Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.3.2014
Atte Miettinen

Everestin valloittaja vakuutti

Kun Turun AMK:n aulaan ilmestyy muiden muassa Heikki Salmela ja Dennis Rafkin on tulevan ohjelman oltava erityinen. Sitä se todellakin oli perjantaina 14.3., kun kiipeilijä-bisnesosaaja Atte Miettinen vangitsi kuulijansa esityksellään.

Teksti ja kuvat: Mikko Salminen, Turun AMK:n viestintäharjoittelija

Miettinen on käynnistänyt start up-yrityksiä ympäri maailmaa. Hän ei ole mikä tahansa miettinen. 39-vuotias, räp-artisti Karri ”Paleface” Miettisen isoveli on ensimmäinen suomalainen, joka on käynyt jokaisen maailman mantereen korkeimmalla huipulla. Turun ammattikorkeakouluun hän oli saapunut puhumaan yritysmaailman edustajille ja opiskelijoille ”huipun” tavoittelusta.

Opiskelijakunta Tradetalon yhdessä lehtori Ella Kasin kanssa järjestämä tapahtuma ei jättänyt ainoatakaan Lemminkäisenkadun auditorioon saapunutta kuulijaa kylmäksi. Atte Miettisen taitavasti nivottu esitys osui niin sisällöllisesti kuin rakenteellisestikin.

– Toivoin ja tiedän keskustelujen jälkeen, että bisnesihmiset olivat haltioissaan Aten kokonaispaketista. He kertoivat saaneensa uusia ajatuksia ja uutta puhtia omiin yrityksiinsä. Vielä ei ole kuulemma myöhäistä ottaa uusia haasteita tai pitäisikö sanoa vuoria vastaan, kertoo kesällä eläkkeelle jäävä lehtori Kasi.

Vuorikiipeilijä lisähappipullo suussa.
Miettinen oli lähellä kuolemaa Mount Everestillä. Hänen happisuojuksensa oli särkeytynyt yli 8 kilometrin korkeudessa. Paikallinen šerpa kuitenkin luovutti omansa ja pelasti suomalaisen hengen.

Oman tiimin tuntemus ratkaisevan tärkeää

Miettinen kuljetti kuulijansa läpi Mount Everestin, aina huipulle asti verraten samalla vuorikiipeilyä ja bisnesmaailmaa. Tavoitteiden asettelu, päättäväisyys ja suunnitelmallisuus toistuvat molemmissa maailmoissa säännöllisesti. Toimivan tiimin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.

– Niin yrittäjyydessä kuin kiipeilyssä tiimin toiminta on ensiarvoisen tärkeää. Eri lähtökohdista ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten käyttäytymismallit ja vahvuudet on opittava tuntemaan. Täytyy myös muistaa, että huippu on vasta puolimatka, esittää Miettinen.

Miettinen kertoi esimerkin Everestiltä, miten yksilön on toimittava tiimin, ei itsensä hyväksi.

– Everestillä 110 ihmistä tekee kahden kuukauden ajan töitä, jotta 10–20 kiipeilijää pääsee huipulle. Maailman katon saavuttaminen ei ollut minun vaan koko tiimin saavutus.

Turun ammattikorkeakoulussa yrittäjyys ja työelämään valmistava asennekasvatus ovat olleet osana liiketalouden opintosuunnitelmia jo pitkään. Yrittäjyyden opiskelijat Sinikka Mäkinen ja Jutta Laiho Tradetalosta saivat tapahtuman järjestämisestä hyvää käytännön kokemusta.

– Työelämään siirryttäessä ja erityisesti työtä haettaessa tällaisista kokemuksista on varmasti apua. Haastavinta projektissa oli tarvittavan kiinnostuksen herättäminen, koska ei ole itsestään selvää, että yritykset käyttävät resurssejaan tällaisiin seminaareihin. Yrityksiä onkin kiittäminen, että Atte Miettinen saapui puhumaan tänne Turun ammattikorkeakouluun, muistuttaa Mäkinen.

Päättämättömyys väärää päätöstä pahempaa

Taloudellisesti vaikeina aikoina jokainen yrityksen tekemä päätös on mietittävä todella tarkkaan. Miettinen muistutti esityksessään turkulaisia yritysjohtajia ja opiskelijoita päättämättömyyden vaaroista. Everestin huipulle on vuoden aikana mahdollista kiivetä hyvin pienen ”huiputusikkunan” aikana. Vuonna 2012 näitä ikkunoita oli kaksi – 36 ja 48 tunnin aukot.

– Väärä päätös voidaan usein korjata, mutta päättämättömyys voi koitua kohtalokkaaksi niin vuorilla kuin bisneselämässä. Suurimmat haasteet käydäänkin oman pään sisällä, muistuttaa Miettinen.

Ella Kasi on järjestänyt useita yrityselämän ja oppilaitoksen kohtaamisia pitkän uransa aikana. Yritysedustajien joukossa olikin hänen entisiä oppilaitaan. Hän pitää työelämälähtöisiä tapahtumia hyvin tärkeinä havainnollistavina esimerkkeinä opiskelijoille.

– Minusta kiipeilyn ja bisnesmaailman samankaltaisten vaatimusten oivallinen yhdistäminen oli mahtava oppitunti opiskelijoillemme. Oli mukava nähdä myös koulumme vararehtori Juhani Soini paikalla, kertoo Kasi.

Yleisölle esiteltiin myös Kasin yhdessä Kari Juhalan, Sinikka Leinon ja Paula Aalin toimittama Yrittäjyyden tie -julkaisu.