Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.4.2014

Otsonointilaite hävittää hajut jopa lätkäkamoista

Neljättä vuotta bio- ja elintarviketekniikkaa, tarkemmin biotekniikan suuntautumista, opiskeleva Juhana Haukioja on laboratoriotyöskentelyn puolestapuhuja. Bio- ja elintarviketekniikan opinnoissa laboratoriotyöt ovatkin keskeisessä osassa.

Usein laboratoriotiloihin mennään teoriaosuuden jälkeen, kun opittua asiaa pitää soveltaa käytäntöön. Laboratorioissa tehdään myös erilaisia projektitöitä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Projektit tarjoavat opiskelijoille uusia ulottuvuuksia sillä niiden yhteydessä tehdään monenlaisia työtehtäviä asiakastapaamisista laboratoriotesteihin.

Otsonointilaite poistaa hajut

Tällä hetkellä Juhana Haukioja on mukana projektissa, jossa kehitetään otsonointilaitetta. Kyseisellä laitteella tuhotaan mikrobeja, jolloin tuotteiden yleinen hygieniataso paranee. Otsonointi- eli Hygio-laitteella kyetään otsonin vaikutuksesta poistamaan tunkkaisia hajuja useista eri tuotteista kuten vaikkapa kengistä ja vaatteista. Tässäkö ilouutinen kiekkoa harrastavien lasten vanhemmille?

– Tehtyjen testien perusteella mikrobimäärät ovat vähentyneet ja raikasta on tullut - myös lätkäkamoista, kertoo biotekniikan opiskelija ja Hygio Oy:n tekninen asiantuntija Haukioja.

Otsonointitekniikkaa käyttävät laitteet eivät vielä tällä hetkellä ole Suomessa yleisiä, mutta esimerkiksi Amerikassa sekä Aasiassa vastaavanlaisia on jo käytössä. Myös pesulateollisuus käyttää paljon samaan teknologiaan perustuvaa tekniikkaa.

– Laitetta voidaan käyttää melkeinpä missä vain. Tällä hetkellä protolaite on testauksessa useassa eri käyttökohteessa kuten hoivakodissa, eläinlääkäriasemalla, kuntosalilla sekä useassa muussa eri paikassa. Tämän kaltaisilla aloilla on korkea hygieniataso. Lisäksi hajuhaittojen kontrollointi on tärkeää, jatkaa Haukioja.

Yhteistyössä salolaisen Juha Punta Oy:n kanssa

Turun AMK:n tiloissa toteutettavassa projektissa on mukana salolainen yritys, Juha Punta Oy, joka on perustanut kokonaan uuden yrityksen projektin ympärille.

– Yhteistyömme Turun AMK:n kanssa on sujunut erinomaisesti. Tässä on mielestäni malliesimerkki mitä voidaan saada aikaan, kun yhdistetään yrityksen tarpeet ja ideat, sekä oppilaitoksen fasiliteetit täydennettynä innokkaalla ja oma-aloitteisella oppilaalla, jolla on myös tukenaan innostava ja tukeva opettajakunta, toteaa Riku Luomaniemi, Juha Punta Oy:n toimitusjohtaja.

Turun AMK:n toimipisteessä Lemminkäisenkadulla on laboratoriotilat, joissa voidaan tehdä kemian, geenitekniikan, mikrobiologian, prosessitekniikan, elintarviketekniikan ja osittain myös fysiikan laboratoriotöitä.

– Lisäksi toimipisteessämme on myös puhdastila sekä tuotekehityskeittiö, kertoo tuntiopettaja Kari Haajanen Turun AMK:sta.

Biotekniikan laboratoriopalvelut Elintarviketekniikan laboratorio Työturvallisuuskoulutus laboratoriotyössä