Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.2.2014
Tony Wahlroos ja Seiji Shibasaki

Japanin korkeakouluissa turkulaisia vaihto-opiskelijoita

Turun AMK:sta on useamman vuoden lähtenyt opiskelijoita kolmen kuukauden vaihtojaksolle Japaniin. Keskinäinen luottamus ja toisen korkeakoulun tuntemus on hyvällä tasolla. Opiskelijat on aina otettu hienosti vastaan japanilaisissa korkeakouluissa.

Tänä keväänä, kirsikkapuiden kukkiessa, Turun ammattikorkeakoulusta lähtee 10 opiskelijaa Japaniin. Kolmen kuukauden aikana opiskelijat tutustuvat paikalliseen kulttuuriin ja oppivat uutta – alastaan, Japanista ja tietenkin myös Suomesta ja itsestään. Vaihto-opiskeluaika jää mieleen koko loppuelämäksi.

Turun AMK:ssa vierailee parhaillaan ryhmä japanilaisten korkeakoulujen edustajia. He kertovat opiskelijoille siitä, millaista on opiskella Japanissa. Tilaisuuden tunnelma on iloinen ja välitön. Vaikuttaa siltä, että suomalaisten ja japanilaisten henkilökemiat napsahtavat hyvin yhteen.

Ensimmäinen korkeakoulujen välinen yhteistyösopimus tehtiin jo vuonna 2006 Tokion pohjoispuolella sijaitsevan Sendai National College of Technologyn kanssa. Sen jälkeen mukaan on tullut seitsemän muutakin japanilaista korkeakoulua, joista uusin kumppani on Hyogon yliopisto.

Seiji Shibasaki, Suomen ystävä

Hyogon yliopistosta vierailee Turussa tällä viikolla apulaisprofessori, FT Seiji Shibasaki. Hänelle tämä vierailu on viides käynti Suomessa ja turkulaiset kollegat ovat jo tulleet tutuksi. Hän jopa aloitti esittelynsä suomen kielellä ja valloitti nopeasti yleisönsä.

Yhteistyö Hyogo University of Health Sciences ja Turun AMK:n välillä on kasvanut monipuolisesta osaamisen vaihdosta vuosi vuodelta edelleen ja nyt Seiji Shibasaki odottaa myös uuden tutkimusyhteistyön käynnistymistä.

Turun AMK:n bioalalla toimiva TKI-päällikkö Tony Wahlroos kertoo, että kollegoilla on yhteinen hanke-esitys. Nyt odotellaan rahoittajan päätöstä, jotta jo valmisteltuun, konkreettiseen yhteistyöprojektiin päästäisiin toden teolla tarttumaan.

– Olemme saman alan ihmisiä ja bilateraalisen sopimuksen kautta voimme kehitellä helposti uusia ideoita. Meillä on hieno visio tästä yhteistyöstä, kertoo kokenut Japanin ystävä, ja mm. Suomi-Japani biotekniikkasymposiumin järjestäjänä toiminut Wahlroos. 

Yläkuvassa Seiji Shibasaki ja Tony Wahlroos ennen tilaisuuden alkua.

Vaihto-opiskelijoiden kokemuksia

Tervehdyksen Japanista toivat tilaisuuteen myös tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn opiskelijat Maiju Ismonen ja Teija Toivonen, jotka viihtyivät vaihto-opiskelijoina Sendaissa viime vuonna.

Japanissa olleet vaihto-opiskelijat
Japanissa olleet vaihto-opiskelijat Teija Toivonen (vas.) ja Maiju Ismonen

He kertoivat saaneensa korkeakoulun puolesta hyvän perehdytyksen japanilaiseen kulttuuriin. Kolmen kuukauden aikana ehtii saada myös paljon muita kokemuksia opiskelun ohella, joka sekin sujui hyvin. Työskentely laboratoriossa ja nettisivujen parissa meni mukavasti, koska kaikki olivat ystävällisiä ja erittäin auttavaisia.

Tutuksi tulivat mm. teeseremoniat, muumipuisto, ylös vuorille kiipeäminen ja iso joukko uusia ystäviä. Kokemukset olivat ilmiselvästi myönteisiä. Valokuvat vahvistivat opiskelijoiden värikästä sanomaa ja ohjelmaa tuntui kaiken kaikkiaan olleen sopivasti.  

Tytöt korostivat, että vaihto-opiskeluaika jäi hyvin myönteisenä mieleen, koska heitä kohdeltiin joka puolella niin hienosti.

– Jotkut japanilaiset opiskelijat tuntuivat aluksi kovin ujoilta. Mutta kun heidän kanssaan vain jatkoi jutustelua, päästiin vähitellen paremmin tutuiksi, kertoi Maiju Ismonen tyytyväisenä. Jotain samaa kansanluonteissa saattaa siis olla?

Nyt keväällä Japaniin suuntaa myös toisen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelija Sanni Koskimies, joka osaa jo vähän japanin kieltä.

– Olen pitkään ollut Japanista kiinnostunut. Turistina olen käynyt siellä kolme kertaa ja nyt on tosi mielenkiintoista lähteä opiskelijana Sendaihin. Kieltä olen opiskellut netissä ja kyllä se jo sujuu, kertoo Sanni, joka odottaa jo kovasti huhtikuuta.

Korkeakoulujen vilkas yhteistyö

Turun AMK:ssa erityisesti liiketalouden, ICT:n ja bioalojen tulosalue on luonut suhteita Japaniin. Yhteistyö Japaniin alkoi vuoden 2008 aikana ja on hyvin aktiivista.

Vuodesta 2009 Liiketalous, ICT ja Bioalat -tulosalue on vastaanottanut kymmeniä saapuvia vaihto-opiskelijoita Tohokun alueelta. Myös kymmenet Turun ammattikorkeakoulun opettajat ja opiskelijat ovat olleet vaihtojaksolla Japanissa.

– Japanin kieli on tietenkin haaste lähtijöille, mutta siihen tutustutaan japanin kielen ja kulttuurin opintojaksolla ennen lähtöä, kertoo tulosalueen kansainvälisten asioiden koordinaattori Anne Räikkä.

Japani on teknologiateollisuuden edelläkävijä ja esimerkiksi robotteihin liittyvästä teknologiasta suomalaiset opiskelijat saavat siellä alan uusinta tietoa

Kiinnostava maa

Turun AMK:ssa vierailevat Japanin eri korkeakoulujen edustajat kertoivat monipuolisesti opiskeluvaihtoehdoista. Esille tuli muun muassa Japanin selkeä koulutusjärjestelmä  ja se, että jokainen japanilainen korkeakouluopiskelija työllistyy tämän päivän Japanissa. Insinööreistä on siellä huutava pula työmarkkinoilla.

Ms Nahomi Fujiki kertoi viehättävästi Japanin nähtävyyksistä, mm. valovoimaisista festivaaleista ja uudenvuoden juhlallisuuksista. Japanin kulttuuri tuli askeleen lähemmäs opiskelijoita, joista ehkä vielä moni istuu luentosalissa myös tässä varakkaassa saarivaltiossa.