös Turun ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmaan, kertoo Minna Lehtinen.

Turussa Lapset puheeksi -menetelmän kouluttajakoulutuksen on käynyt mm. Raision Perhepalveluista perhekuraattori Minna Lehtinen ja Turun ammattikorkeakoulusta sosiaalialan opettaja Laura Närvi. Menetelmän on kehittänyt lasten psykiatri Tytti Solantaus.