Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2019

Tuplasti insinöörioppia: Noora Orvasto suoritti tutkinnon Suomessa ja Saksassa

Vuosi Saksassa valmensi Noora Orvastoa kohtaamaan kansainväliset markkinat. Orvasto on ensimmäisiä valmistuneita tuplainsinöörejä, jotka suorittivat tutkinnon samanaikaisesti sekä Saksassa että Suomessa.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Noora Orvasto

- Insinööriopinnot Saksassa toivat kansainvälisyysnäkökulmaa. Uskoisin myös että kv-tutkintoa arvostetaan työmarkkinoilla, toteaa Noora Orvasto Saksassa suoritetun tutkinnon lisäarvosta.

Toissavuonna solmittu yhteistyösopimus Turun AMK:n ja saksalaisen Aschaffenburgin ammattikorkeakoulun kanssa alkaa tuottaa hedelmää. Orvasto on ensimmäisiä valmistuneita koulutuskuviosta, jossa opiskelija suorittaa samanaikaisesti insinööritutkinnot Suomessa ja Saksassa. Saksan tutkinto on myyntipainotteinen ja sisältää myös kieliopintoja.

Nykyään tuotannonkehitysinsinöörinä Murata Oy:llä työskentelevä Noora Orvasto sai insinöörin paperit käteensä viime syksynä. Nykyinen työpaikka Murata Electronics Oy on auto- ja raskaan kaluston teollisuudelle sekä terveysalalle antureita toimittava ja kehittävä maailmanlaajuinen yritys.

Erojakin löytyi eri maiden koulutuskulttuurista

Miksi Saksa on tärkeä? Varsinais-Suomen alueen teknologiateollisuudelle Saksa on tärkeä markkina- ja yhteistyöalue, jota alleviivaa saksalaisomisteinen Meyerin Turun telakka. Saksan kielen ja toimintakulttuurin tuntemus on varmasti eduksi työmarkkinoilla.

Saksan kielen haltuunottamistakin kuului jonkin verran Orvaston opiskeluaikaan Saksassa.

Suomalaisen tuotantotalouden insinööritutkinnon jatkoksi Saksassa myynti-insinööritutkinnon suorittanut Orvasto löytää eroja suomalaisen ja saksalaisen koulutuksen välillä. Saksassa opintojen sisällöt olivat ehkä hivenen yksityiskohtaisempia, Suomessa  kokonaisvaltaisempia. 

Opetuksen tasoa Saksassa Orvasto kiittelee ja suosittelee Saksaa opiskelu- ja vaihtokohteena, eikä sitä saksan kieltäkään tarvitse osata, englannilla pärjää. Saksasta on myös hyvät yhteydet muualle Eurooppaan.

Yhteistyösopimus on molemminpuolinen: myös saksalaisilla insinööriopiskelijoilla on mahdollista suorittaa suomalainen insinööritutkinto. Turussa tarjottava koulutus johtaa tuotantotalouden insinööritutkintoon ja Saksassa suomalaisille tarjottava koulutus myynti-insinööri-tutkintoon.