Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.1.2020

Oppimisen nälkä toi takaisin opiskelemaan

Työkokemuksen avulla Iivari Hoville selvisi suunta, mihin hän haluaa osaamistaan viedä. Suunta vei kohti jatko-opintoja.

Iivari Hovi opiskelee tällä hetkellä Turun ammattikorkeakoulun koulutusohjelmassa MBA Professional Sales Management, Business Administration. Hovi on valmistunut alun perin tradenomiksi vuonna 2012 ja ehtinyt olla monta vuotta työelämässä. Hän on valmistunut myynnin koulutusohjelmasta, rahoitus- ja vakuutusalalta. Opinnäytetyötä tehdessään hän oli myös töissä vakuutusyhtiössä.  

Heti valmistumisen jälkeen Hovi työllistyi teollisuuden kunnossapitoyritykseen. Siitä lähtien suurteollisuus ja siihen liittyvä kaupanteko ovat olleet hänen uransa keskiössä. Vaikka Hovi opiskelikin rahoitus- ja vakuutusalaa, hän ei ole kokenut suuntautumisen lukinneen tulevaisuutta vain pankissa tai vakuutusyhtiössä työskentelyyn. Koulutuksesta sai hyvän peruspohjan osaamiselle ja myöhemmin voi työllistyä eri aloille. Tärkeintä on ymmärtää mistä tuotteiden myynnissä on kysymys ja miten sitä sovelletaan. Työt ovat kuitenkin lähtökohtaisesti tyypillistä toimistotyötä. 

Ulkomaan matkapäiviä alkoi kertyä 

Hovi on ollut monenlaisissa yrityksissä töissä vuosien varrella ja sen johdosta toki perustyöpäiväkin voi olla hyvin vaihteleva. Hän on ollut töissä esimerkiksi ohjelmistoyrityksessä ja viimeisimpänä energia-alan startupissa. Siellä peruspäivä sisälsi uusien potentiaalisten asiakkaiden etsimistä ja vanhojen asiakassuhteiden saattamista parempaan kuntoon.  

– Kilometrejä on kertynyt paljon, pääasiassa Suomessa, mutta nyt myös kansainvälisesti, Hovi kertoo.  

Perustyöpäivät ovat vaihtelevia, ne saattavat sisältää muun muassa erilaisia tapahtumia ja asiakastapaamisia. Energia-alalla alkoi kertyä matkapäiviä myös ulkomailla. Niitä on ollut 60–80 viimeisen kahdeksan kuukauden aikana, karkeasti arvioiden noin kymmenen päivää kuukaudessa. 

Haasteilta ei ole vältytty 

Esimerkkinä kohdatuista haasteista, Hovi ensimmäisenä mainitsee ruotsin kielen.  Hän osaa ruotsin kieltä varsin hyvin ja sähköpostit hoituvat ongelmitta, mutta jos kielitaito olisi käyttökielen tasolla, se olisi todella hyödyllistä työelämässä. Saksan kieltäkin Hovi ymmärtää ja lukee kohtuullisesti, mutta on erityisesti havainnut ruotsin kielen vahvan läsnäolon.  

– Ruotsi myyntikielenä. Sellainen kurssi ei olisi ollut pöhkömpi idea. Toki siihen aikaan sitä en varmaan olisi käynyt, Hovi naureskelee.  

Toisena haasteena hän mainitsee yrityksen perusrahoituksen ymmärtämisen. Miten rahoitus toimii, mitä alkava yritys vaatii lähteäkseen liikkeelle ja kuinka henkilöstön sivukulut muodostuvat. Hovi on viimeisimmässä tehtävässään päässyt mukaan yrityksen perustamisprosessiin ja samalla päässyt oppimaan käytännössä.  

Oivalluksia kentällä 

Hovi painottaa kotiläksyjen tekoa yritysmaailmassa. Tässä ei ole kyse koulutehtävistä vaan taustatyön tekemisestä hyvin ennen tapaamisia. Jos tietää mistä ollaan aikeissa puhua, valmistautumisella voi saavuttaa paljon.  

– On ollut tilanteita, jolloin on ollut selvää, ettei ole huoneen fiksuin tai parhaiten palkattu. On kuitenkin huomannut olevansa ainoa, joka on valmistautunut.  Valmistautumisella pystyy niin sanotusti ottamaan kiinni etumatkaa, joka pidempään alalla työskennelleillä on. Valmistaudu ja tee hyvät muistiinpanot, se on ehdottomasti ykkösvinkki, jonka voin antaa, Hovi kiteyttää. 

Takaisin koulunpenkille Hovin ajoi oppimisen nälkä. Hän huomasi, että valmistumisen jälkeen erityisesti asiapitoisen tekstin lukeminen väheni, vaikka kirjallisuus lukeutuukin hänen harrastuksiinsa. Hovi innostui MBA-tutkinnosta, kun hän löysi kiinnostustaan vastaavan koulutuksen. Koulutus tarjosi mahdollisuuden kehittää itseään ja valmentautua tuleviin työelämän haasteisiin. Työkokemuksensa pohjalta hän tietää nyt mitä taitoja haluaa kehittää ja mihin suuntaan edetä urallaan. Päämääränä Hovilla on päästä isoon pörssiyhtiöön kehittämään myyntistrategiaa.  

Teksti ja kuva: Suvi Harvisalo