Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Japanilainen yritys testaa liikuntapeliä Turussa

Tiedote. Julkaistu: 08.02.2016 klo 08:57 Gamified Solutions in Healthcare on Turun AMK:n ja Turun yliopiston projekti, jossa tutkitaan ja kehitetään uusia aktivointi- ja pelillistämisratkaisuja sosiaali- ja terveysalalle. Tarkoituksena on tuottaa uudenlaisia ratkaisuja niin yksinasuvien kuin palvelukotienkin käyttöön.

Japanilaistutkijat testasivat viime vuoden puolella Turussa muistipelejä. Helmikuussa pelien testaamista jatketaan, kun uusi japanilaisdelegaatio saapuu Suomeen testaamaan kehittämäänsä liikuntapeliä.

Turkuun saapuva japanilaisdelegaatio edustaa RehaMed Oy:tä sekä Sendai Finland Wellbeing Centeriä. RehaMedin toimitusjohtaja, fysioterapeutti Keizo Sato, testaa Turussa kehittämäänsä liikuntapeliä. Sendai Finland Wellbeing Centerin kanssa Turun AMK:n Liiketalous, ICT ja kemiantekniikka -tulosalue on tehnyt pitkään yhteistyötä. Viimeisimpänä esimerkkinä on Gamified Solutions in Healthcare -projekti. Yhteistyötä on tarkoitus edelleen vahvistaa lisäämällä AMK:n läsnäoloa Sendaissa.

- Yhteistyön syventämisellä luodaan edellytyksiä uusille tutkimus- ja kehitystoiminnan projekteille sekä edistetään varsinaissuomalaisten yritystoimijoiden mahdollisuuksia Japanissa hyvinvointi- ja terveysteknologian alueella, toteaa koulutusjohtaja Juha Kontio Turun AMK:sta.

Pelillistämällä lisätään fyysistä aktiivisuutta ja toimintakykyä

RecReha-niminen peli toimii Xbox Kinectillä. Peli on ikääntyneille suunnattu eleohjattava liikuntapeli, jota RehaMed testaa nyt yhteistyössä suomalaisten toimijoiden kanssa. Yrityksen tavoitteena on saada peli lisensoitua tulevaisuudessa EU-maihin.

Testaaminen tapahtuu Turun AMK:n Ruiskadun toimipisteessä. Mukana testeissä on AMK:n lehtori-fysioterapeutti Niina Katajapuu sekä käyttäjätestauksen asiantuntija lehtori Teppo Saarenpää. Lisäksi ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat Turku Game Labistaovat avustamassa testien aikana.

–  Testaaminen tapahtuu sekä yksilöpelinä että ryhmäpelinä. Testauksen kuluessa pelaajille tehdään pienet toimintakykytestit sekä kysytään kysymyksiä kyselylomakkeilla, kertoo Saarenpää.
 
TERVETULOA TURUN AMK:N RUISKADUN TOIMIPISTEESEEN
tutustumaan pelien testaukseen
keskiviikkona 10.2. klo 9.30 alkaen, luokkatilaan 227
 
Tarkoituksena on kartoittaa suomalaisten ikääntyneiden suhtautumista sekä ryhmäpeliin että yksilöpeliin. Tarkastelussa on lisäksi käytettävyysnäkökulma.
 
– Pelillä voidaan mahdollisesti lisätä vähän liikkuvien ikääntyneitten ihmisten fyysistä aktiivisuutta ja samalla fyysistä toimintakykyä. Jos peliä pelataan ryhmässä, mukaan tulee myös sosiaalinen aspekti, joka on tärkeä osa elämänlaatua, Katajapuu huomauttaa.
Myöhemmin keväällä Singaporessa peli tulee olemaan mukana myös Katajapuun toteuttamassa interventiotutkimuksessa, jossa hankkeessa kehitettyä peliteknologiaa käytetään fysioterapiaharjoittelun menetelmänä.
 
Lisätiedot:
Paula Pitkäkangas, projektipäällikkö, 040 355 0835, paula.pitkakangas@turkuamk.fi
Teppo Saarenpää, lehtori, 044 907 2893, teppo.saarenpaa@turkuamk.fi
Niina Katajapuu, lehtori, 040 355 0516, niina.katajapuu@turkuamk.fi
Juha Kontio, koulutusjohtaja, 050 385 4122, juha.kontio@turkuamk.fi


Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction