Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.10.2016

Digitalisaatio hyötykäyttöön yrityksissä

Yritykset toimialasta riippumatta hyödyntävät nykypäivänä tietotekniikkaa kaikessa toiminnassaan. Tietotekniikkaa hyödynnetään niin markkinoinnissa, asiakkuuksien hallinnassa, toiminnanojauksessa kuin johtamisessakin.

Varsinkaan mikro- ja pk-yrityksissä ei kuitenkaan aina löydy riittävästi resursseja onnistuneen digiloikan ottamiseen, ja siksi tukea kaivataan.

Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun yhteisessä Inside the Box –hankkeessa etsitään keinoja tukea digitalisaatiota Turun ja lähiseudun mikro- ja pk-yrityksissä. Digitalisaation lähtökohtana on uudelleenarvioida toiminnan tuottavuus ja yrityksen liiketoiminnan tavoitteet.

Hankkeessa tehdään näkyväksi digitaalisten teknologioiden laajamittaista hyödyntämistä erityisesti yrityksen sisäisissä toiminnoissa, asiakasrajapinnassa ja kansainvälisyyteen liittyen.

Inside the Box käynnistyi keväällä 2016 ja tavoitteena on yrityskohtaisten digiloikkien (noin 10 kohdeyritystä vuodessa) kautta arvioida yrityksissä toteutettujen loikkien vaikutuksia liiketoimintaan. Samalla tarkastellaan vaikutuksia erityisesti tietotyön sujuvuuden näkökulmasta työhyvinvointiin, jaksamiseen ja työssäviihtymiseen liittyen.

- Hankkeessa kerättävän tiedon perusteella rakennetaan digitalisaation hyötykäyttöä edistävä yhteistoiminnallinen palvelu yrityksille toimialasta riippumatta, kertoo lehtori Antti Tuomisto Turun yliopistosta.

- Palvelun kautta alueen korkeakoulut ja IT-alan yritykset voivat lähteä toteuttamaan digitalisaatioratkaisuja tapauskohtaisesti, väylän ohjeiden ja käytänteiden mukaisesti tarkoituksenmukaisin digiloikin. Korkeakoulut voivat tehdä esimerkiksi pilotteja, testausta, vaatimusmäärittelyjä ja työprosessien läpikäyntiä. Korkeakoulut eivät kuitenkaan tarjoa softaa ja niiden ylläpitoa, joten tässä kohtaa IT-yritysten rooli nousee tärkeäksi, toteaa projektipäällikkö Marika Säisä Turun AMK:sta.

Digitalisaation hyödyt konkretisoituvat yrittäjälle nopeasti

Sauvossa maaseudun rauhassa sijaitsee Elämys Ämmi -niminen yritys, joka tuottaa hyvinvointia ja elämyksellisyyttä edistäviä palveluja. Yritys järjestää esimerkiksi tyky-päiviä ja viikonloppukursseja yrityksille ja yksityishenkilöille.

Yrittäjänä toimii entinen myyntityöntekijä Sanna Katajainen, joka päätti viime keväänä perustaa oman yrityksen.

Katajainen oli tietoinen digitalisaation mahdollisista hyödyistä jo ennen oman yrityksensä perustamista, mutta teknisen osaamisen puute vaikeutti ideoiden toteuttamista. Yrityksen Facebook-sivu ja aihealueen blogi yrityksellä oli jo valmiina, mutta yritykseltä puuttuivat mm. www-sivut sekä verkkokauppa.

- Tiesin tarvitsevani esimerkiksi verkkosivut yrityksen viestinnän tukemiseksi ja lisäksi verkkokaupan yritykseni tuotteiden ja palvelujen myyntikanavaksi, Katajainen kertaa.

Lähipiiristä yrittäjä sai vinkin ottaa yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston oppimisympäristöön, the FIRMAan, ja sen sateenvarjon alla toimivaan ICT-porttiin. Yhteydenoton jälkeen alkoivat asiat edetä.

