Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.10.2015
Eveliina Partajärvi ja Matias Rajalin

Terveydenhuollossa tarvitaan rohkeutta ja kriittistä ajattelua

Terveydenhuollossa vaaditaan rohkeutta, kriittistä ajattelua, oikeiden kysymysten esittämistä ja parhaiden mahdollisten ratkaisujen löytymistä. Näitä aiheita käsiteltiin 30.9.2015 Ruiskadulla järjestetyssä Tutkimusklubi-seminaarissa.

Seminaarin sisällöstä vastasi Terveyden edistäminen ja Terveysalan kliininen asiantuntijuus -tutkimusryhmät Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan kanssa.

Seminaarissa kuultiin muun muassa ylihoitaja Minna Ylösen ja lehtori Camilla Laaksosen esitykset tutkimusklubitoiminnasta. He esittivät myös Turun ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan yhteistyönä toteuttamaa NÄYTKÖ -projektia. Projekti toteutui 2010–2014. Tavoitteena oli hoitotyön opiskelijoiden, opettajien, hoitajien ja hoitotyön esimiesten yhteinen oppiminen ja näyttöön perustuvan hoitotyön edistäminen.

Sairaanhoitaja Leena Jalonen esitteli tutkimusklubitoimintaa osana painehaavojen ennaltaehkäisyä ja varhaista havaitsemista. Seminaarissa esiteltiin myös erittäin ansiokkaita NÄYTKÖ -projektissa tehtyjä opinnäytetöitä.

Sairaanhoitaja Eveliina Partajärvi esitteli Pauliina Suomisen kanssa tekemänsä opinnäytetyön Milloin söit viimeksi? – Toiminnallinen opinnäytetyö psykiatrisen potilaan ravitsemuksesta  tuotoksena syntyneitä valokuvia. Valokuvien taustalla on tutkimustieto ja niiden tarkoituksena on herättää keskustelua ravitsemuksen tukemisesta mielenterveyspotilaiden hoitotyössä.

Sairaanhoitaja Matias Rajalin puolestaan esitteli oman, Katariina Mäkeläisen ja Erno Pakkasen opinnäytetyön Muista syödä – Koulutusmateriaali ikääntyneen ravitsemuksen vaikutuksesta muistiin  tuotoksena syntynyttä ikääntyneiden ravitsemuksen omahoidon edistämiseen liittyvää koulutusmateriaalia.

Tutkimusklubiseminaarissa todettiin opiskelijoiden, opettajien, hoitajien ja hoitotyön esimiesten aidon, yhteisen oppimisen tuottaneen hyötyä niin organisaatioiden kuin hoitajien ja opiskelijoiden näkökulmasta. Vaikka NÄYTKÖ -projektin tuloksia ei suoraan arvioitu terveydenhuollon asiakkaiden näkökulmasta, voidaan hoitotyön kirjauksista kuitenkin päätellä myös heidän hyötyneen.