Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.12.2013
ICT-portti

Opiskelijoille mahdollisuuksia kurkistaa työelämään

ICT-portti on korkeakoulujen ja yritysten uudenlainen yhteistyömalli. Se tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia päästä mukaan alueen yrityselämän projekteihin. ICT-portti laajensi marraskuussa Turun Logomoon, lähemmäs alueen yritysmaailmaa.

ICT-portin Turun yliopiston vastuuhenkilö, työinformatiikan lehtori Antti Tuomisto tietojärjestelmätieteestä, mistä Portissa on kyse?

– Monissa pienissä yrityksissä on pöytälaatikossa erilaisia tutkimus- ja selvitystarpeita liiketoimintaan, työprosesseihin tai tietotekniikkaan liittyen. Tuomme selkeitä ratkaisuja näihin ongelmiin. Tarjoamme yrityksille tietyn projektin, joka voidaan toteuttaa motivoituneen ja ammattilaisten johtaman opiskelijatyöryhmän kanssa, Tuomisto kertoo ja jatkaa:

– Lupauksemme on tuottaa asiakkaille sopimuksen mukaisesti ratkaisu, josta on oikeasti hyötyä. Emme siis järjestä varsinaisesti mitään opinnäytetyöpaikkoja, vaan tuotamme yrityksille oikeasti toimivan tuloksen. Ja siinä ohessa opiskelija pystyy toteuttamaan vaikkapa opinnäytteensä.

ICT-portti aloitti toimintansa vuonna 2008 Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Turku Science Park Oy:n  yhteishankkeena. Nyt Portti on avannut toimintansa Turun Logomossa, ja pyrkii laajentamaan vielä vahvemmin Turun korkeakoulujen suuntaan Åbo Akademi mukaanlukien.

– Opiskelijoille Logomo on ihan älyttömän hieno kokemus. Kun opiskelijat tulevat tänne Logomoon ja pääsevät keskustelemaan oikeiden asiakkaiden kanssa ja tuottamaan heille ratkaisuja, se luo valtavan motivoivan oppimistilanteen, Tuomisto kertoo.

Mukaan toivotaan eri alojen opiskelijoita ja opettajia

ICT-portti pyrkii laajentamaan toimintaa entisestään. Projektijohtaja Marika Säisä Turun ammattikorkeakoulusta kertoo, että mukaan halutaan kaikkien alojen opiskelijoita.

– ICT-portista kiinnostuneet opiskelijat voivat ottaa yhteyttä meihin vaikkapa nettisivujemme kautta. Aina uuden projektin alkaessa haemme opiskelijoita, jotka olisivat sopivia juuri tiettyyn projektiin. Tarjolla oleviin opiskelijoihin otetaan yhteyttä aina, kun mahdollisuuksia avautuu, Säisä sanoo.

Mitä monipuolisemmin tarjolla on erilaisia opiskelijoita, sitä paremmin ICT-portti pystyy vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.

– Tarvitsemme yliopistolta mukaan rinkiin enemmän myös opettajia eri toimialoilta. Nyt on vireillä esimerkiksi yksi Tekes-hanke-ehdotus, johon tarvitsisimme kansainvälisen markkinoinnin asiantuntijaa, Tuomisto kertoo.

Tarvetta on muun muassa tietojärjestelmätieteen ja kauppakorkeakoulun opiskelijoille. Sen lisäksi projektista riippuen tarvitaan myös vaikkapa geologeja, historioitsijoita, sosiaalialan tai kulttuurin ja taiteiden tuotannon opiskelijoita. Logomo kutsuu kaikkia.

Portin palvelut ulottuvat laajalle. Esimerkiksi Hoitotieteen laitoksen vetämän Terveyspelit-hankkeen kanssa Portti osallistuu puheeksiottamispelin sähköisen version kehittämiseen yhdessä Informaatioteknologian laitoksen kanssa. Peliä käytetään muun muassa neuvoloissa ja kouluissa. Pelin avulla lapsen ja perheen kanssa pystytään synnyttämään keskustelua, jonka kautta voidaan käsitellä ja hahmottaa mahdollisia ongelmatilanteita.

Logomossa ICT-portti on luovan yritystoiminnan keskipisteessä

Tuomiston mukaan Logomoon oli helppo siirtyä: Logomosta oltiin heti innostuneena toivottamassa korkeakoulut tervetulleeksi mukaan yhteisöön. ICT-portti ei ole perinteinen bisnestoimija, koska tutkimukseen perustuva koulutuksemme on toiminnassa keskeisenä osana. Logomon ympäristössä ICT-portti voi kuitenkin tarjota tehokkaasti palveluita Logomon yrityksille mutta myös monille muualta Suomesta tuleville yritysvieraille.

– Tämä on luova ympäristö, jossa eri alojen osaajat työskentelevät yhdessä. Tänne kun saadaan lisää tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden osaamista, niin voimme saada suuria tuloksia aikaan. Itse olen menestyksellä siirtänyt omaa työinformatiikan (work informatics) osaamistani sekä opiskelijoille että yrityksiin näissä asiakasprojekteissa. Samaa palvelua tarjoamme muillekin, Tuomisto kertoo.

– Logomohan on syntynyt Heikki Hartelan visiosta: kootaan saman katon alle toisiaan täydentävien alojen ammattilaisia verkottumaan vapaasti. Silloin saattaa syntyä jotain ennennäkemätöntä, lisää Turun seudun kehittämiskeskuksen projektipäällikkö Anu Juva.

ICT-portti tekee alueen yritysten lisäksi tiiviisti yhteistyötä muun muassa Projektiässien, Potkurin ja Boost Turun kanssa. Toimintaa rahoittavat EU, Teknologiateollisuus ry sekä seudun kunnat ja yritykset.

 Teksti: Hannu Aaltonen