Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.12.2016

Radio Tutka aloittaa ohjelmayhteistyön Lahden AMK:n kanssa

Turun ammattikorkeakoulun kampusradio Radio Tutka ja Lahden ammattikorkeakoulun kampusradio Lihamuki eli Limu Radio aloittivat ohjelmanvaihtoyhteistyön. Yhteistyö on ensimmäinen opiskelijaradioiden välinen.

Teksti ja kuva: Petra Sundell

Radio Tutkan projektipäälliköt Lauri Rautavuori ja Emmi Moilanen ovat riemuissaan yhteistyöstä.

- Tämä on tavallaan juuri sitä, mitä lähdimme hakemaan. Halusimme levittäytyä Turun alueelle ja edelleen valtakunnallisesti tunnetuksi radioksi, kertoo Rautavuori.

- Yhteistyö tuo Radio Tutkalle varmasti lisää kuulijoita ja näkyvyyttä, Moilanen tiivistää.

Turun AMK:n lehtori ja Radio Tutkan päätoimittaja Pia Alangon mukaan opiskelijaradioiden resurssit ovat kaikkialla varsin niukat. Tarkoitus olisi saada yhteistyö pyörimään.

- Yhteistyön kautta saamme radioon entistä monipuolisempaa ohjelmaa ja tietenkin entistä enemmän kuuluvuutta opiskelijoiden jutuille, Alanko kiteyttää.

Eri kampusradioiden yhteistyötä on viritelty aikaisemminkin opettajien tasolla. Tänä syksynä suunnitelmat saivat vauhtia, kun Alanko sekä Lahden AMK:n kehittämispäällikkö ja Limu Radion vastaava päätoimittaja Ari Hautaniemi pääsivät keskustelemaan lokakuussa järjestetyssä kansainvälisessä kampusradioiden konferenssissa.

- Opiskelijaradiokenttä on varsin hajanainen, vaikka radioiden ohjelma on ihan kansainvälisesti vertailtuna laadukasta. Yhteistyö tiivistää alaa entisestään ja nostaa koko opiskelijaradiokentän profiilia. Opiskelijaradiot eivät kilpaile keskenään, vaan ne ovat yhteisöpohjaisia radioita, jossa tekijät oppivat samalla, Hautaniemi kertoo.

Alanko ja Hautaniemi toivovat, että tämän ensimmäisen, pienimuotoisen kokeilun myötä yhteistyötä voitaisiin laajentaa. Tavoitteena olisi esimerkiksi kaikkien korkeakoulujen yhteinen ohjelmapankki, jonne opiskelijat tuottaisivat lainattavissa olevaa ohjelmistoa.

Ohjelmavaihto tuo onnistumisen tunteen

Ohjelmavaihdossa Limu Radio saa kolmannen vuoden journalismin opiskelija Jesse Mäntysalon asiaohjelman, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita satiirin, parodian ja ironian keinoin.

- Onhan se positiivinen yllätys, että ohjelma on onnistunut ja sitä sietää kuunnella. Itse tulee helposti sokeaksi omalle työlleen, joten tietenkin tämä tuo luottamusta, että ohjelman tekemistä kannattaa jatkaa, Mäntysalo sanoo.

Hän kertoo, että aikoo jatkaa Radio Tutkan juontajana, kun lähetykset tammikuussa palaavat radioaalloille.

- Olen tehnyt paljon kirjoitustöitä, joten on ollut mukava tehdä vastapainoksi radiota. Kyllä soisin, että Radio Tutka jatkuisi ihan hamaan tappiin asti, Mäntysalo toteaa.

Ohjelmavaihdossa Radio Tutka saa kevään lähetyksiin Limumix nimisen konemusiikkiin painottuvan ohjelman. Vuonna 2013 perustetun Limu Radion vanhimpiin ohjelmiin kuuluvassa Limumixissä vierailee viikoittain dj-artisteja soittamassa tunnin mittaisen setin.

Kampusradio laajenee keväällä

Radio Tutkan projektipäälliköt paljastavat, että keväälle on jo lupautunut Turun AMK:sta uusia tekijöitä. Myös vanhat, hyväksi koetut formaatit ja opiskelijoiden osallistaminen esimerkiksi erilaisten kilpailujen muodossa tulevat säilymään.

- Syksyn aikana olemme saaneet radiolle tukevan muotin aikaiseksi. Kevättä kohti mennään luottavaisin mielin. Radio Tutka laajenee ja paranee entisestään, Rautavuori lupaa.

Uusille tekijöille löytyy vielä kevään ohjelmakartasta tilaa. Kaikki Turun AMK:n opiskelijat saavat ideoida juttuja ja puheenaiheita radioon, ja omaakin ohjelmaa pääsee toteuttamaan.

- Radio voi välineenä tuntua vaikealta ja oudolta. Meiltä löytyy kuitenkin tarvittava ammattitaito, joten riittää, jos on ideoita ja mielenkiintoista sisältöä, jonka haluaa saada kuultavaksi, Rautavuori kertoo.

Radio Tutka jatkuu tammikuussa ja lähetykset kestävät aina huhtikuun loppuun asti.

Juttu- ja aiheideoita tai oman ohjelmaidean voi lähettää projektipäälliköille:
Emmi Moilanen (emmi.moilanen@edu.turkuamk.fi)
Lauri Rautavuori (lauri.rautavuori@edu.turkuamk.fi)

Juttua muokattu 9.12.2016 klo 12.23: Jutusta poistettu keväällä jatkuvia ohjelmia, koska niiden jatko ei ole varmaa.