Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.3.2019

Kaksoistutkinto – fiksu tapa kansainvälistyä

Turun AMK on rakentanut yhteyksiä ulkomaalaisiin korkeakouluihin jo vuosia ja nyt yhteistyökumppaneita on eri puolilla maailmaa. AMK:n opiskelijoilla on eräissä partnerikorkeakouluissa mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto, jolloin tutkintotodistuksen saa samalla kertaa molemmista korkeakouluista. Kaupan päälle tulee vielä sujuva kielitaito.

Kansainvälinen kaksoistutkinto eli double degree on Turun AMK:n ja ulkomaisen korkeakoulun yhteistyömuoto, jossa opiskelija suorittaa sovitun osan tutkintoon sisällytettävistä opinnoista ulkomailla partnerikorkeakoulussa.

Opiskelija saa tutkintotodistuksen molemmista korkeakouluista. Koulutusalasta riippuen opiskelija voi siis opiskella yhden lukuvuoden vaikkapa Saksassa Hampurissa tai Alppien suunnalla – tai esimerkiksi Italiassa, Venetsiassa tai Ranskassa, Pariisin lähellä.

Kaksoistutkintoon liittyvä vaihto-opiskelu ei pidennä opiskeluaikaa vaan se suoritetaan ulkomailla yleensä kolmantena lukuvuotena. Valmistuessa kaksoistutkinto on hyvää valuuttaa työmarkkinoilla. Sehän kertoo rohkeasta ja kielitaitoisesta tyypistä.

– Opintojen vastaavuuden suunnittelussa opiskelija saa täällä avukseen opetushenkilökunnan ja kansainvälisten asioiden koordinaattorin asiantuntemuksen. Vaihtoon osallistuvat korkeakoulut (lista jutun alla) ovat valikoituja yhteistyökumppaneita, joten opiskelija voi olla huoleti. Vastassa on paikallisen korkeakoulun asiantunteva tukijoukko. Opiskelijoille järjestetään usein myös vapaa-ajan ohjelmaa, kertovat kv-koordinaattori Päivi Oliva ja kv-vastaava Leena Saarinen.

Vastaavasti Turkuun tulee kansainvälisistä partnerikorkeakouluista opiskelijoita, joista huolehditaan täällä hyvin. Turun AMK:n opiskelijat voivat siis halutessaan saada ulkomaisia opiskelukavereita myös kotikorkeakoulussaan. Kielitaito karttuu ja muutkin kulttuurit tulevat tutuksi.

Tällä hetkellä kaikkien vaihto-opiskelijoiden (sekä kaksoistutkintoa suorittavien että muiden vaihto-opiskelijoiden) lukumäärä vuodessa on noin 350 henkilöä, sekä "lähtevien että tulevien" osalta.

Valmennusta saatavilla

AMK:ssa järjestetään opiskelijoille kieli- ja kulttuurivalmennusta; esimerkiksi lähtöorientaatio, yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa.  

Esimerkiksi Tekniikka ja liiketoiminta -sektorilla opiskelijoille tarjotaan syksyllä 2019 Saksan vaihto-ohjelmien edistämiseksi opintojaksoa Destination Germany, kertoo lehtori Sanna Simola. Opintojakson päätavoite on tukea ja kannustaa opiskelijaa lähtemään maailmalle ja hankkimaan myös siellä käytännön kieli- ja kulttuuriosaamista.

– Alueellamme toimii vahvoja saksalaisia yrityksiä, jotka työllistävät tulevaisuudessakin opiskelijoitamme. Yrityksille on tietenkin eduksi, että työntekijöillä on valmiuksia toimia kansainvälisessä yritysmaailmassa. Ja juuri kansainvälisyysosaaminen voi olla se tekijä, jolla voi erottautua työnhakuvaiheessa.

Ajatuksia ja kokemuksia kaksoistutkinto-opiskelusta

AMK:n tuotantotalouden opiskelija Tuuli Elomaa on parhaillaan Itä-Ranskassa vaihdossa, Belfortin kaupungissa. Hän on jo aikaisemmin ollut vaihto-opinnoissa Ranskassa, joten nyt oli hyvä tilaisuus lähteä takaisin sinne opiskelemaan ja samalla parantaa kielitaitoa.   

Tuuli opiskelee sekä teknillisiä että kaupallisia aineita ranskaksi. Ranskan kielen taito onkin parantunut, mutta alussa oli ongelmia opetuksen seuraamisessa uuden sanaston takia.

Paras sekä samalla pahin kokemus on kuulemma ollut koko päivän kestävä myyntikilpailu ranskaksi.

