Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.11.2019
Paleface jountaa konserttia.

Taideakatemian copywritertiimi mukana Palefacen konserttijuontojen kirjoittamisessa

Turun konserttitalon salissa käy vilinä. Yleisö on juuri päästetty konserttisaliin ja istumapaikat täyttyvät. Puolikas yleisöstä siirtyy uteliaasti orkesterin sekaan. On alkamassa Open Orchestra konsertti, jossa yleisö pääsee kiertelemään alapermannolla ja lavalla orkesterin soittaessa.

Teksti: Kristina Mustonen
Kuvat: Jenny Yrjölä

Suomen Kulttuurirahaston (SKR:n) ja Svenska kulturfondenin rahoittama Taidetestaajat on kolmevuotinen hanke, jossa kaikki yläkoulun kahdeksasluokkalaiset pääsevät nauttimaan joistakin taide-elämyksistä. Turun ammattikorkeakoulun mainonnan suunnittelun copywriteropiskelijoista koottu ryhmä Tiina Palkki, Teemu Mäkinen ja Eero Hallenberg, lehtori Johanna Vaaherkummun johdolla, ovat olleet mukana Turun filharmonisen orkesterin Open Orchestra- konsertin käsikirjoitustiimissä. Konsertin juontajana toimii Paleface, joka on ollut mukana suunnittelemassa juontoja.

Copywriter-opiskelija Teemu Mäkinen kertoo vuoden ajan kestäneen projektin olleen hyvin opettavainen, ja suunnittelussa olleen tasa-arvoinen työskentelytyyli. Opiskelijat pääsivät projektin aikana myös Kööpenhaminaan tutustumaan Open Orchestran alkuperään. Mäkisen mukaan vierailu toi näkemystä projektiin.

Vivahteikas kulttuurielämys

Open Orchestrassa orkesterin soittajat ovat sijoittuneet soitinryhmittäin eri puolille lava-aluetta, kapellimestari keskelle. Katsomon istumapaikoilta konsertin näkee kauttaaltaan. Orkesterin soittoa pääsee seuraamaan ensin kauempaa ja voi hahmottaa kokonaisuuden. Katseltavaa löytyy myös konserttisalin seiniltä. Seinillä tanssahtelee kuhunkin kappaleeseen liittyvää visuaalista sisältöä, jonka luomisessa visuaalisen ilmeen suunnittelija Timo Ollila on onnistunut erinomaisesti. Kappaleiden väleissä huomio kiinnittyy juontajaan, rap-artistina tunnettuun Palefaceen, jonka läheisyyteen on kerääntynyt joukko katsojia.

Puoliajan jälkeen toinen puolisko katsomosta pääsee vuorollaan orkesterin sekaan alapermannolle. Ihmispaljoudesta huolimatta orkesterin seassa mahtuu liikkumaan sulavasti. On mielenkiintoista seurata soittajien työtä läheltä. Orkesterin keskiössä seisova suuri harppu herättää katsojien mielenkiintoa ja kerää ympärilleen ihmisjoukon. Harppu suorastaan lumoaa komeudellaan ja soinnuillaan. Orkesterin keskellä seistessa musiikin voi aistia ja tuntea täysin uudella ja ennenkokemattomalla tavalla. Kuulokuva muuttuu orkesterin seassa liikkuessa, ja musiikin kokee eri tavalla kuin katsomosta käsin. Uniikin tilaisuuden myötä käsitys orkesterin toiminnasta alkaa hahmottua aiempaa selkeämmin.

Seinillä tanssahtelevan visuaalisen ilmeen suunnitteli Timo Ollila

Opiskelijoille tarjotut oppilaitoksen ulkopuoliset projektit avaavat ovia työelämään

Turun ammattikorkeakoulun lehtori Johanna Vaaherkumpu kertoo, että juontojen käsikirjoittamisessa mukana olemisen lisäksi copywriteropiskelijat ovat päässeet osallistumaan moniin asioihin konsertin suunnittelussa. Muun muassa pedagogiset ennakko- ja jälkitehtävät ovat osittain opiskelijoiden laatimia. Vaaherkumpu kehottaa opiskelijoita osallistumaan tämän kaltaisiin projekteihin, joita ajoittain opiskelijoille tarjotaan. Myös Teemu Mäkinen on sitä mieltä, että tällaisista projekteista saa paljon irti.

”Olen oppinut muun muassa juonnon rakenteesta ja sen laatimisesta sekä erilaisten tekstilajien kirjoittamisesta. Projekti on myös avannut ovia kulttuurin maailmaan käsikirjoittajan ja copywriterin silmin”, Mäkinen kertoo.