Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.3.2014

Omakuva on peiliin katsomista

Taideakatemian koordinoima Contemporary Self-Portraits on omakuviin ja omakuvalliseen ilmaisuun keskittyvä kansainvälinen yhteisötaidehanke. Hankkeen työpajojen teoksia on koottu yhteen Köysiratagallerian näyttelyyn.

Teksti: Pirjetta Koivisto

– Omakuva on pysähtymistä oman itsensä sisään. Hektisessä elämässä itsereflektointi on tärkeää. Omakuva on niin kuin peiliin katsomista, kertoo valokuvaaja ja näyttelyn kuratoija Vesa Aaltonen.

Aaltonen sanoo, että selfiet ovat myös aikamme omakuvia.

– Omakuva ei tarvitse tuntien valmistautumista. Se voi olla pieni hetki ja prosessi voi olla hyvinkin nopea. Ennakkojärjestelyitä ei välttämättä tarvita.

Omakuva on minuuden rakentamista

Kuvataiteen koulutuspäällikön ja näyttelyn toisen kuratoijan Taina Erävaaran mukaan omakuva on pitkään ollut nykytaiteen lajityyppi. Hänen mukaansa on vaikea nähdä sitä, mitä tämän ajan kuvat kertovat juuri tästä ajasta, vaan sen näkee yleensä vasta viiveellä.

– Omakuvien aiheet ja polttavat kysymykset nousevat tästä ajasta ja siitä, mitä kukin haluaa omassa omakuvassaan työstää, Erävaara kertoo.

Hänen mukaansa omakuva on minuuden rakentamista, jossa kuvan kautta neuvotellaan omasta identiteetistä. Aluksi se on tiedostamatonta, mutta kuvaa katsoessa havahtuu ja oppii paljon.

– Meillä on ollut esimerkiksi työpajakokonaisuus ”Taiteilija voi pahoin”. Siinä käytettiin omaelämänkerrallista kirjoittamista sekä omakuvallista valokuvaamista oman työhyvinvoinnin ja jaksamisen reflektointiin. Kirjoitettiin ja kuvattiin omaa minää ja työminää, Erävaara selventää.

Suomalaiset nolostelevat ja kainostelevat turhaan

– Työpajoissa olen huomannut sen, että suomalaiset väheksyvät helpommin olemustaan ja ovat epävarmempia kuin ihmiset muualla Euroopassa. Väitän, että suomalaiset ihmiset kainostelevat turhaan, Aaltonen kertoo.

Erävaara on huomannut, että Suomesta puuttuu poliittinen omakuva.

– Omakuva antaa mahdollisuuden käyttää itseään mallina ja tuoda esiin myös yhteiskunnallisesti haastavia asioita.

Aaltonen muistuttaa, että omakuva ei vaadi temppuilua.

– Hyvä omakuva syntyy vahingossa tai kun tilanne on sille otollinen ja vapaa teknisesta rajoitteellisuudesta.