Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.9.2018

Vesialan korkeatasoinen kiinalaisdelegaatio Turun AMK:n vieraana tutustumassa kestävään kaupunkivesien hallintaan

Vesialan korkeatasoinen kiinalaisdelegaatio saapui Turun AMK:n isännöimälle vierailulle Suomeen 6.9. – 7.9.2018. Turusta he hakivat kokemuksia jätevedenpuhdistuksesta ja hulevesien hallinnasta.

Teksti ja kuvat: Eemeli Huhta

Vesialan korkeatasoinen kiinalaisdelegaatio saapui Turun AMK:n isännöimälle vierailulle Suomeen 6.–7.9.2018. Turusta he hakivat kokemuksia jätevedenpuhdistuksesta ja hulevesien hallinnasta.

Vierailun teemana oli ”CEWP Sino-Finnish Seminar on Sustainable Urban Development & Water Management”, ja se toteutettiin osana vesitekniikan tutkimusryhmän EU-komission rahoittamaa kansainvälistä "China Europe Water Platform, Water and Urbanization" -hanketta. 

Tulvat riesana monissa kaupungeissa Kiinassa

Vierailun tavoitteena oli tutustua suomalaiseen vesialan osaamiseen ja etenkin kestävään kaupunkivesien hallintaan sekä kaupunkisuunnitteluun. Kestävä kaupunkivesien hallinta on Kiinassa ajankohtainen aihe Kiinan valtion toteuttaman ”Sponge City Concept” -ohjelman seurauksena. SCC-ohjelman kunnianhimoisena tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä viidesosan Kiinan kaupunkialueista tulisi pidättää, imeyttää tai uudelleen käyttää 70 prosenttia kaikesta sadevedestä. Vuoteen 2030 mennessä 80 prosenttia kaikista kaupunkialueista tulisi päästä 70 prosentin tavoitteeseen. SCC-ohjelma on seurausta esimerkiksi toistuvista kaupunkitulvista sekä makean veden varantojen riittämättömyydestä ja pilaantumisesta.

Vierailulle Suomeen saapui vesialan edustajia CEWP-yhteistyökaupungeista Pekingistä ja Changdesta sekä Kiinan vesialan työtä ja tutkimusta koordinoivasta instituutista China Academy of Urban Planning and Designista. Yhteistyökaupungeista vierailuun osallistuneita organisaatioita olivat Beijing Water Authority, Beijing Hydraulic Engineering Construction and Management Center, Beijing Institute of Water Science and Technology, Changde Housing and Urban-rural Development Bureau sekä Changde Management Bureau of Municipal Public Utilities. 

Suomesta Turun ammattikorkeakoulun lisäksi vierailuun osallistuneita organisaatioita olivat Maa- ja metsätalousministeriö, V-S ELY-keskus, Suomen ympäristökeskus, Turun kaupunki, Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja WSP-Suomi. 

Turun Harppuunakorttelissa pyritään energiaomavaraisuuteen ja kestävään hulevesien hallintaan

Turun vierailun aikana tutustuttiin Turun kaupungin kehitysjohtajan Rami Savilan opastamana kaupungin tulevaisuuden kehitysvisioihin vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Lisäksi kuultiin esityksiä Suomen ja Kiinan kestävästä kaupunkisuunnittelusta. 
Turun vierailun päätteeksi delegaatio kävi tutustumassa nykyaikaiseen Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon sekä Turun linnan kupeessa rakenteilla olevaan kestävän kaupunkirakentamisen esimerkkikohteeseen Harppuunakortteliin. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla kiinalaisdelegaatio totesi puhdistusteknologian olevan periaatteeltaan samaa kuin Kiinassa käytössä oleva, mutta laitoksen ylläpidon tehokkuus ja työntekijöiden vähyys sai tunnustusta. 

Harppuunakortteli on uusi asuinrakennuskokonaisuus, jossa on huomioitu mm. energiaomavaraisuus ja kestävä hulevesienvesien hallinta. Reilun 80 maalämpökaivon ja kerrostalojen katoille asennettavien aurinkopaneelien ansiosta korttelin energiaomavaraisuusprosentti on noin 80. Hulevesien käsittelyä varten korttelista löytyy laaja viherkatto, runsaasti vettä läpäiseviä rakenteita sekä parkkihallin alle rakennettu hulevesien viivytyskenttä. Lisäksi Harppuunakorttelissa kannustetaan yksityisautoilun vähentämiseen yhteiskäyttöautojen ja polkupyörien sekä toimivan joukkoliikenteen avulla. Kiinalaisdelegaatiossa tosin herätti suurta ihmetystä, että vain puolelle korttelin kotitalouksista on varattu parkkipaikka. Kuuleman mukaan, auton omistus on ihmisen perusoikeus. 

Turusta delegaation matka jatkui Helsinkiin, jossa he vierailivat Suomen ympäristökeskuksessa, jossa järjestetyssä seminaarissa keskityttiin vesien hallintaan Suomessa ja Helsingissä, Helsingin kestävään kaupunkikehitykseen sekä Tampereen ja muiden suomalaiskaupunkien kestävään kaupunkisuunnitteluun. Esimerkkejä saatiin mm. siitä kuinka paikallisen tason kiertotaloutta ja kaupunkisuunnittelun energiatehokkuutta toteutetaan Suomessa. Päivän päätteeksi delegaatio kävi tutustumassa Eko-Viikin ekologisessa kaupunginosaan. 

Kaiken kaikkiaan vierailu oli onnistunut ja suomalaisten organisaatioiden ja yritysten ammattilaisten esittämä läpileikkaus suomalaiseen kestävään kaupunkisuunnitteluun ja kaupunkivesien vesien hallintaan, tuntui jättäneen hyvän vaikutelman vieraisiin. Vierailun aikana käytiin jo keskusteluja tulevaisuuden tutkimus- ja kehitystyön sekä yritysyhteistyön syventämismahdollisuuksista vesien hallinnan ja kestävän kaupunkisuunnittelun sektoreilla. Suuret kiitokset kaikille vierailuun osallistuneille sekä vierailun järjestäjille!