The FIRMAssa työskentelevät opiskelijat laittoivat Katajaisen miettimään tarkemmin mitä ja kenelle hän haluaa kotisivuillaan viestiä.

- En osannut edes toivoa näin upeaa lopputulosta. Sain uudet verkkokaupan sisältävät kotisivut, markkinointimateriaalia ja ohjeistuksen sosiaalisen median käyttöön, Katajainen iloitsee. Huolet ja murheet nettisivujen kehittämisestä ovat takanapäin.

Uudet työvälineet ja -tehtävät avasivat uuden maailman, ja ovat nyt merkittävä ja luonnollinen osa yrittäjän päivittäistä työtä ja liiketoiminnan suunnittelua.

- Melko välittömästi huomasin, miten yritykseni Facebook-sivu tuli aktiivisemmaksi ja se sai lisää seuraajia. Kotisivujen ja verkkokaupan hyödyn näen kunnolla vasta myöhemmin, mutta kehuja on jo nyt tullut uudistuneista sivuista, miettii Katajainen.

Yrittäjän intohimo on harvoin digitaalisten markkinointivälineiden käytössä

Mikko Lehdon yritys Kiinteistö- ja rakennuspalvelu Mikko Lehto tarjoaa asiakkailleen laadukkaita rakennus- ja korjauspalveluja saariston haasteellisissa olosuhteissa.
Lehdon päivät kuluvat pitkälti saneerauskohteissa, joten aika sosiaalisen median työkalujen käyttöönottoon ja päivittämiseen ei juuri ole.

- Ymmärrän kuitenkin, että digitaalinen näkyvyys on tärkeää nykypäivänä, toteaa Lehto.

Mikko Lehto oli tehnyt yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteisen projektioppimisympäristö ICT-portin kanssa jo aiemmin. Yhteistyötä olikin luontevaa jatkaa.
ICT-portin tukemana yritykselle rakennettiin uusiverkkosivusto ja kehitettiin markkinointinäkyvyyttä sosiaalisen median työkalujen avulla.

- Yritykselläni on toimiva yhteistyöverkosto ja halusin vahvistaa yrityksen näkyvyyttä verkossa ja profiloida yritykseni asiantuntijuutta erityisesti saaristorakentamiseen, Lehto miettii.

Inside the box- hankkeen kautta yrittäjä sai tarvittavat välineet ja opit näkyvyyden lisäämiseksi ja hallintaan.

- Kotijoukot avustavat digimarkkinoinnissa, ja minä saan enemmän keskittyä omaan intohimooni, rakentamiseen, Mikko Lehto kertoo tyytyväisenä.

Yrittäjä on huomannut hyötyneensä uusista www-sivuista sekä aktiivisesta Facebook-sivuista ja Instagramista. Laajempi vaikutus yrityksen liiketoimintaan selviää pidemmällä aikavälillä.

Mikä Inside the Box -hanke?


Inside the Box –hanke on Turun ammattikorkeakoulun ICT-yksikön ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tietojärjestelmätieteen yhteishanke. Hankkeen rahoituksesta vastaavat ESR, TeliaSonera Oyj ja toteuttajat. Hanke toteutetaan ajalla 8.2.2016-31.12.2018.

Lue lisää ja ota yhteyttä, mikäli kiinnostuit!

Mikä on The FIRMA?

the FIRMA tarjoaa ICT-alan palveluja opiskelijatyönä. Palvelumme on suunnattu niin pk-yrityksille, yhdistyksille kuin oppilaitoksillekin. the FIRMA tarjoaa kokonaisuuksia yksittäisten osien sijaan.

Palvelut koostuvat erilaisista ICT-alan tuotteista: tarjoamme ohjelmistot, ylläpitopalvelut, nettisivut ja pienet tietokannat. Palveluihimme kuuluu myös tuki- ja asiakaspalvelu sekä myynti ja markkinointi. Ota yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen ja pohditaan yhdessä juuri Sinulle sopivaa ratkaisua.

Tutustu, lue lisää ja ota yhteyttä!