Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.11.2015

Repliikki on valehtelun väline – totuuden kertovat elekieli ja sirkustemput

Sirkustaidetta ja liikkeellistä teatteria yhdistelevä Näkyväksi kätketty -teos saa ensi-iltansa huhtikuussa. Elina Sirkiä on Turun AMK:n sirkuslinjan opinnäytetyönään valmistanut teoksesta maistiaisia tarjoavan demon, jota pääsee katsomaan 28.11. Perinteisen teatterin vuoropuhelun sijaan lavalla kommunikoidaan ilma-akrobatian ja kehonkielen avulla.

Teksti: Aleksi Ristimäki
Kuva: Näkymättömäksi kätketyn työryhmä

Sirkustaiteessa pystyy Elina Sirkiän mukaan yhdistelmään hyvin konkreettisia ja toisaalta myös todella abstrakteja asioita. Sirkustemppu voi olla samaan aikaan sekä näyttävä että kertoa myös jonkinlaisen tarinan.

 – Itse olen sirkustaiteilijana tottunut siihen, etten käytä puhetta esiintyessäni. Koen sen jopa helpommaksi kuin tilanteen, jossa minun pitäisi jotenkin hienosti sanallistaa ajatukseni.

Sirkusharrastuksen pariin 10-vuotiaana tiensä löytänyt Sirkiä toimii Näkyväksi kätketyssä ensimmäistä kertaa kokopitkän teoksen ohjaajan roolissa. Uusi tehtävä tuo mukanaan omat haasteensa.

 – Vaikeinta ohjaajan työssä on löytää oikeat työkalut visioiden toteuttamiseksi lavalla. Pyrin siihen, että pystyn sirkuksen keinoin liikkeillä ja välineillä sanomaan sen, mitä haluan.

Kertomus kommunikaatiosta ja rikki revityistä rutiineista

Nykysirkusta tekevä ryhmä 7+ on koonnut lauantaina nähtävään Näkyväksi kätketyn esittelyversioon asioita, joita halutaan vielä kehittää ja joiden toimivuudesta halutaan palautetta katsojilta.

Lavalla nähdään kaksi henkilöhahmoa, jotka sanallisen viestinnän sijaan kommunikoivat kehonkielellä sirkustaidetta apunaan käyttäen.

 – Nämä hahmot ovat tähän asti eläneet elämäänsä selkeästi tiettyjen rutiinien mukaisesti. Yhtäkkiä mukaan kuvioihin tuleekin toinen ihminen, jonka kanssa joutuu kommunikoimaan. Käsittelemme sitä, miten voi selviytyä toisen ihmisen kanssa, kun omat rutiinit menevät sekaisin, taustoittaa lavalla esiintyvä Maria Hannonen.

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi valmistunut Hannonen kokee, että kehollaan ihminen ilmaisee asioita, joita ei tule suullisesti sanoneeksi. Hän nostaa esimerkkitapaukseksi tilanteen, jossa ihminen tapaa ventovieraan ja sanoo, että ”on tosi hauska tavata, eikä jännitä yhtään”. Samaan aikaan kuitenkin kättely on löysä ja käsi hikoilee sekä tärisee.

 – Dramaturgian opettajallani oli aina tapana sanoa, että repliikki on valehtelun väline.

Lauantaina 28.11. kello 14 kaikilla halukkailla on mahdollisuus nähdä sirkusta ja liikkeellistä teatteria yhdistelevän esityksen demoversio Åbo Svenska Teaternin Studio-näyttämöllä. Demoesitykseen on vapaa pääsyy. Katsojia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen laittamalla sähköpostia osoitteeseen seiskaplus@gmail.com.

Esityksen jälkeen järjestetään lyhyt tilaisuus, johon työryhmä toivottaa kaikki kiinnostuneet katsojat tervetulleiksi keskustelemaan, antamaan palautetta, kyselemään tai vaikka vain kuuntelemaan.