Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.4.2014
Virtuaalipalveluja ikääntyneille

Kylä-kanava – virtuaalisia visailuja ja jumppahetkiä vanhuksille

Kylä-kanava tukee vanhusten kotona asumista videoneuvottelutekniikkaa hyväksi käyttäen. Opiskelijat tuottavat ohjelmia, joita kunnat hankkivat ikääntyneille. Tavoitteena on edistää ikäihmisten hyvinvointia ja säästää kuntien kustannuksia.

Teksti ja video: Riitta Ryhtä, journalistiopiskelija

Ohjelmat voivat olla esimerkiksi keskustelu- tai liikuntatuokioita, joihin käyttäjät osallistuvat kotonaan olevan kosketusnäytöllisen laitteen välityksellä. Kuva- ja ääniyhteys voidaan muodostaa yhden tai useamman henkilön kesken samanaikaisesti.

– Ohjelmalähetysten myötä käyttäjät saavat sisältöä ja virkistystä arkeen, mikä omalta osaltaan ylläpitää heidän toimintakykyään, kertoo projektisuunnittelija Kaisa Jokela Turun ammattikorkeakulusta.

Käytettävä tekniikka mahdollistaa myös palvelun käyttäjien omatoimiset tapaamiset kotoa poistumatta.

– Mummot ovatkin sopineet keskenään yhteisistä virtuaalisista kahvihetkistä, Jokela tietää.

Toimintamallissa kunnat vuokraavat käyttäjien koteihin asennettavat laitteet suoraan laitetoimittajalta.

– Ammattikorkeakoulun roolina on ohjelmapalvelujen tuottaminen ja tarvittaessa käyttöönotto- ja tukipalvelujen järjestäminen, sanoo Jokela, joka vastaa kuntien kanssa tehtävistä sopimuksista ja yhteistyöstä laitetoimittajan kanssa.

Tarjolla olevat käyttöönotto- ja tukipalvelut ovat tärkeitä, jotta palvelusta saadaan toivottu hyöty.

– Helppokäyttöisestäkään teknologiasta ei ole apua, jos sitä ei käytetä tarkoituksenmukaisella ja tehokkaalla tavalla, valaisee Jokela tukipalveluiden tarpeellisuutta.

Opiskelijat tuottavat sisältöpalveluja – katso video

Opiskelijoiden tuottamia vuorovaikutteisia ohjelmia lähetetään kahdesti jokaisena arkipäivänä. Yhden lähetyksen pituus on noin 45 minuuttia. Ohjelmassa on monenlaista virikkeellistä toimintaa tuolijumpasta visailuihin. Sisältöjä suunniteltaessa kuullaan myös käyttäjien toiveita.

Sisällöntuotannossa on mukana muun muassa sairaanhoitajiksi, fysioterapeuteiksi, toimintaterapeuteiksi ja sosionomeiksi opiskelevia. Opiskelijat saavat tekemästään työstä opintopisteitä.

Opiskelijaryhmien rekrytoinnista vastaava toimintaterapian opettaja Anu Kuikkaniemi Turun ammattikorkeakoulusta kertoo, että toiminnassa mukana olleet eri alojen opettajat ja opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä Kylä-kanavaan oppimisympäristönä.

– Opiskelijat kokevat oppineensa paljon muun muassa ikäihmisten ryhmäohjauksesta ja hyvinvointiteknologian mahdollisuuksista, Kuikkaniemi toteaa.

Palvelua käyttävillä kunnilla on myös mahdollisuus tuottaa omaa ohjelmasisältöä ja käyttää laitteistoa esimerkiksi kotihoidon rinnalla tukemassa vanhusten kotona selviytymistä.

Videolla studioemäntä Laura Koskinen ja toimintaterapeuttiopiskelija Henriikka Juhola kertovat Kylä-kanavan ohjelmatuotannosta.

Kylä-kanava osana kunnan vanhuspalveluja

Naantalissa, jossa Kylä-kanava otettiin käyttöön toukokuussa 2013, ollaan tyytyväisiä palveluun ja yhteistyöhön ammattikorkeakoulun kanssa. Palvelua käyttää kaikkiaan viisi naantalilaista.

– Käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä, mutta palvelun laajentaminen suuremmalle käyttäjäryhmälle vaatisi lisäresursseja, huomauttaa osastonhoitaja Hannele Saarinen Naantalin kaupungin hoito- ja vanhuspalveluista.

Saarinen näkee palvelun hyödyttävän erityisesti yksin asuvia vanhuksia, jotka kaipaavat sosiaalisia kontakteja, mutta asuvat liian kaukana osallistuakseen keskustassa tarjolla olevaan päivätoimintaan.

Suorien kustannussäästöjen osoittaminen ja mittaaminen on osoittautunut vaikeaksi.

– Todennäköisesti säästöä kuitenkin syntyy, jos palvelua käyttävät ikäihmiset pärjäävät pidempään kotona, uskoo Saarinen.