Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2019

Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opiskelijan osaaminen kerääntyy useasta tuoreen tietotaidon lähteestä

Turun ammattikorkeakoulun ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutuksesta valmistuu osaajia usealle eri osa-alueella: korjaamotoimintaan, ajoneuvojen suunnitteluun sekä logistiikan aloille. Osaamista voi hankkia opiskelujen aikana myös projekteista, yritysyhteistyöstä ja ulkomailta.

Ajoneuvo- ja kuljetustekniikka tekee läheistä yhteistyötä autoalan yritysten kanssa. Ivalossa sijaitseva Test World Oy, maailman johtava renkaiden talvitestauslaitos, on vain yksi koulutuksen yhteistyökumppaneista. Ivaloon pääsee myös työharjoitteluun tutustumaan, kuinka maailman johtava laitos toimii, sekä tutustumaan sen toimintaan tekemisen kautta.

Myös Diagno Finland Oy tekee yhteistyötä koulutuksen kanssa ja sen järjestämät koulutukset ovat ajankohtaisista aiheista korjaamotekniikan osalta. Näissä koulutuksissa saa hyvät pohjatiedot sekä kontaktit esimerkiksi oman korjaamon perustamiseen. Opiskelijat ovat suorittaneet opintojakson osia mm. työskennellen messutapahtumissa yhteistyökumppanien osastoilla. Esimerkiksi koulutuspalvelu Vaurio on linjan läheinen yhteistyökumppani. Koulutuspalvelu Vauriolta saa viimeisimmän tiedon henkilöautojen korirakenteista ja niiden korjattavuudesta.

Korjaamomessut.jpg

Opintojaksoihin kuuluu vierailuja useissa alan yrityksissä. Raskaisiin ajoneuvoihin perehdytään vierailujen kautta, ja tutustumaan pääsee niin kuorma-autojen, traktorien kuin kaivoskoneiden suunnittelu- ja valmistusprosesseihin. Vierailuihin yhdistetään autotekniikan alan järjestöjen järjestämiä messuja, seminaaripäiviä sekä muita tapahtumia, joihin opiskelijat ovat erittäin tervetulleita. Seminaarit ja tapahtumat ovat olennaisia nykypäivänä tärkeän verkostoitumisen kannalta oleellisia.

Osaamista syntyy myös ulkomaille suoritetuista matkoista, esimerkiksi Saksaan, insinööritaidon kotimaahan, tutustumaan ajoneuvoteollisuuden tehdaskomplekseihin. Ruotsissakin on merkittävää raskaan kaluston valmistusta, johon tutustumiskäyntejä järjestetään myös. Samalla pääsee kehittämään ruotsin kielen taitoa. Opintomatkat muodostavat osan opintopistekertymästä joidenkin opintojaksojen kohdalla.

BSR_Electric_7.jpg

Opiskelu uudella kampuksella tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia

Koulutuksesta vastaavat asiantuntevat sekä innostavat opettajat joiden ammattitaito ulottuu katsastuksesta aina polttoaineiden kemiallisiin sisältöihin. Koulutuksen tarpeisiin on valmistumassa uusi kampus, jonne tulee viimeisimmät mittaus- sekä testivälineet autoalan tuleville ammattilaisille.

Opintojaksojen tarjonta on monipuolista. Opetustilaisuudet ovat vuorovaikutteisia opettajan ja opiskelijoiden välillä, eikä opettajan kyseenalaistaminen ole kiellettyä. Logistiikan opetuksessa pääset tutustumaan moderniin ilmastoasäästävään logistiseen ajatteluun ja saat mahdollisuuden päästä vaikuttamaan koko maapallon tulevaisuuteen logistisen kehittymisen kautta.

Koulutuksessa pääsee myöskin mukaan erilaisiin projekteihin, joista kruununjalokivenä on eRallycross projekti, jossa suunnitellaan sekä valmistetaan opiskelijavetoisesti sähkökäyttöinen rallicross-auto Mercedes Benzin A-sarjalaisesta. Projektin sisällä voi päästä niin 3D-skannaamaan koria, kuin suunnittelemaan sähkökaavioita sekä järjestelmiä. Lähestulkoon kaikki autoon tulevat komponentit joudutaan suunnittelemaan alusta lähtien, joten projektissa saa hyvän käsityksen ajoneuvon suunnittelutyöstä.

Kuva_3_eRallycross.jpg

Työllistyminen alalla on hyvällä mallilla ja osaavia tekijöitä tarvitaan alalle enemmän, kuin heitä on tarjolla.

– Niin kauan kuin Suomessa liikutetaan ihmisiä ja tavaraa autoilla, tarvitaan osaavaa henkilöstöä huolto- ja korjaamotoimintaan, katsastukseen sekä kuljetusten suunnitteluun.  Nämä ovat tehtäviä, jotka globalisaatiosta huolimatta tehdään Suomessa vastakin, toteaa lehtori ja tutkimusvastaava Markku Ikonen.