Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.4.2016

Gee on ensimmäinen Talentti

Innostuva, energinen, aikaansaava, järjestelmällinen ja yhteistyökykyinen – oletko se sinä? Näin Turussa toimiva elintarvikejätti Nestlé haki joukkoonsa alan opiskelijaa kasvamaan opintojen myötä. Talentti-ohjelma antaa heti kesätyötä ja monia mahdollisuuksia.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Nestlé Talent @ TURKU AMK on osa Suomen Nestlé Oy:n Nordic Career Readiness Program:ia, joka tarjoaa tästä lähtien joka vuosi yhdelle Turun AMK:n 1. vuosikurssin opiskelijalle mahdollisuuden päästä rakentamaan uraansa Nestléllä jo opintojen aikana.

Kemiantekniikkaa opiskeleva pilottiopiskelija on löytynyt. Tänä keväänä valittiin prosessi- ja materiaalitekniikan opiskelijoiden joukosta ensimmäinen Talentti, ja hän on Vaasasta Turkuun opiskelemaan muuttanut Gemb Nushi.

Olen tosi innoissani tästä, sanoo Gemb, jota kutsutaan Geeksi. Tämä on mieletön mahdollisuus.

– Minusta tuntuu, että tässä on nyt ihan oikeasti koko maailma avoimena. Haluan toimia hyvänä linkkinä AMK:n ja Nestlén välillä heti alusta lähtien. Olen käynyt siellä jo pari kertaa ja aloitan kesäkuussa tuotantotehtävissä.

Gee kertoo olevansa joukkuepelaaja. Salibandy, jalkapallo ja jääkiekko ovat vuosien varrella opettaneet ottamaan muita huomioon, olemaan ketjun lenkki. Nykyään hän työskentelee viikonloppuisin opintojen ohella ja meni juuri naimisiin. Elämä maistuu hyvältä ja on hienoa saada uusia haasteita heti kesällä.

– Kaikki on sujunut loistavasti, kertovat AMK:sta mukana olleet asiakkuusvastaava Marianne Renvall ja koulutus- ja tutkimuspäällikkö Anne Norström.Tämän tyyppinen yrityksen, AMK:n palveluliiketoiminnan ja koulutuksen tuloksellinen yhteistyö on todella hieno juttu, korostaa Norström.

Lehtori Mikko Niskanen hoiti rekrytointiprosessin ammattikorkeakoulussa ja suositteli sen perusteella opiskelijoita Nestlélle. Suosituksista Nestlé teki lopullisen valinnan.

Nestlé on AMK:n kumppanuusyritys. Nestlén yhteyshenkilönä on aktiivisesti toiminut henkilöstöpäällikkö Kaisa Halme, joka kertoo, että Turun tehtaalla valmistetaan mm. Bona ja Piltti lastenruokia. Turussa on yli 100 työntekijää ja puolet tuotannosta menee vientiin.

Kesätyö ensin, katsotaan sitten

Gemb Nushi tuli parivuotiaana Kosovosta Suomeen ja on siten oppinut kielemme ja kulttuurin kuin kuka tahansa suomalainen. Takana on sähköasentajan koulutus ja sähkötekniikan opintoja Vaasassa, ja viime syksynä hän aloitti prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopintonsa Turussa.

Gee uskoo, että hän voi opintojensa aikana välittää projektiaiheita muillekin opiskelijoille. Ohjelman kesto on neljä vuotta – tai valmistumiseen asti – ja tavoitteena on ura Nestléllä opintojen jälkeen.

Nyt opintojen aikana ensimmäisen Talentin pääasiallinen kotipaikka on Turun lastenruokatehtaalla, mutta osa ohjelmaa voidaan suorittaa myös muissa Nestlén toimipisteissä joko Suomessa tai ulkomailla. Ja niitähän riittää, sillä Nestléllä on toimintaa jopa 150 maassa. Omia tehtaita on kaikkiaan 468 ja niitäkin 86 maassa. Maailma taitaa siis todella olla Geelle auki.

Nestlén työkulttuuri

– Meillä Nestléllä keskitytään aseman ja hierarkian sijaan mieluummin tuloksiin ja tiimityöhön, sanoo Kaisa Halme.

Olemme avoimia ja kannustamme toimintatapojen haastamiseen. Siksikin on tärkeää, että mukaan saadaan nyt vuosittain uusi nuori, opintojaan aloitteleva henkilö, joka luonnostaan kyselee ja kyseenalaistaa toimintatapojamme. Siten voimme uudistua, yhteistyössä, lisää Halme.