Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.1.2020

Liikkumavaraa elämälle – Ennaltaehkäisevä liikunta uuden Master-koulutuksen keskiössä

Vuonna 2020 käynnistyvä kuntoutuksen ja liikunnan integraatio -koulutus luo uutta ammattitaitoa Suomeen tuomalla yhteen kuntoutuksen ja liikunnan asiantuntijat. Koulutus on osa Master Schoolia ja johtaa ylempään AMK-tutkintoon.

Testi- ja tutkimusympäristö liikuntalabrassa kädet ja jalat viuhuvat, kun kolmasluokkalainen Hjalmar toistaa hänelle annettuja tehtäviä. Fysioterapian lehtori Niina Katajapuu arvioi Hjalmarin liikkumis- ja toimintakykyä labran välineiden avulla. Katajapuu on mukana toteuttamassa Master-koulutusta, jonka tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä ja osaamista toimintakykyrajoitteita ennaltaehkäisevän liikunnan tarpeisiin.

– Liikunnan terveysvaikutukset koskettavat meitä kaikkia. Siksi tarvitsemme koulutusta, joka tuo yhteen eri alojen ammattilaisia. Kohtaamisista syntyy uutta osaamista, josta hyötyvät opiskelijoiden lisäksi työelämä ja yhteiskunta, Katajapuu taustoittaa.

Hänen mukaansa on tärkeää kouluttaa Suomeen asiantuntijoita, jotka osaavat tarkastella hyvinvointia ja terveyttä etenkin ennaltaehkäisevästä näkökulmasta.

– Erilaisissa kuntoutusmuodoissa voidaan hyödyntää liikuntaa. Esimerkiksi tietynlaisen liikunnan harrastaminen voi vähentää tutkitusti ahdistusoireita. Kun kaupunki pystyy palkkaamaan asiantuntijan, joka ymmärtää liikunnan ja kuntoutuksen yhteispelin, pystytään parhaassa tapauksessa helpottamaan esimerkiksi terapiapalvelujen kuormitusta, Katajapuu esittää.

Turussa painopiste lapsissa ja nuorissa

Kuntoutuksen ja liikunnan Master-koulutus toteutetaan yhdessä viiden muun suomalaisen ammattikorkeakoulun kanssa. Jokaisella AMK:lla on oma opetuksen painopistealue sen perusteella, millaista osaamista korkeakoulusta löytyy. 

Yliopettaja Marjut Putkinen kertoo lasten ja nuorten olevan oleellisessa osassa niin Turun kaupungin kuin AMK:n strategiassa. Siksi korkeakoulun painopiste on seuraavan sukupolven kuntoutuksessa ja liikunnassa. 

Lasten ja nuorten liikunnan tukeminen on kuuma peruna myös tutkimuskentällä. Vaikka liikuntalabrassa temppuileva Hjalmar onkin reipas tapaus, ei kaikilla ikätovereilla ole asiat yhtä hyvin.

– Suomessa on paljon lapsia, jotka eivät liiku tarpeeksi sekä toisaalta lapsia, jotka liikkuvat liikaa tai yksipuolisesti. Tähän ongelmaan on herätty myös sosiaali- ja terveysministeriössä sekä THL:ssä, Putkinen toteaa. 

Liikunta vaikuttaa tutkitusti paitsi kasvuun ja kehitykseen myös sairauksia ennaltaehkäisevästi. 

– Ennaltaehkäisevä liikunta tarvitsee toimiakseen uusia menetelmiä ja osaamista, jotka molemmat rakentuvat vahvaan tutkimuspohjaan. Yksi Master-koulutuksen keskeisimmistä tavoitteista on siirtää tutkimustieto käytäntöön, hän lisää.

Asiantuntijoille, jotka kehittävät tulevaisuuden maailmaa

Keväällä 2020 yhteishakuun tuleva koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, joilla on pohjalla alan korkeakoulututkinto tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Tutkintoon voivat hakea myös henkilöt, jotka ovat suorittaneet Suomessa sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinnon.

Tutkinnon suorittanut opiskelija hallitsee muun muassa ehkäisevien liikuntapalvelujen suunnittelun, johtamisen ja kehittämisen. Hän osaa myös hyödyntää kuntoutuksen ja liikunnan tietoperustaa toiminnassaan.

– Uutta osaamista voidaan käyttää esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisessa ja kaupunkisuunnittelussa, Katajapuu kertoo.  

Molemmat opettajat korostavat opintojen työelämälähtöisyyttä sekä opiskelijan monipuolisia kehittymismahdollisuuksia. Esimerkiksi huippumodernissa liikuntalabrassa opiskelijat pääsevät toimimaan ympäristössä, jonka vertaista ei Turun seudulta helposti löydy.  

– Koulutukseen kannattaa hakea, jos on utelias ja haluaa kehittää liikunta- sekä kuntoutuspalveluja tulevaisuuden maailmaan, Putkinen toteaa.