Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.12.2016
sote

Social and Healthcare Systems Excellence Center mukana uudistustyössä

Ajankohtainen kansallinen sote-uudistus vaatii monitahoista kehittämistyötä. Turun AMK:n useissa koulutuksissa moniammatilliset opiskelijat ja opettajat tuottavat ajan tasalla olevaa sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan tieto-taitoa. He ideoivat TKI-hankkeita omilla asiantuntijuus- ja sisältöalueillaan tutkimusryhmissä.

Hyvinvointiteknologia-teema on erittäin ajankohtainen ja se on esillä monissa eri yhteyksissä myös sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalalla. Hyvinvointiteknologiaa hyödynnetään tutkinnoissa ja tutkintoalojen kehittämisessä sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava ja Pia Ahonen, koulutus- ja tutkimuspäällikkö

Suomessa on käynnissä kansallinen sote-uudistus. Social and Health Care Systems EC on mukana uudistamassa sote-palvelujärjestelmien rakenteita, prosesseja ja palvelumuotoilua. 

-       Toimimme tulevien sote-alueiden ja niiden vetovoimaisuuden, monialaisten ja -ammatillisten verkostojen sekä sektorirajat ylittävän yhteistyön edistämiseksi, Social and Health Care Systems EC:n toiminnasta vastaava koulutus- ja tutkimuspäällikkö Pia Ahonen toteaa.

-       Kehitämme sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan sähköisiä palvelujärjestelmiä ja alan toimintoja osana uudistustyötä, Ahonen tiivistää.

Excellence Centerien toiminta näkyy erilaisina projekteina ja hankkeina, jotka tuottavat tietoa ja osaamista muun muassa Varsinais-Suomen sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan toimijoiden tueksi. Tutkimusryhmämme ovat keskeisessä roolissa Excellence Centereissä.

Kehitetään sote-palvelujärjestelmää yhdessä työelämäverkostojen kanssa

Excellence Center -verkostot ovat Turun AMK:n uusi toimintamuoto, joka kokoaa yhteen ja kehittää koulutusta, TKI-toimintaa ja palvelutoimintaa yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Social and Health Care Systems EC:ssä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä toimitaan yhteistyöverkostoissa työelämän kanssa. Mukana ovat niin sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalaan kuin digitalisaatioon, hyvinvointiteknologiaan, muotoiluun ja kulttuuriin perehtyneet osaajat ja opiskelijat.

–      EC-toiminnassa työskentelemme eri toimialojen ja ikäryhmien kanssa kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi, Ahonen miettii.

–      Yhteistyössä eri verkostojen kanssa kehitämme myös teknologisia digitalisaation mahdollistajia SOTE-sektorilla: kehitämme asiakaslähtöisiä palveluja, kyberturvallisuutta ja IT-osaamista, Ahonen jatkaa.

Tieto-taitoa tuotetaan reaaliaikaisesti

Social and Health Care Systems EC-verkostossa on jo useita tutkimusryhmiä ja osaamiskeskittymiä.

Sosiaali- ja terveysalan koulutus on organisoitu osaamiskeskittymiin, jossa moniammatilliset opiskelijat – ja opettajat tuottavat ajan tasalla olevaa tieto-taitoa ja ideoivat TKI-hankkeita omilla asiantuntijuus- ja sisältöalueillaan.

-       Moniammatillinen yhteistyöryhmä koordinoi EC:ssä toteutettavia moniammatillisia opintoja. Opinnoissa osallistutaan sen eri vaiheissa projekteihin, Ahonen kertoo.

-       Opinnäytetyöt kiinnittyvät EC-projekteihin. Toimintaan kytkeytyy myös palveluliiketoiminnan ideointi.

Ylempi ammattikorkeakoulutus on vahvasti kiinni sote-ympäristössä, jossa sote-uudistus on keskeinen osa jo työelämässä toimivien tulevaisuutta.

Sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan tutkinnot kouluttavat sote-palvelujärjestelmään osaajia, joiden opetushenkilöstö tarjoaa laajaa ja monipuolista sisällöllistä ja pedagogista asiantuntijuutta, asiantuntevaa palveluliiketoimintaa, TKI-osaamista ja innovatiivista työotetta.