– Myyntikilpailun haasteellisuus, koko päivän kestävä jännitys sekä varsinkin itsensä ylittäminen ovat jääneet mieleen. Olen tämä korkeakoulun ainoa vaihtari, joten olen päässyt hyvin sisälle ranskalaiseen kulttuuriin. Olen tutustunut paikallisiin ihmisiin ja jo nyt minulla on monia hyviä kokemuksia ja muistoja.

– Täältä voi valmistua ainoastaan "kaupalliseksi insinööriksi" eli ingenieur d'affaires, Tuuli Elomaa kertoo tulevasta ranskalaisesta tutkinnostaan. Opinnot jatkuvat syksyllä taas Turussa.

Kansainvälistä liiketaloutta (Bachelor of Business Administration) opiskeleva Taija Marttila kertoo lähteneensä vaihtoon, koska halusi parantaa kielitaitoaan ja hankkia kansainvälisiä suhteita. Opiskelupaikka on YShcools Ranskassa (F TROYES07 - GROUPE ECOLE SUPERIEURE DE COMMERCE DE TROYES).

– Englanniksi opiskelu sujuu ihan hyvin, sillä minähän opiskelin englanniksi jo Turun AMK:ssa. Ranskan taitoni ovat jo parantuneet täällä hieman. Kokonaisuudessaan vaihto-opiskelu on ollut positiivinen kokemus; uudet ystävät ja mukava asuinkaupunki sekä ystävien kanssa matkustelu ympäri Ranskaa, ovat olleet parhaimpia kokemuksia.

Vastoinkäymisenä hän pitää ajoittaista pientä koti-ikävää ja toisinaan myös erilaista kulttuuria. Toisaalta juuri se on ollut ajoittain ihan mukavaa, hän lisää.

– Ehkä tälle paikalliselle korkeakoululle voisi antaa palautetta siitä, että vaihto-opiskelijoille olisi voinut järjestää enemmän tapahtumia, miettii Taija, joka jo pian on taas takaisin Suomessa monta kokemusta rikkaampana.

Näyttää hyvältä CV:ssä

Tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat Hendrik Schnur ja Saku Ailasmaa ovat lähdössä suorittamaan kaksoistutkintoa Hampuriin. Molempia kiinnostaa kaksoistutkinto siksikin, että Saksa on yksi Suomen merkittävimmistä kauppakumppaneista, ja töitä riittää todennäköisesti jatkossakin.

– Saksa tuli ensimmäisenä mieleen, koska olen puoliksi saksalainen. Ja vaikka osaankin saksaa, niin haluan silti parantaa saksan kielen taitoani, kertoo Hendrik.

Saku pitää saksan kielestä ja kulttuurista. Hän lisää, että luonnontieteitä ja ohjelmointia hän opiskelisi kuitenkin mieluummin englanniksi, mutta muut kurssit sujuvat varmasti saksaksikin.

– Haluan myös kaiken irti ajastani vaihdossa. Ehkä kaksoistutkinnossa on vähän enemmän työtä, mutta myös varmaan vähän paremmat lopputulokset, huomauttaa Saku.

Valmistumisen jälkeen Saku haluaisi tehdä jotain ohjelmointiin liittyvää työtä ja Hendrik taas uskoo työskentelevänsä pelialalla tulevaisuudessa.

– Vaikka kaksoistutkinnon suorittaminen Saksassa tulee olemaan enemmän sulautettujen järjestelmien opiskelua, niin otin jo selvää, että Hampurissa on myös hyviä mahdollisuuksia saada yhteyttä pelialan henkilöihin. Siellä pystyy luultavasti ottamaan valinnaisia opintoja myös pelien kehitykseen liittyen, Hendrik kaavailee.

Teksti: Anne Kuusisto

Kaksoistutkintoverkostomme

Insinööri (AMK), Tieto- ja viestintätekniikka:

                           HAW Hamburg, Saksa
                           Instituto Politecnico de Coimbra, Portugali
                           Université Tours, Ranska
                           Université de Lorraine, Ranska

                           Universite CA Foscari Venezia, Italia
                           Universidad de Burgos, Espanja   
                           West University of Timisoara, Romania

Bachelor of Business Administration, International Business:
                           Hochschule Regensburg, Saksa
                           Groupe ESC Troyes, Ranska
                           Polytechnic University of Valencia, Espanja   

     Technische Hochschule Ingolstadt, Saksa

    

Insinööri (AMK), Tuotantotalous:

   University of Applied Sciences Aschaffenburg, Saksa
   Esta l’École Superieure Des Technologies Et Des Affaires, Ranska
   Hochschule Aalen, Saksa (sopimusta viimeistellään)

Insinööri (AMK), Konetekniikka, meritekniikan osaamispolku:

                           Hochschule Emden-Leer, Saksa (sopimusta viimeistellään)