Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.10.2016

Digitaalisuus tulee rakennusalalle vauhdilla

Rakennusala on ottamassa digiloikkaa. Varsinais-Suomen liiton ja Turun AMK:n järjestämä ennakointifoorumi 6. lokakuuta avasi digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia rakennusalalla.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Mönkijän selässä ja kuvauskopterissa matkaava laserkeilain tuottaa havaintojen pistepilven, jonka avulla luodaan rakennuksen - tai koko ympäristön - kolmiulotteinen malli. Mallin avulla voi maisemassa tai rakennuksessa liikkua virtuaalisesti ja hahmottaa kokonaisuutta entistä paremmin. Se on verraton apu suunnittelijoille. 3D kaava avaa suunnittelijoiden lisäksi yleisölle havainnollisemman näkymän maankäytön muutoksiin.

Digitaalisuus rakennusalalla on tätä ja paljon muuta. Se on ennen muuta juohevampaa tiedon jakamista rakentamisen eri osapuolten välillä. Tietomallintaminen on päivän sana rakennusalalla. BIM eli rakennuksen tietomalli sisältää rakennuksen koko elinkaaren tietovaraston digimuodossa.

Parhaimmillaan digitaaliset tietovarastot tuovat merkittäviä kustannushyötyjä jos suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolet pääsevät käsiksi samoihin tietolähteisiin.

Varsinais-Suomen liiton järjestämät ennakointifoorumit ovat tulevaisuustyötä, jossa liitto yhdessä oppilaitosten, yritysten ja viranomaisten kanssa luotaa tulevia muutoksia eri toimialoilla. Näistä rakentaminen on voimakkaassa kasvussa työllistäen noin 15 000 henkilöä Varsinais-Suomessa.

Digitaalisella tiedolla on monia käyttökohteita

Mallipohjainen suunnittelu alkaa olla rakennussuunnittelun valtavirtaa. Sen sijaan rakennuksen valmistumisen jälkeiseen käyttövaiheeseen digitaalisuus on vasta tuloillaan.

Tulevaisuudessa siintää vaihe, jossa rakennuksen koko historia, ylläpito, huollot, materiaalien käyttäytyminen, tiedot sisäilmasta ja veden kulutuksesta on koottu talotietokantaan. Älykodin tietokannasta kotiagentti seuraa sisäympäristöä ja reagoi lämmitystä ja ilmanvaihtoa säätämällä. Myös kosteus- ja homeongelmiin pystytään reagoimaan älykodissa nopeasti.

Seuraava taso on kaupunkimalli, joka sisältää rakennusten lisäksi liikenneväylät ja muun infrastruktuurin sekä ympäristön. Kaupunkimalli yhdistettynä lisätyn todellisuuden sovelluksiin avaa huikaisevia mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelussa ja asukkaiden osallistamisessa tai vaikka viihteellisemmissäkin käyttökohteissa, "digitaalisessa tarinankerronnassa".

Rakennustekniikan koulutus mukana kehityksessä

Turun AMK:n rakennustekniikan koulutus seuraa alan digitaalista kehitystä tiiviisti. Tietomallinnus ei ole niinkään erillinen oppiaine vaan osaksi opintoja integroitu työkalu. Muita uusia työvälineitä ovat esim. mobiilipohjaiset tablettisovellukset kuntoarvion laadintaan tai harjoittelun seurantaan työmaalla. Lisäksi opiskelijat tulevat osallistumaan Kupittaan kampuksesta laadittava BIM-tietomallin laadintaan ja käyttöön.   

Lisäksi Turun AMK on käynnistänyt seurannan, jossa rakennuksen energiankulutusta, käyttöveden kulutusta, sähköä, lämpötilaa, kosteutta seurataan mittausantureiden avulla. Tiheästi anturoitu talo on rakentamisen Living Lab, joka tuottaa Suomessa ainutlaatuista käyttöaikaista tietoa.

Infrarakentamisen osalta Turun AM:n Intoke-hankkeessa pyritään nostamaan infrarakentamisen parissa toimivien yritysten ymmärrystä tietomallien käytöstä. Hankkeen tavoitteena on myös luoda infrarakentamisen tietomallintamisen alueellisia osaamisverkostoja ja niiden avulla saada pysyvä osaamispohja tietomallipohjaiselle toimintatavalle rakennusalalle Varsinais-Suomessa.