Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.10.2015

Turun AMK etsii yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia, markkina-alueita ja kustannussäästöjä etsitään teollisuudessa nyt palvelujen ja tuotteiden digitalisaatiosta. Yritysten on tehtävä useita strategisia valintoja mm. siinä kohdassa, kun teolliset tai lääketieteelliset laitteet ja palvelut verkottuvat ja tulevat pilvipalvelupohjaisiksi.

Tällaisia strategisia valintoja Turun AMK pyrkii tukemaan selvittämällä esimerkiksi sitä, mitä kaikkea järjestelmissä pitää ottaa huomioon (arkkitehtuuri) ja minkälainen tuotevalikoima valittuun arkkitehtuuriin on maailmalla tällä hetkellä saatavilla. Samalla arvioidaan sitä, miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa.

Turun AMK:n ja alueen yritysten yhteisessä RAMP-projektissa AMK:n tehtävänä onkin tuottaa julkista tietoa eri teknologioista, liiketoimintaan liittyvästä säätelystä ja aihepiirin tietoturvallisista teknisistä ratkaisuista, joita yrittäjät voivat sitten valinnoissaan käyttää.

– Nyt hankkeeseen ovat lähteneet mukaan PerkinElmer, Nextfour Group, Espotel ja Atostek, joilla kaikilla on myös omat rinnakkaishankkeensa. Käytännössä siis kukin osallistuva yritys kehittää samalla itsekin tulevaisuudessa tarvittavaa teknologiaa, jolloin yhteistyöstämme tulee hyvin konkreettista, miettii tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

Referenssiarkkitehtuuri ja teknologiatiekartta pohjana

RAMP-projektissa määritellään yritysten tarpeisiin sopiva referenssiarkkitehtuuri, joka kattaa oleelliset komponentit, tietojärjestelmät ja tarvittavat palvelut. Arkkitehtuurin pohjalta tehdään referenssitoteutus nykyisiä, käytössä olevia teknologioita hyödyntäen.

Lisäksi yritysten toiminnan pohjaksi luotavan, analysoitavan teknologiatiekartan avulla yritykset pystyvät vertailemaan pitkän aikavälin vaikutuksia erilaisia teknologiavalintoja tehdessään:

– Selvitämme, että mikä on huipputeknologiaa tällä hetkellä, ja pyrimme sitten arvioimaan sitä, mihin suuntaan ja kuinka nopeasti teknologia tulee kehittymään, kertoo Paavola.

Projektissa tutkitaan myös lääketieteellisen datan regulointia ja sen vaikutuksia pilvipalveluteknologioiden hyödyntämiseen globaalisti. On esimerkiksi olemassa erilaisia rajoituksia siitä, millä ehdoilla potilastietoja voitaisiin sijoittaa pilvipalveluun:

– On mahdollista, että tällainen potilastietodata ei esimerkiksi saisi liikkua maan rajojen ulkopuolelle. Tällöin tekninen ratkaisu olisi paikallisen tietokannan ja pilvipalvelun yhdistelmä.

2-vuotista hanketta rahoittavat Tekes ja mukana olevat yritykset. Hanke kuuluu Tekesin teknologiaohjelmaan: Teollinen internet. Turun AMK:n budjetti on 250 000 € ja kokonaisuudessaan budjetti on noin 2 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:
Jarkko Paavola, Turun AMK, p. 040 3550 335

Janne Heinola, PerkinElmer, p. 040 5242 284

Anssi Rantamäki, Espotel, p. 040 7691 610

Mika Torhola, Atostek, p. 050 4123 453

Niklas Öhman, Nextfour Group, p. 050 3728 287