Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.2.2019

Opiskelijalta: asenteella asiantuntijaksi

– On uskomattoman hienoa päästä tositoimiin suoraan opinnoista, kirjoittaa Turun AMK:n energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmassa insinööriksi opiskellut Anni Honkonen. Hän löysi oman unelmatyönsä opintojen yhteistyöprojektien kautta saamansa kokemuksen avulla.

Ensi kertaa kuullessani kiertotaloudesta luulin, että kyse on pienestä ympäristöpuuhastelusta. Kokonaisuuden valjetessa tajusin, että jokaiselle meistä nuorista opiskelijoista kiertotalous tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia päästä kiinni johonkin, missä kukaan muukaan ei ole vielä hyvä. Kokeileminen, tulosten arviointi sekä niistä oppiminen ovatkin myös Turun AMK:n Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä avainasemassa.

Minulle kiertotalouden pariin löytäminen ei tapahtunut suorinta tietä. Haaveilin lääketieteellisestä, opiskelin hullun lailla ja päädyin puolivahingossa Tampereelta Turun yliopistoon opiskelemaan biologiaa – aikeenani tietysti suorittaa paljon kemian ja fysiikan kursseja tulevaa lääkärin uraani ajatellen. Vuosi biologian parissa opetti minulle kaksi asiaa: en halua tehdä lääkärin työtä enkä halua opetella ulkoa kasvien ja eläinten latinankielisiä nimiä.

Puolivahingossa löysin energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman ammattikorkeakoulusta ja päätin tehdä jotain radikaalia: vaihtaa yliopistosta ammattikorkeakouluun.

Ammattikorkeakoulussa tutustuin projektioppimisen konseptiin. Perinteisten insinööriaineiden ohella aloitin harjoittelun Resurssitehokkaan liiketoiminnan (nykyisin Kiertotalouden liiketoimintamallit) tutkimusryhmässä. Puursin kesällä kesätyöni ohessa käytettyjen banderollien uusiokäyttöön liittyvää harjoittelua ja syksyllä pääsin opiskelija-assistentiksi työskentelemään oman alani projekteihin. Sitä tekemisen meininkiä! Tunsin suorastaan pursuavani uutta tietoa, taitoja ja kykyjä. 

Tiimissä työskentely, omiin opintoihin vaikuttaminen sekä ainutkertainen mahdollisuus luoda verkostoja työelämään jo opiskeluaikana ovat vain muutamia niistä asioista, joita olen tutkimusryhmätoiminnasta saanut.

Lopullisesti löysin intohimoni, kun tiimimme vetäjä Piia Nurmi pyysi minua Turun ammattikorkeakoulun ja Ruisrockin yhteistyöprojektin projektipäälliköksi. Sain toimia itselleni tärkeän puhtaan veden ja vesien suojelun puolestapuhujana. Luotsasin parinkymmenen hengen opiskelijaryhmää yhteistyössä monen eri tahon kanssa ja opiskelijani saivat aikaiseksi upean lopputuloksen.

Minut on juuri valittu kiertotalousyritys Global EcoProcess Services Oy:n (EPSE) uudeksi projektikoordinaattoriksi. Ensimmäisiä työtehtäviäni on esimerkiksi projekti, jossa vaarallisia metalleja sisältävät jätteenpolttolaitostuhkat epselöidään, eli käsitellään EPSEn patentoimalla menetelmällä, jolloin niistä tulee vaarallisen jätteen sijaan maanrakennusmateriaalia. EPSEn menetelmä on suomalainen innovaatio, ja yritys on kovassa kasvussa. Onkin uskomattoman hienoa päästä tositoimiin suoraan opinnoista.

Kaikki on mahdollista, kun asenne on kohdillaan.

TEKSTI: Anni Honkonen
KUVA: Jemina Hongell

Artikkeli on julkaistu Uusiouutiset -lehden numerossa 1/2019