Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.12.2016

Animaation opiskelu on itsenäistä aherrusta

Toisen vuosikurssin animaatio-opiskelijat ovat kerääntyneet tietokoneen ympärille ja katsovat keskittyneesti toistensa töitä. Animaatioissa pullaukot karkaavat leipurilta ja koira pukeutuu kissaksi.

Teksti ja kuva: Sanne Aro-Heinilä 

Animaatio-opiskelijoiden kurssilla käydään läpi animaatioprojekti alusta loppuun asti. Kaikki tehdään itse käsikirjoittamisesta äänitehosteisiin. Tarkoituksena on noin puolen vuoden aikana luoda puolitoista minuuttinen animaatio, jossa on 24 kuvaa sekunnissa.   

– Aika työlästähän mä on, animaatiota opiskeleva Sade Lahti myöntää.  

– Samaan aikaan on kursseja ja pitäisi pystyä animoimaan. 

Aiemman kokemuksen sijaan tärkeintä animaatioalalle pyrkivälle onkin olla oikeasti kiinnostunut aiheesta ja kärsivällinen. 

– Paljon on itsenäistä työskentelyä ja itsestä kiinni saako mitään aikaan, Lahti kertoo. 

Koulu parantaa verkostoitumismahdollisuuksia 

Lahden mielestä parasta koulussa on kontaktien luominen. Samaa mieltä on myös Aino Eronen, jonka mukaan ilman koulua animaatiopiireihin sisään pääseminen olisi vaikeaa. 

– Meillä käy paljon vierailevina opettajina meidän entisiä opiskelijoita eli nykyisiä alan ammattilaisia, Eronen kertoo.  

– Suomen piireihin pääsee sitä kautta sisään tosi helposti ja kansainväliskin mahdollisuuksia on paljon. 

Kansainvälistymistä edesauttavat muun muassa retket, joita animaatio-opiskelijat tekevät paljon. Marraskuussa he olivat Tallinnassa animaatiofestareilla. Myös työharjoitteluun on mahdollista päästä ulkomaille. Harjoittelua on peräti 30 opintopistettä ja se suoritetaan yleensä kahdessa pätkässä. 

 Olisi kiva päästä kahteen eri paikkaan työharjoitteluun, Suomeen ja sitten ulkomaille. Siinä saisi vertailtua isomman ja pienemmän paikan eroja, Lahti haaveilee. 

Tulevaisuus näyttää valoisalta 

Valmistuneilla on hyvät näkymät työelämässä. Suomessa on useita animaatiostudioita, pelifirmoja ja mainostoimistoja, jotka kaipaavat animaatio-osaajia. Animaattoreiksi valmistuneet voivat työskennellä myös kuvittajina ja sarjankuvan parissa.  

– Myös omien taiteellisten projektien tekeminen on mahdollista. Tai sitten voi opettaa muita, Eronen valaisee.  

Kuten opiskelussa, työnhaussakin tärkeintä on oma aktiivisuus ja opiskelujen aikana kasattu portfolio, jossa voi esitellä omaa tyyliään ja kiinnostuksen kohteitaan. Eronen on esimerkiksi kiinnostunut hahmoanimaatiosta ja Lahti ohjaamisesta ja tarinoiden rakentamisesta. 

– Tallinnan festareilla animaatiot olivat vaikeaselkosia ja synkkiä. Haluan itse tehdä helposti lähestyttäviä animaatioita, jotka aukeavat muillekin kuin kouralliselle taideihmisiä, Lahti tiivistää.