Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Yrityskiihdyttämön start up Smooth It voittoon Berliinissä

Yrittäjät-opiskelijat Lina Toivonen ja Irina Nurmi voittivat 11 - 13.3. Berliinissä järjestetyn Euroopan-osakilpailun Global Student Entpreneur Awards (GSEA). Oman ryhmänsä voittajina nuoret pääsevät osallistumaan maailmanlaajuiseen finaaliin, joka järjestetään toukokuussa 2016 Bangkokissa.

Bangkokiin pääsevät kunkin mantereen osakilpailun voittaneet ja kaksi muuta parasta. Sponsorina toimii Deutsche Bank. Tukena ja taustalla nuorilla yrittäjillä on ollut BusinessClub (CoastAL yrityskiihdyttämö) ja siellä Professional Business Mentor Marita Nummi-Wikström. Koulun lisäksi taustajoukoissa ovat aktiivisesti toimineet yrittäjä Hannu Aaltonen sekä yrittäjä-kokki Aki Wahlman.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava ja Jaana Kallio-Gerlander, koulutus- ja tutkimuspäällikkö, Kuvat: Kari Juhala

Turun AMK:ssa muotoilua opiskeleva Lina Toivonen ja mediatuotantoa opiskeleva Irina Nurmi kertovat yrityksensä taustoista:

– Me tapasimme toisemme ollessamme töissä Kupittaan Citymarketissa. Huomasimme pian, että välillämme synkkaa, ja työn ohessa aloimme kuin vahingossa ideoida mm. sitä, miten pois heitettäviä hedelmiä voitaisiin hyödyntää.

Berllinin-kilpailu oli Irinalle ja Linalle lähes unenomainen kokemus. Esiintyminen englanniksi suurelle yleisölle oli jännittävää ja sai adrenaliinin virtamaan.

Kansainvälinen kilpailu upea mahdollisuus mittauttaa yritysidea

Mukana Berliinissä oli myös Turun AMK:n lehtori-valmentaja Kari Juhala. Juhalan mukaan opiskelijoille tällainen kansainvälinen kilpailu on mahtava mahdollisuus päästä mittauttamaan yritysideaansa kansainvälisen tuomariston eteen.

-    Irina ja Lina olivat valmistautuneet hyvin kansainväliseen näyttöön. Tilaisuudessa Lina piti loistavan presentaation tuomaristolle ja vastaili juohevasti heidän lisäkysymyksiinsä.

Turun AMK:n nuoret voittivat oman ryhmänsä, jossa oli opiskelijoita mm. Aalto-yliopistosta. Kaiken kaikkiaan verkostoituminen kilpailijoiden, neuvonantajien ja tuomariston kanssa avasi uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia.

-    Bagnkokiin saakka on globaalisti päässyt kisaamaan yhteensä 50 kappaletta yritysideoita. Jo pääsy tämän tasoiseen loppukilpailuun on siis erinomainen mahdollisuus ja suoritus, Juhala miettii.

Bangkokissa kisatessa on tärkeää, että Berliinissä esitetyt yrityskonseptit kehittyvät sieltä saadun palautteen perusteella. Opiskelijat saavatkin tuomaristolta kahden viikon sisällä palautteen suorituksestaan jatkokehityksen taustaksi.

-    Smooth it –yrittäjien ideat alkoivat ”lentää” jo matkan aikana, ja osaa ideoista he alkoivat toteuttaa jo matkalla ollessaan, Juhala kertoo.

Business Club (CoastAL yrityskiihdyttämö) tukee yritysidean kehittämisessä, ja järjestää nuorille asiantuntijatapaamisen bisnesideansa jatkokehittämiseksi.

-    Smoothit it omaa ison bisnes- ja skaalauspotentiaalin, jolla on uutuusarvoa Suomessa. Lisäksi Irinan ja Linan valloittava ja positiivinen persoonallisuus tukee mainiosti heidän liikeideaansa, Juhala toteaa.

Mikä on mehubaari Smooth it?

Nuorten naisten yritys Smooth It tekee ja myy aivan uudentyyppistä pikaruokaa.  Toiminta perustuu valinnan vapauteen. Jokainen saa koota itselleen sopivan välipalan ja pohjaksi voi valita luonnonjogurtin, soijajogurtin, maitorahkan, tuorepuristetun mehun tai vaikka veden.

-    Oma tapamme suosia terveellisiä ja nopeita välipaloja lähti tarpeesta saada lähikauppaan take away -välipalaa ja pikaruokaa, joka olisi kuin ”itsetehty”. ”Itsetehty”-terminä on tulkinnanvarainen, mutta meille itsetehty syntyy tuoreudesta sekä vapaudesta koota omat eväät laadukkaista raaka-aineista, kertovat Lina Toivonen ja Irina Nurmi.

Smooth it syntyi kahden opiskelijan innokkuudesta viedä pikaruoka uudelle tasolle. K-Citymarket Kupittaan kauppiaan Hannu Aaltosen kannustamana opiskeluprojekti kehittyi aikanaan yritykseksi, jossa näkyvät molempien yrittäjien vahvuudet.

Professional Business Mentor ja BusinessClubin yhteisö

Yritystä on tukenut ja sparrannut eteenpäin mentorina Turun ammattikorkeakoulussa työskentelevä Marita Nummi-Wikström. Nummi-Wikström näki bisneksen mahdollisuudet heti ja kannusti nuoria naisia laittamaan kaiken peliin: panostamaan niin yrityksen kehittämiseen kuin opiskeluiden opinnollistamiseen yritystoiminnan kautta.

-    Yrittäjillä oli idea ja konsepti jo pitkälle mietittynä. Turun AMK:n BusinessClubissa heidän on ollut mahdollista suorittaa opintonsa oman yrityksen toimintaan liitettynä, teoria ja käytäntö ovat kulkeneet käsi kädessä. Yrittäjyys tarjoaa mainion oppimisympäristön, joka valmentaa tulevaisuuden ammattilaiseksi.

Teorian oppiminen varmistetaan tiedonhankinnan, tiedon hyödyntämisen, palautteen ja raportoinnin kautta. Yrittäjillä on ollut erittäin positiivinen asenne, ja kova halu tehdä töitä ja kehittää yritystään eteenpäin. Mentoritapaamisia on ollut useita kuluneen vuoden aikana.

-    Liiketoiminta itsessään on yrittäjien itsensä vastuulla, mutta aina on mahdollista saada kokeneiden yrittäjien ja asiantuntijoiden apua. BusinessClubissa on myös hyvä mahdollisuus luoda verkostoa ja tutustua toisiin nuoriin yrittäjiin, kertoo Nummi-Wikström.

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander puolestaan usutti nuoret yrittäjät kansainvälistymään:

-    Osaamistaan on mielestäni hyvä alusta asti mittauttaa myös ulkopuolisilla. Se auttaa kehittymään, toteaa Kallio-Gerlander.

Yriyskiihdyttämötoiminta ICT-Cityn tiloissa sai näin ensimmäisen kansainvälisen tunnustuksen.

Lisätietoja:
CoastAL-yrityskiihdyttämö ICT-Cityssä, Turussa.